De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Menselijke voorwaarden

Door Junpei Gomikawa

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Menselijke voorwaarden is in alle opzichten een buitengewoon boek. Het is voor het eerst dat van dit unieke oorlogsverhaal een vertaling verschijnt in ruim zestig jaar, hoewel het in Japan onmiddellijk een bestseller werd. Menselijke voorwaarden gaat over een deel van de Tweede Wereldoorlog waarmee we in Nederland nauwelijks bekend zijn: de strijd tussen Japan en de Sovjet-Unie in Mantsjoerije. Kaji werkt daar op het kantoor van een grote Japanse onderneming. Hij laat zich op zijn werk afwijzend over de Tweede Wereldoorlog uit. Zijn pacifisme wordt aangezien voor een gebrek aan vaderlandsliefde. Om zich het vege lijf te redden accepteert hij een baan als personeelschef bij de Laohulingmijn, in ruil voor vrijstelling van dienstplicht. Met zijn geliefde Michiko, met wie hij dankzij deze garantie eindelijk zou kunnen trouwen, vertrekt hij naar de mijn. Er werken Chinese dwangarbeiders onder erbarmelijke omstandigheden: zij worden uitgebuit en mishandeld. De mijnbouwonderneming zelf blijkt tot in de haarvaten corrupt. De idealistisch Kaji probeert deze misstanden van binnenuit aan te pakken, maar zijn goede bedoelingen worden keer op keer gedwarsboomd. Wanneer hij ondanks eerdere toezegging toch in het leger terechtkomt en ook daar voor de zwakkeren opkomt maakt hij juist promotie vanwege durf en moed. Hij probeert desondanks vast te houden aan zijn morele overtuiging, maar de omstandigheden maken dat hij steeds minder mens wordt en zich gaandeweg ontwikkelt tot een brute killer.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Jean-Paul Vetsuypens

op 27/06/2018

Ik kocht dit boek eerder impulsief en ook wel op basis dat het verfilmd werd (zo'n halve eeuw geleden). Ik sleurde me door een 400-tal bladzijden en gaf het uiteindelijk op. Misschien te vroeg maar het boek sprak me gewoon niet aan. Oubollig. Passieve verhaallijn. Traag. Boring.

Anderzijds: Alle respect voor de vertaler. (Vandaar waardering 2 i.p.v. 1)

Lees meer

Door Paul Snoeck

op 30/04/2018

Een overrompelende Japanse roman (semi autobiografisch) over
een vredelievende man die, buiten zijn wil, meegesleurd wordt in de oorlog tussen Japan, China en de toenmalige Sovjetunie in de jaren 1939-1945. Dit werk (1428 pagina's !) boeit van het begin tot de laatste bladzijde !
De auteur Junpe Gomikawa (1916-1995) beschrijft gedeeltelijk zijn eigen ervaringen van deze gebeurtissen op een wijze die diep doordringt in de lezer.
Een onvergetelijke leeservaring.
En voor het eerst vertaald in het Nederlands. Een echte tour de force.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief