Het geluk van Rusland

Door J. Boose

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Johan de Boose, die al drie decennia naar Rusland reist, graaft diep in de Russische ziel en vraagt zich af of die wel zo ondoorgrondelijk is. Hij spit het tragische, woelige verleden op, put uit een jarenlange ervaring als ooggetuige en beschrijft zijn ontmoetingen met bekende en onbekende Russen. De geniale Russische literatuur is natuurlijk altijd binnen handbereik.  Op de vooravond van Poetins afscheid als president – voorjaar 2008 – maakt De Boose een balans op. Hij onderzoekt hoe de situatie geëvolueerd is sinds het einde van de Sovjetunie. Hij neemt de lezer mee op een lange reis door de ruimte en door de tijd. Zo legt hij meer dan 12.000 kilometer af, van Moskou naar Vladivostok en van Sint-Petersburg naar de Kaukasus. De tijd die hij beschrijft, beslaat meer dan een millennium. Tijdens zijn talrijke reizen, die hij aaneenknoopt tot één ononderbroken verhaal, gaat hij op zoek naar wat het geluk van Rusland zou kunnen zijn.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Tony Meekers

op 07/05/2020

Aan de hand van zijn wandelingen doorheen Moskou en Sint-Petersburg wijdt Johan De Boose je in de Russische klassieken in. Sterk! Het lezen van deze hoofdstukken doet je zin krijgen om je te verdiepen in de Russische literatuur. De Boose geeft je daarbij een stevige aanzet. Het boek vermeldt achteraan een lijst van de geciteerde boeken.
Verder brengt zijn zoektocht naar het geluk hem, via de trans-Siberische spoorlijn, tot in Vladivostok. De Boose weet het geluk niet te definiëren, maar de gesprekken tijdens zijn diverse ontmoetingen geven wel een inkijk in de Russische ziel. Een ziel dat gedrenkt is in (n)ostalgie en veel wodka.
Het boek confronteert je ook met de gewelddadige geschiedenis van het land. Voortdurend blijf je je de vraag stellen hoe de Russische bevolking deze (wan)toestanden blijft overleven. Ergens in het boek wordt het antwoord gegeven: 'De mensen zijn zo hard dat je er spijkers van kunt maken.'
Een fascinerend boek!

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief