Mevrouw Verona daalt de heuvel af

Dimitri Verhulst

Fictie

4 /5

Gelezen? Geef jouw waardering

Succesvol toegevoegd
Op een gure winterdag daalt Mevrouw Verona de heuvel van Oucwègne af, in de wetenschap dat de terugtocht voor haar fysiek niet meer haalbaar is. In het dal gaat ze bij de rivier zitten, in afwachting van haar laatste moment, aan haar voeten een trouwe hond. In een terugblik op haar leven passeren de dorpsbewoners van het afgelegen Oucwègne, van Mme Lunette, de dokter die eigenlijk dierenarts is, tot Rosetta Courthéoux, in wier kruidenierswinkeltje ingeblikte haring rustig zeventien jaar op een koper kan wachten. Maar alle gedachten en herinneringen leiden uiteindelijk terug naar de gelukkige momenten met haar grote liefde, de veel te vroeg gestorven Meneer Pottenbakker, die haar ook na zijn dood immer vergezelt.

Wat anderen schrijven over dit boek

Eerder een ‘atypische’ Verhulst, omdat het verhaal veel minder rauw is dan we van hem gewend zijn. Ik heb het ergens beschreven gezien als een ‘teder sprookje’ en dat vind ik eigenlijk wel passend. Niet de thematiek die we van Verhulst gewend zijn dus, maar wel geschreven in zijn heldere stijl. Mooi!

Een poëtisch mooi verhaal, maar spijtig van de bombastische taal. Onnodig dikdoenerig.

Een boek om stil van te worden... Het bleef maanden in mijn hoofd spoken.

Blijft één van de mooiste boeken die ik ooit gelezen heb. Troostend mooi, één lange metafoor. Sinds dit boek - ondanks dat het een andere stijl heeft dan zijn vele andere boeken - kan Dimitri Verhulst nog weinig slecht schrijven voor mij.

Alles klopt aan dit boek, maar het raakt me niet.

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?
Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan om verder te gaan!