De wereld van gisteren

Stefan Zweig

Fictie

4.5 /5

Gelezen? Geef jouw waardering

Succesvol toegevoegd
Op 22 februari 1942 pleegde de Oostenrijkse schrijver Stefan Zweig samen met zijn vrouw zelfmoord in Brazilië. Deze in 1944 postuum verschenen autobiografie biedt een indrukwekkend beeld van het Europa en met name van het Oostenrijk van zijn tijd. Hij schrijft over zijn kinderjaren, z'n studententijd, z'n reizen en ontmoetingen met invloedrijke intellectuelen, kunstenaars en schrijvers van zijn tijd: Maxim Gorki, Einstein, Gustav Mahler, Sigmund Freud en vele anderen.

Wat anderen schrijven over dit boek

"Vroeger was alles beter" tot kunstvorm verheven. De mismoedige Zweig kan bij momenten een flink stukje zeuren, maar zijn boek is een uniek en vlot leesbaar document, dat de mentaliteitswijziging beschrijft die Europa ondergaat door WO I. De ravage is zo groot dat het oude, vooroorlogse Europa nooit meer terugkeert, tot grote spijt van Zweig, want het nieuwe lijkt er in de verste verte niet op. Een verandering die ook in detail wordt beschreven in het boek Lenteriten van historicus Modris Eksteins. Ook Gorki's Jeugdherinneringen sluiten mooi aan bij Zweig.

Uiterst boeiende weergave van het Europa van zolang geleden, onwaarschijnlijk hoeveel beroemde en belangrijke mensen de revue passeren en in het boek dan ook nog de actuele maatschappij herkennen.

Biografie die me vooral veel geleerd heeft over de wereld in de jaren 1900, voor en tijdens en na de eerste wereldoorlog, en de opkomst van het nazisme tot de tweede wereldoorlog. En over veel andere personen in die periode in Wenen, Oostenrijk, en Europa. Heel boeiend!

Aangrijpende en intrigerende biografie in het begin twintigste eeuw, Eerste en Tweede Wereldoorlog. En veelal ook zo herkenbaar en actueel.

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?
Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan om verder te gaan!