De kapellekensbaan

Door Louis Paul Boon

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Het burgermeisje Ondineke Bosmans waant zich het centrum van het universum. Om hogerop te komen in het leven gooit ze haar vlechtjes en borstjes en sluwheid in de strijd. Ze wil koste wat kost ontsnappen aan het grauwe bestaan in ‘de stad van de 2 fabrieken waar het altijd regent, zelfs als de zonne schijnt’. Ondine is evenwel te zelfzuchtig om haar situatie goed te kunnen beoordelen. Onbewust zwemt ze tegen de stroom van de geschiedenis in en zo verprutst ze het telkens weer voor zichzelf en voor haar naasten. Uiteindelijk blijft Ondine met lege handen achter, terwijl de mensen om haar heen het ware geloof menen te hebben ontdekt: het geloof in gestage vooruitgang door wetenschap en techniek. Maar hoe zonnig sommigen het ook inzien, het blijft maar regenen in ‘de stad van de 2 fabrieken’. Die stad blijkt onze eigen naoorlogse wereld te zijn, waarover de schrijver van Ondines verhaal en enkele huisvrienden heftig debatteren. Over één ding zijn ze het niettemin eens: het is de hoogste tijd om met zijn allen op zoek te gaan naar ‘de waarden die waarlijk tellen’ in ons kortstondige bestaan.

De Kapellekensbaan is een grote roman over hoe we vandaag het slachtoffer dreigen te worden van een verkeerd begrepen moderniteit. Dit telkens weer herdrukte meesterwerk van Louis Paul Boon is het absolute hoogtepunt van de Nederlandstalige literatuur van de vorige eeuw.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Geert Baert

op 17/03/2019

Ik las dit boek toen ik 17 of 18 jaar oud was. Het opende mijn ogen! Zo kan je dus ook een boek schrijven, zo meerstemmig, zo Vlaams, met zoveel humor.
Ik herlas het boek onlangs (2018); het blijft een meesterwerk. Vooral van die Vlaamse sappige verteltaal geniet ik. Dit boek staat hoog boven de andere werken van Boon.

Lees meer

Door Danny Van Diest

op 08/08/2018

Eigenaardig boek,zeker voor die tijd. Lezen waard. Tijd voor nemen.

Lees meer

Door TAZ (Theater Aan Zee)

op 07/06/2018

In samenwerking met KANTL dook TAZ in de canon van de Nederlandse literatuur en selecteerde vier klassiekers. Die leggen we voor aan een panel met gerenommeerde kenners en jonge niet-kenners, aan wie we vroegen het boek te lezen. Hoe kijken verschillende generaties naar deze klassiekers, en wat betekenen ze vandaag?

Op vrijdag 3/08/2018 komt De Kapellekensbaan van Louis Paul Boon aan bod in ons non-fictieprogramma. Öznur Karaca stelt het boek voor en Erik Vlaminck, voorzitter van KANTL, modereert het panelgesprek. In het panel zetelen Koen Peeters en Patricia Jozef.

Lees meer

Door Marlies van Bouwel

op 30/05/2018

Het is lang geleden dat ik het boek met veel plezier en herkenning heb gelezen. Sterk, dat is het, om de zwakkere in zijn/haar sterkte neer te zetten. En spannend ook, of ze het volhoudt.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief