Verkruimeld land

Aya Sabi

Fictie

3.5 /5

Gelezen? Geef jouw waardering

Succesvol toegevoegd
In ‘Verkruimeld land’ geeft Aya Sabi een eigentijdse draai aan de verteltraditie van ‘Duizend-en-een-nacht’. Water en droogte, oorlog en vrede, leven en sterven, haat en liefde, heerschappij en machteloosheid, zij schuwt de grote thema’s niet. Aya Sabi portretteert ‘het land van uitersten’ in een wijs en raadselachtig verhaalmozaïek. Van een vroedvrouw die bij de baby’s die ze ter wereld brengt enkel sterfelijkheid, ziet tot een tienermeisje dat ‘s nachts stiekem gaat zwemmen in het donkere woud en wordt beticht van bezetenheid… Het begon allemaal in het land van uitersten.

Wat anderen schrijven over dit boek

Heel goed boek!

Een dun boek, een inleiding, vijf verhalen en dan het vervolg van 'Wat voorafging'.

Waar het verhaal zich afspeelt weten we niet. Doet er ook niet toe eigenlijk.

We krijgen ook geen enkele naam van een personage. Het blijft bij mama, zus, broer, ik, wij , een buurmeisje, de ouderen, ... Ook dit is niet echt nodig.

Wat het verhaal zo bijzonder maakt, is de taal. Heerlijke zinnen die je best heel langzaam leest én soms herleest omdat ze zo mooi zijn.

Ik heb er van genoten.

Verkruimeld land is een curieus boekje. De verhalen zijn bevreemdend, bezwerend; een suggestie van betekenis wordt gegeven maar je weet net niet genoeg om te kaderen waarover de verhalen gaan.
Het eerste verhaal vormt een raamvertelling waarin de volgende vier verhalen passen. Het einde van de raamvertelling sluit het boekje af.
Wat vooral mooi is aan dit boek is de prachtige taal. Je voelt dat de woorden gewikt en gewogen werden; zorgvuldig gekozen om de mooist mogelijke zin te construeren. Af en toe val je dan ook op zinnen die je nog eens wil herlezen om ze optimaal te kunnen proeven.
Een minpunt is dat de verhalen net iets te weinig interpretatie toelaten. De liefde op taal primeert hier op de liefde voor verhaal. Mooi voor wie graag boeken leest om de taal te proeven; maar minder interessant voor wie van duidelijk afgelijnde verhalen houdt.

Verkruimeld land van Aya Sabi is werkelijk van een hemels niveau. Haar taal is pure poëzie. Ze neemt je mee naar plekken die niet met naam genoemd worden, maar die toch een belletje doet rinkelen. Ben echt benieuwd naar haar volgende boek.
Schreef een recensie: https://literatuurcreatie.wordpress.com/2017/10/28/verkruimeld-land-aya-sabi-een-recensie/

Het boek heb ik (nog) niet gelezen, maar Aya is het type persoon die weet dat 'dievegge' de vrouwelijke vorm is van 'dief'.
Aya is het type persoon die leestekens en hoofdletters gebruikt in een informeel gesprek.
Een persoon die u ongevraagd het verschil begint uit te leggen tussen een Espresso en Latte Macchiato. Laat mij gewoon genieten van mijn goedkope Cappuccino, Aya. I didn't sign up for this.

Wat ik hiermee wil zeggen is dat ik het boek niet per se hoef te lezen om te weten dat hier een literair hoogstandje werd neergezet. De titel alleen al doet mijn hart bonzen in mijn keel.
Van mij krijgt dit boek een dikke 5, niet alleen omdat ik het volste vertrouwen heb in haar schrijfkunsten en haar verleden als rederijker, maar ook omdat ik geen pak slaag wil krijgen, moesten onze paden ooit kruisen.

Ik zal afsluiten met een leuk rijmpje:

Aya is een schrijfster
Haar boek dat is top
Elke zin die ik zal lezen
Is een hamer op de kop

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?
Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan om verder te gaan!