Verkruimeld land

Aya Sabi

Fictie

4 /5

Gelezen? Geef jouw waardering

Succesvol toegevoegd
Geef je mening

Water en droogte, oorlog en vrede, leven en sterven, haat en liefde, heerschappij en machteloosheid: Aya Sabi schuwt in ‘Verkruimeld land’ de grote thema’s niet. Ze portretteert ‘het land van uitersten’ in een wijs en raadselachtig verhaalmozaïek dat een eigentijdse draai geeft aan de verteltraditie van ‘Duizend-en-een-nacht’. Van een vroedvrouw die bij de baby’s die ze ter wereld brengt enkel sterfelijkheid ziet tot een tienermeisje dat ‘s nachts stiekem gaat zwemmen in het donkere woud en wordt beticht van bezetenheid… Het begon allemaal in het land van uitersten.

Wat anderen schrijven over dit boek

Verkruimeld land van Aya Sabi is werkelijk van een hemels niveau. Haar taal is pure poëzie. Ze neemt je mee naar plekken die niet met naam genoemd worden, maar die toch een belletje doet rinkelen. Ben echt benieuwd naar haar volgende boek.
Schreef een recensie: https://literatuurcreatie.wordpress.com/2017/10/28/verkruimeld-land-aya-sabi-een-recensie/

Het boek heb ik (nog) niet gelezen, maar Aya is het type persoon die weet dat 'dievegge' de vrouwelijke vorm is van 'dief'.
Aya is het type persoon die leestekens en hoofdletters gebruikt in een informeel gesprek.
Een persoon die u ongevraagd het verschil begint uit te leggen tussen een Espresso en Latte Macchiato. Laat mij gewoon genieten van mijn goedkope Cappuccino, Aya. I didn't sign up for this.

Wat ik hiermee wil zeggen is dat ik het boek niet per se hoef te lezen om te weten dat hier een literair hoogstandje werd neergezet. De titel alleen al doet mijn hart bonzen in mijn keel.
Van mij krijgt dit boek een dikke 5, niet alleen omdat ik het volste vertrouwen heb in haar schrijfkunsten en haar verleden als rederijker, maar ook omdat ik geen pak slaag wil krijgen, moesten onze paden ooit kruisen.

Ik zal afsluiten met een leuk rijmpje:

Aya is een schrijfster
Haar boek dat is top
Elke zin die ik zal lezen
Is een hamer op de kop

6 dingen over Verkruimeld Land:

- Verkruimeld Land is een verhaalmozaïek van vijf verhalen, over mensen die allemaal op een andere manier ‘verkruimeld’ of verscheurd zijn door (gebeurtenissen in) hun omgeving.

- Dit is het indrukwekkende debuut van de piepjonge Aya Sabi. 21 is ze en wat ze met dit kleine boekje presteert is fantastisch.

- Je weet eigenlijk niet zeker waar de verhalen zich afspelen, wanneer of bij wie. En toch herken je de plekken, de situaties en de mensen. Het geeft de verhalen een haast mythisch, sprookjesachtig karakter. Heel geslaagd.

- Ook al is het een klein, dun boekje, de auteur vraagt je volle aandacht.

- Aya Sabi draagt het boek op aan “hen die mij leven, liefde en letters schonken. Die mij leerden dromen en ontwaken, beminnen en herinneringen maken, vallen en weer opstaan. Rug recht. Blik op oneindig.” Mooi hè.

- En… ja, voor wie er belang aan hecht… De kaft is heel aangenaam zacht.

Jaloers op elke krul, elke ritmische wending in dit boekje. Meegezogen in de hypnotische, zinnelijke inkijk in de verwoestingen van bijgeloof, thuisloosheid, extremisme en oorlog.

De kortst mogelijke kroniek van een jonge generatie die kampt met traditie en toekomst, met ginder en hier. Soms onverteerbaar hard en wanhopig, maar tegelijk vol liefde en nuance. Met veel hoofdruimte voor je eigen fantasie.
Vooral: Literatuur zoals je ze zelden in een debuut ontmoet. Verzengende liefde voor het Nederlands. Voor de ietwat geoefende lezer, maar niet onleesbaar voor een leek.

Aya Sabi heeft haar visitekaartje afgegeven; als ze dit doorzet wordt ze één van de grote namen van de komende decennia. Fingers crossed!

Schrijf je mening over dit boek

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?
Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Maak je profiel aan

Meld je aan om verder te gaan!

Geen profiel?
Ga verder met

E-mail
Facebook

Al een profiel?
Log hier in.