De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Leon Pluijmen

op 21/05/2022

Wat een tijdsdocument! Wat een erudiete man. Het boek verschaft veel inzicht m.b.t. de eeuwwisseling en toedracht 1ste en 2de WO.

Lees meer

Door Edwin Van Wesemael

op 26/02/2021

Gedetailleerde beschrijving van de aanloop naar de wereldoorlog. Soms toch wat overdreven langdradige egogerichte beschrijvingen. Het boek zou sterker zijn als het wat korter was! In bepaalde (kunstenaars-)kringen beschouwd als een absolute must-read. Dat peil heelt het boek echt niet.

Lees meer

Door Guido Bergmans

op 08/10/2019

Ik wou dit boek lezen omdat het vaak geciteerd wordt in geschiedkundige werken over de aanloop naar de Eerste Wereldoorlog (waarvan ik er de laatste jaren, met de herdenking van 100 jaar WO I een aantal heb gelezen).
Het boek is een soort autobiografie van Zweig, een Oostenrijkse jood, die opgroeide in Wenen, maar eigenlijk van jongs af aan een cosmopolitische, antinationalistische en pacifistische visie had. Hij was een in zijn tijd beroemde en veelgelezen schrijver van romans, gedichten, toneelstukken, vertalingen enz.
Het boek is een heel persoonlijk en gevoelig relaas van zijn leven, zijn contacten, zijn reizen en vooral zijn gedachten. Het drukt op een heel indringende manier de overgang uit tussen de periode einde 19de- begin 20ste eeuw, een wereld van vertrouwen, beschaving en vrijheid (althans voor de gegoede burgerij waartoe hij behoorde) en de barbarij van WO I.
Nadien gaat het van kwaad naar erger voor de gevoelige, artistieke en erudiete Zweig. Hij kreeg alle calamiteiten van de 20ste eeuw over zich heen: het uiteenvallen van de Oostenrijks-Hongaarse monarchie, de steunpilaar van zijn jeugd, de hyperinflatie van de Weimarrepubliek, het opkomen van het nazisme en de demonisering van de joden. Zozeer dat hij in 1942, in volle WO II, samen met zijn vrouw zelfmoord pleegt in ballingschap in Brazilië, omdat hij het allemaal niet meer kan aanzien. (Dit laatste staat natuurlijk niet in zijn autobiografie).
De stijl is nogal ouderwets, heel wijdlopig, maar toch altijd eloquent. De meest interessante passages zijn vaak zijn beschrijvingen van bekende kunstenaars waarmee hij persoonlijk bevriend was, zoals Emile Verhaeren, Auguste Rodin, Rainer Maria Rilke.
Hij is vaak ook heel gepassioneerd en lyrisch, soms op het dweperige af, over kunstenaars of kunstwerken.
Een heel interessant hoofdstuk is dat over seksualiteit, waarbij ik de indruk krijg dat Godfried Bomans er inspiratie uit geput heeft voor zijn boek over Charles Dickens (“Dickens, waar zijn uw spoken?”).
Een beetje ouderwets, maar een heel mooie schets van het fin de siècle in het aloude Oostenrijks-Hongaarse keizerrijk.

Lees meer

Door Filip Staels

op 05/08/2018

Uiterst boeiende weergave van het Europa van zolang geleden, onwaarschijnlijk hoeveel beroemde en belangrijke mensen de revue passeren en in het boek dan ook nog de actuele maatschappij herkennen.

Lees meer

Door May Lauryssen

op 11/05/2018

Biografie die me vooral veel geleerd heeft over de wereld in de jaren 1900, voor en tijdens en na de eerste wereldoorlog, en de opkomst van het nazisme tot de tweede wereldoorlog. En over veel andere personen in die periode in Wenen, Oostenrijk, en Europa. Heel boeiend!

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief