Geschiedenis van een berg

Door Peter Verhelst

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
In zijn nieuwste roman weet Peter Verhelst het esthetische weer op ongeëvenaarde wijze te rijmen met het engagement. Hij pakt de lezer met beide handen vast om hem nooit meer los te laten: 'Het ontroostbare troostende: dat ik het niet ben die mezelf of de woorden hoeft te begrijpen, maar dat er woorden zijn. Die mij begrijpen.'
Geschiedenis van een berg speelt zich af in Droomland. In dit parallelle universum worden gorilla's, maar ook giraffen, buffels, vissen en leeuwen, gedwongen tot beschaving. Door de ogen van zo'n mensgeworden dier beleven we de werking van Droomland van binnenuit. Wanneer dit wezen eindelijk een volwaardig mens mag worden genoemd, komt het tot een helse climax waarin natuur en cultuur de strijd aangaan. Dit prachtig literair kleinood houdt de triomf van de mens tegen het licht.
Verhelst is onmiskenbaar een van de belangrijkste auteurs in de hedendaagse Nederlandse literatuur. Geschiedenis van een berg is een Verhelst pur sang en tegelijk weer volstrekt origineel.

Peter Verhelst (1962) is een Vlaams dichter, romancier en theatermaker. Hij ontving voor zijn werk verscheidene prestigieuze prijzen, waaronder De Gouden Uil, de Vlaamse Cultuurprijs en de F. Bordewijkprijs voor zijn roman Tongkat (1999).


Over De allerlaatste caracara ter wereld (2012):

'Verhelst bedrijft visueel proza en hij zal op dat vlak niet snel overtroffen worden. Een bewonderenswaardig boek.' De Standaard *****

'De allerlaatste caracara ter wereld is magie.' Humo

'De menselijkheid en het mededogen waarmee Verhelst die filosofische zoektocht van de mens beschrijft, herinneren aan meesterwerken uit de wereldliteratuur als De pest van Albert Camus en De stad der blinden van José Saramago.' De Morgen

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Mariejeanne Van Steen

op 23/06/2018

Met zijn fel oranje kaft,en gouden letters,voel je al een warme gloed,en deze laat je niet los in deze mooi uitgegeven novelle,in de poëtische taal,van Peter Verhelst.
Als uit een paradijs ,één voor één weggerukt, een natuurlijk bestaan,komen dieren terecht in een droomland,geleidt door de mens. Ze ondergaan verplicht een metamorfose,in een wereld van dier naar mens. Dit wordt een zware beproeving,en houdt ons een spiegel voor.
Beeldende zinnen,wil je herlezen: zoals bijvoorbeeld deze:
"Wij die ons hele leven de beweeglijke hemel als plafond hadden gekend,met als enige meester de zon die het rode meer in vuur en vlam zette,de insecten als kleine ontploffingen boven het water,onze luie worstelpartijen,onze lachsalvo's die een fregatvogel enkele seconden als een wolk witte veren boven de boomkruinen lieten hangen,de muur van spieren en tanden die we bliksemsnel vormden bij het minste gevaar..."
Een juweeltje in je boekenkast.

Lees meer

Door Anne Correwyn

op 08/05/2018

Dit boek lees ik heel gedreven uit. Het is een origineel verhaal. Ik citeer: De eerste keer dat ik mijn naam zag staan, en dan nog op een officieel document. En dat ik dus bestond. Weliswaar in het verhaal van iemand anders, maar ik bestond. -Of: Het ontroostbare troostende dat ik het niet ben die mezelf of de woorden hoeft te begrijpen, maar dat er woorden zijn, die mij begrijpen.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief