Wat ons niet zal doden

Door David Lagercrantz

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Mikael Blomkvist en Lisbeth Salander zijn terug!

Hij is een charmante man, een kritische journalist van middelbare leeftijd, en uitgever van het beroemde en beruchte tijdschrift Millennium. Zij is een jonge, gecompliceerde vrouw met piercings en tattoos én ze is een hacker van wereldklasse. In Wat ons niet zal doden kruisen Mikaels en Lisbeths wegen opnieuw en gaat hun verhaal van Stieg Larssons Millennium-serie verder.

Het tijdschrift Millennium heeft nieuwe eigenaren gekregen. Boze tongen beweren dat Mikael Blomkvist zijn beste tijd heeft gehad. Lisbeth Salander is rusteloos. Ze neemt risico’s die ze normaal gesproken zou vermijden. Als Blomkvist een telefoontje van ene professor Frans Balder krijgt, hoopt hij met deze informatie de scoop te hebben die hijzelf en Millennium zo hard nodig hebben. Balder is een autoriteit op het gebied van kunstmatige intelligentie en zegt zeer gevoelige informatie te hebben over de Amerikaanse inlichtingendiensten. Ook blijkt hij contact te hebben gehad met Lisbeth ...

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Guido Bergmans

op 22/01/2021

Wat ons niet zal doden
Millenium 4. David Lagercrantz

Vervolg van de Milleniumserie van Stieg Larsson, die de eerste drie boeken schreef, maar onverwacht stierf in 2004. Mikael Blomqvist en Lisbeth Salander zijn weer van de partij. Lagercrantz slaagt er aanvankelijk vrij goed in de continuïteit van hun persoonlijkheden te verzekeren. De nieuwe personages echter, vooral de slechteriken, zijn bijna allemaal bordkartonnen figuren. En de realiteitszin van heel wat gebeurtenissen is ver te zoeken. Zeker inzake het hacken van computers en netwerken gaat het er nogal vlotjes aan toe, waarbij Lagercrantz het geheel omgeeft door een ondoordringbaar waas van ingewikkelde, pseudowetenschappelijke en wiskundige termen. Ook de psychologie van de beroepsmoordenaar klopt niet: enerzijds kan hij kinderen doden, en mensen martelen, maar als zijn dochter boos wordt, barst hij bij wijze van spreken in tranen uit.
Lisbeth zelf wordt ook een soort Superwoman uit de Marvel-strips, waarnaar zelfs expliciet verwezen wordt in de tekst. Hoe ze de moordaanslag op August verhindert, en hierbij een kogel in haar schouder incasseert, is bij zijn haar gesleurd. Maar niet getreurd, de kogel ging er dwars doorheen, en hoewel er een grote hoeveelheid bloed vloeit, is ze er met een paar pilletjes antibiotica (die al twee jaar vervallen waren) en een nachtje slapen weer helemaal bovenop! Kom zeg. En het is nog niet gedaan. Ze gaat een paar dagen later doodleuk bokstraining doen, en wint nadien nog vlotjes een vuurgevecht met twee beroepsmoordenaars met automatische wapens, terwijl ze zelf alleen een pistool heeft. De scène wordt dan ook nog vanop een afstand beschreven door een buitenstaander. Raar.
Er wordt ook nogal wat gestorven buiten beeld. Mij goed hoor, ik hoef alle gruwelijke details niet, maar het doet toch allemaal wat unheimisch aan.
Enfin, de intrige en de actie houden het boek nog net overeind. Een beetje escapisme af en toe mag. Voor de rest was ik wat te vaak geïrriteerd door het gebrek aan geloofwaardigheid en de psychologie van vele karakters.

Lees meer

Door Jan Vanhoutte

op 02/07/2020

Ik had mijn twijfels over hoe Lisbeth Salander zou voortleven in een boek dat niet door Stieg Larsson is geschreven.
David Lagercrantz heeft het in dit boek echter goed gedaan. Stieg Larsson had zelf al voorbereidingen gemaakt voor vervolgboeken op de eerste drie delen. Daar heeft David Lagercrantz geen gebruik van kunnen maken. Enkel voor de personages is David Lagercrantz schatplichtig aan Stieg Larrson, niet voor het verhaal. Waarschijnlijk zullen we nooit weten welke verhaallijnen Stieg Larsson zelf nog in gedachten had. Jammer toch.

Lees meer

Door Vanessa Goderie

op 18/11/2018

Lang gewacht om deze te lezen. Alleen Stieg Larsson schrijft als Stieg Larsson, niet? Te nieuwsgierig naar het resultaat. En eens ik de klik maakte, heb ik toch genoten van het boek. Minder spanning dan wat Larsson schreef, wel ontspannend genoeg. Nu op naar deel 5.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief