De aanslag

Door Harry Mulisch

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Haarlem, januari 1945. Spertijd. Fake Ploeg, een collaborerende inspecteur van de politie, berucht om zijn wreedheid, fietst door de buitenwijken van Haarlem naar huis. Plotseling klinken er zes schoten. Morsdood ligt Ploeg op de stoep voor een rijtje van vier huizen waarvan er een door de familie Steenwijk wordt bewoond. De verschrikkelijke gevolgen van deze gebeurtenis zullen de dan twaalfjarige Anton Steenwijk zijn hele leven lang blijven achtervolgen.

Van Harry Mulisch’ wereldberoemde roman over oorlog, herinnering, schuld en onschuld zijn inmiddels meer dan een half miljoen exemplaren verkocht.

'Een detectiveverhaal van superieure kwaliteit. Een donkere fabel over toeval en ongeluk, kracht en zwakte.' The New York Times

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Donald De Herdt

op 15/11/2020

De aanslag (van Harry Mulisch)

De thema van het boek is een oorlogsboek waarin de hoofdpersonage (Anton Steenwijk) op zoek zal gaan naar de moordenaar. Het thema hoort helemaal tot mijn leefwereld omdat ik graag kijkt naar oorlogsfilms. De manier waarop de boek werd gestructureerd heeft mij duidelijk geholpen bij het begrijpen van het verhaal. Het taalgebruik is redelijk gemakkelijk, er worden niet veel moeilijke woorden gebruikt. Het verhaal werd geschreven in meerdere delen waarbij Anton telkens meer en meer informatie kreeg over de moord van zijn familieleden. Dankzij de nieuwe informatie die ik telkens kreeg in ieder hoofdstuk sleep het boek me echt mee in het verhaal. Soms was het moeilijk te begrijpen omdat er veel personages waren. Het is mijn papa die mij dit boek heeft aangeraden en had mij vooraleer ik begon te lezen al een beetje verteld over wat het boek ging gaan. Had mijn papa mij dit boek niet aangeraden, zou ik waarschijnlijk een andere gekozen hebben omdat de kaft van het boek helemaal niet aantrekkelijk was. Het begin van het verhaal speelt zich af gedurende het einde van de oorlog (1945) in Nederland waar het huis wordt afgebrand en waar Anton ontvoerd wordt door de politie en eindigt in 1981. In het verhaal is er een passage geweest die veel indruk heeft gemaakt op mij en die ik pas na meerdere keren lezen heb begrepen. Het gebeurt bij Cor Takes wanneer Anton een foto ziet van Truus en daar eigenlijk Saskia (zijn vrouw) op ziet. Het is een zeer mooi moment want eigenlijk is hij getrouwd met een vrouw getrouwd waarvan hij denkt dat zij haar redder is. Want Truus is de politie die Anton heeft meegebracht naar de politiebureau. Ik kon me de scène ook goed inbeelden hoe het in een film verfilmd zou geweest zijn. Het verhaal gaat hoofdzakelijk over Anton en zijn gebeurtenissen. Ik kan me wel nog goed inbeelden in Anton, omdat hij een jongen is die zijn gevoelens niet aan iedereen wil tonen. Hij is ook een zeer zelfstandige jongen die naast zijn werk alleen op zoek ging naar de feiten. Hij wou dit niet echt laten weten aan de anderen dat hij nog steeds op zoek was naar waarom, wanneer en hoe dat allemaal gebeurt is. De tekst is behoorlijk gemakkelijk en kun je vlotjes lezen. Ik zou dit boek zeker aanraden omdat het een spannend boek is en omdat het boek je meesleept in het leven van Anton.

Lees meer

Door Adam Visengeriev

op 18/05/2019

Ik vond het persoonlijk niet een geweldig boek. De schrijfstijl en structuur van het verhaal waren in orde. Het verhaal zelf sprak me gewoonweg niet aan.

Lees meer

Door Mariejeanne Van Steen

op 25/04/2019

In Haarlem op het einde van de tweede wereldoorlog, januari 1945 (verschillend van België - sept.1944),gebeurt er in rustig gehucht een aanslag op een hoofdinspecteur van politie,een NSB'er.
De bewoners van de vier huizen van deze straat,dragen deze tragische gebeurtenis,en zijn gevolgen, nog lange jaren mee,en dan vooral de hoofdpersoon Anton Steenwijk.
Wie heeft er nu schuld aan de gevolgen van deze aanslag ? Wat is er nu eigenlijk echt gebeurd ? Deze vragen houden de hoofdpersoon en de lezer in de ban,enkel door het lezen kom je erachter...
Het boek opgebouwd in verschillende perioden van 1945 tot 1981.
De proloog nodigt uit tot verder lezen,zoals de 4 huizen,met hun naam tot de verbeelding spreken.
"Welgelegen,Buitenrust,Nooitgedacht,Rustenburg"...
Boek nog verfilmd in 1986 door Fons Rademaker.

Lees meer

Door René Vanhoutte

op 23/09/2018

mooi opgebouwd, blijft spannend tot het einde

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief