De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Song of Achilles

Door Madeline Miller

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
The god touches his finger to the arrow's fletching. Then he breathes, a puff of air - as if to send dandelions flying, to push toy boats over water. And the arrow flies, straight and silent, in a curving, downward arc towards Achilles' back.
Greece in the age of heroes. Patroclus, an awkward young prince, has been exiled to the court of King Peleus and his perfect son Achilles. Despite their differences, the boys develop a tender friendship, a bond which blossoms into something deeper as they grow into young men.
But when Helen of Sparta is kidnapped, Achilles is dispatched to distant Troy to fulfil his destiny. Torn between love and fear for his friend, Patroclus follows, little knowing that the years that follow will test everything they hold dear.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Kato Sas

op 13/11/2022

Het lezen van deze uitgebreide hervertelling van de Trojaanse oorlog vanuit het perspectief van Patroclus, waaraan Miller tien hele jaren heeft gewerkt, is een immense rollercoaster. Het zit vol met uitgesproken en onuitgesproken passie, melancholie, berouw, en een flinke portie vrees gecombineerd met anticipatie vanaf ergens in het midden tot aan het einde van dit chronologisch gecomponeerde meesterwerk. Dat angstige voorgevoel maakt het verhaal enigszins ongemakkelijk om te lezen en toch – vermengd met de glorieuze interacties tussen de personages die net als de rest van het boek nogal poëtisch geschreven zijn – geeft het net dat beetje extra waardoor het verhaal episch en overstijgend wordt. De gecreërde spanning is dus meeslepend en zeker niet ontmoedigend. Het leidt aan tot een uiterst emotieve en allesverslindende ontknoping.

In het kort, deze geprezen adaptatie van De Ilias van Homerus gaat over de gevoelige liefdesgeschiedenis tussen Patroclus en Achilles, twee eerlijke en goedhartige prinsen (de één verbannen, de ander aanbeden) die uit verschillende werelden komen maar beiden hetzelfde willen, dat wat ze niet kunnen hebben: de inspraak in het verloop van hun eigen leven. Hun levens worden doordrongen met de ambitie van anderen en dat veroorzaakt Achilles’ wrok, wat uiteindelijk fataal wordt. Hier staat de lezer toch wel wat langer dan een paar minuten bij stil.

Lees meer

Door Lotte Dekkers

op 13/11/2022

Twee compleet tegengestelden die toevallig bij elkaar zijn gebracht, Achilles en Patroclus zijn onafscheidelijk. Achilles, zoon van de legendarische koning Peleus is sterk, braaf, snel als de bliksem en adembenemend knap. Hij krijgt interesse voor een onhandige jonge prins, die zijn land is uitgezet door een daad van geweld. De personages zijn zeer distinctief geschreven, het is duidelijk dat er veel tijd is besteed aan de karakteristiek. Madeline Miller maakt van deze mythische legendes een mooi gemoderniseerd verhaal. Haar interesse voor de Griekse mythologie werpt zeker de vruchten af, zonder het ingewikkeld te maken voor lezers die niets over deze geschiedenis weten. Elke bladzijde die je omslaat is met een zwaar hart, het boek nuanceert al sinds de start dat het einde niet zo rooskleurig zal zijn. Achilles heeft één taak: zijn land beschermen, niet de wereld van de liefde ontdekken. Toch krijg je nooit genoeg van dit boek, hoe hartverscheurend het ook is.

Lees meer

Door Laura Mellemans

op 28/06/2021

Dit boek was daadwerkelijk prachtig, en was haast moeilijk om weg te leggen! Het verhaal van Achilles wordt hier verteld vanuit het standpunt van Patroclus die ieders hart weet te stelen in deze hervertelling van het verhaal van Achilles! Absolute aanrader!!

Lees meer

Door Isy Van Dorpe

op 30/04/2018

Dit boek is een prachtige hervertelling van het alom bekende epos van Homeros, de Ilias. In deze hervertelling is Patroclus het hoofdpersonage en lezen we hoe zijn levenspad kruist met dat van de formidabele prins Achilles en hoe ze uiteindelijk geliefden worden. Alle personages worden geloofwaardig neergezet. Van Patroclus tot Achilles. Van Odysseus tot de zeenimf Thetis, Achilles' moeder. Ook de goden ontbreken zeker niet in deze vertelling.
Madeline Miller wist met haar vloeiende proza al meteen prijzen in de wacht te slepen voor haar debuutroman. Ze heeft er dan ook 10 jaar aan gewerkt. Soms herken je passages uit de Ilias of een verwijzing ernaar. Het verhaal vertelt echter wel meer dan de Ilias. Zo vinden we ook elementen terug uit de Odyssee en de Aeneïs van Ovidius.
The Song of Achilles is dus meer dan een simpele hervertelling en vertelt vooral het verhaal van twee geliefden.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief