Ons soort mensen

Juli Zeh

Fictie

4 /5

Gelezen? Geef jouw waardering

Succesvol toegevoegd
Juli Zeh heeft met ‘Ons soort mensen’ een meesterwerk geschreven. Het lijkt alsof Linda in het paradijs is beland in het dorp Unterleuten. Maar de plattelands-idylle wordt wreed verstoord wanneer een investeringsmaatschappij besluit er een windmolenpark te gaan bouwen.
Twee dorpsgenoten, een belegger en een boer, zijn bereid grond te verkopen voor een paar miljoen euro, maar dat grondgebied is nét te klein. Als Linda ook verkoopt is er wel genoeg plek. In gedachten ziet ze haar droom in vervulling gaan: eigenaar van een manege worden. Ze probeert het onderste uit de kan te halen.
Dan is er nog een doorgewinterde herrieschopper, die alles op alles zet om het windmolenpark tegen te houden. Oude geschillen steken de kop op in het dorp – hoeveel intriges kunnen de bewoners aan?
Juli Zeh ontleedt de personages meesterlijk en met subtiele humor en laat hun ware gezichten zien. ‘Ons soort mensen’ is een bestseller in Duitsland!

Wat anderen schrijven over dit boek

Romans van Juli Zeh komen wat kunstmatig over. Het lijkt alsof ze eerst een theorie bedenkt, die ze vervolgens illustreert aan de hand van personages en hun belevenissen.
Ik stoor er me niet overdreven aan, omdat haar ideeën verrijkend zijn, en in het geval van dit boek uiterst actueel, en omdat ze een scherp oog heeft voor de ongemakkelijkheden van het dagelijks leven.
In dit boek maakt ze brandhout van het cliché van het dorp als plek waar alles nog in orde is, waar mensen elkaar vertrouwen een aan hetzelfde zeel trekken. John Berger zou zeggen: waar dorpelingen samen het verhaal van hun dorp schrijven.
Er is geen gezamenlijk dorpsverhaal, alleen kliekvorming en gekonkel.

Dit boek is super. Het staat vol prachtige zinnen: 'Ze zat in een kamertje dat het bureau nauw omsloot.' 'Er volgde een moment van massieve stilte.' Enz.

Een dorp is een dorp is een dorp...’enkel in onze dromen is het een idylle

Geen enkele van de 669 bladzijden heeft me verveeld wat in een zo lijvige roman wel eens gebeurt.
Wat een rake typering van karakters, wat een botsing van meningen en opvattingen en wat een opbouw naar een tragisch einde.
Knap is ook hoe de auteur de Duitse geschiedenis handig verwerkt in haar boek.
Voeg daarbij een mooie, vlotte taal ( vertaling ) en de vele one-liners en ja, daar heb je een boek dat voor mij ver uitsteekt boven het maaiveld.

Zeer goede analyse van wat mensen tot hun acties kan aanzetten, zeer goed beeld van de maatschappij van de 21ste eeuw.
Positief en origineel is de ondersteunende website over Unterleuten.
De Duitse titel heeft veel meer betekenis dan de Nederlandse, maar de rijkdom van de gekozen plaatsnaam voor het dorp kan in het Nederlands moeilijk worden weergegeven. Het alternatief is een goede poging om zo dicht mogelijk in de buurt te komen.

Julie Zeh kon geen betere titel bedenken . Mooi !

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?
Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan om verder te gaan!