Terug naar Neerpelt

Lieve Joris

Geschiedenis

4 /5

Gelezen? Geef jouw waardering

Succesvol toegevoegd
Geef je mening

Lieve Joris keert terug naar het huis aan het kanaal in het Vlaamse Neerpelt, waar ze opgroeide als middelste van een woelig gezin van negen. Als kind trekt zij naar haar grootmoeder, als puber raakt zij in de ban van haar artistiek begaafde oudste broer. Hij doet de wind van vrijheid over het gazon waaien en wijst haar de weg het dorp uit, al zal hij daar zelf achterblijven en gaandeweg ontsporen. Met vallen en opstaan zoekt Lieve Joris haar weg in de wereld. Aan de personen in het huis aan het kanaal kan zij niet ontsnappen. Haar geboortedorp was een plek om vandaan te gaan, maar haar terugkeer was even onvermijdelijk. Behalve een tijdsbeeld stijgt uit deze familiegeschiedenis het verhaal op van een dorpsmeisje dat - dwars tegen haar lotsbestemming in - haar weg vindt naar het schrijverschap.

Wat anderen schrijven over dit boek

Lieve Joris is op zondag 14 oktober te gast in Touché (11-13u) op Radio1. Natuurlijk zullen we het hebben over haar laatste boek 'Terug naar Neerpelt' waarin ze op een moedige manier haar lastige familiegeschiedenis vertelt. Moest ze de hele wereld afreizen om op haar vijfenzestigste terug op haar geboorteplek te landen? Ik vraag het haar....

Lieve Joris, dompelt je onder in haar familie,in Limburg.Na vele reizen in Afrika,Midden- Oosten,en Oost-Blok, als journalist en vooral als schrijfster,en vrijgevochten vrouw,en neerslag vinden in haar vorige boeken . In dit boek keert ze terug naar haar heimat en familie,in de tijd . Een familiegeschiedenis met veel warmte neergeschreven,een clan waar ze zich van losmaakte,maar haar eveneens vormde.Met respect schrijft ze over haar oudste broer, die de familiegeschiedenis heeft getekend,drama en onheil zijn hen niet bespaard,maar eveneens veel liefde tussen haar ouders,broers en zussen,oma,en velen die haar wereld bewoonden destijds.Warm aanbevolen,je hoort haar echt vertellen bij het lezen.

In terug naar Neerpelt komt Lieve Joris terug naar het Vlaanderen van haar jeugd. Ze vertelt haar familiegeschiedenis.
Aangenaam, vlot lezend boek met herkenbare plaatsvermeldingen omdat ik in de streek woon en werk.
Alleen vind ik het jammer dat de auteur Vlaamse woorden vervangt door "echt" Nederlandse woorden.
Zou ze het zo echt geschreven hebben of komt het door de redacteur ? Er zijn meerdere voorbeelden maar zo moest ik toch even opnieuw lezen eer ik doorhad dat het over "het geven van een vat" ging als er stond "we geven een ton", bedoeld wordt "een vat bier geven" wanneer men iets te vieren heeft.
Ook wordt er ergens "poepen" geschreven terwijl het over "kakken "gaat. Poepen heeft een andere betekenis in Vlaanderen. Dat vind ik jammer omdat de desbetreffende beschrijvingen zich in Vlaanderen afspelen. Joris woont dan wel in Amsterdam maar toch het viel me op en stoorde me.... .

Intense weergave van een familiedrama met uitgebreide beschrijvingen van de familieleden die elk op hun eigen manier reageren op de gebeurtenissen. Via flashbacks kadert de schrijfster het gebeuren en zoekt zo verklaringen . Doorleefd en triest maar mooi door de treffende beschrijvingen en vergelijkingen. Minpuntje: beschrijvingen op het einde die vaak meer over het leven van de schrijfster gaan en weinig passen in het drama dat de hele familie treft.

Prachtig boek. Vooral de structuur ervan zit zo goed in elkaar. Hoewel het eigenlijke verhaal slechts zes jaar omvat, gaat de auteur via flashbacks en associaties verder terug in het verleden. Waar de gedragingen van de personages vandaan komen, zoekt zij zelfs op tot drie generaties terug. Goed geschreven, warm aanbevolen, dit is werkelijk een doorleefd meesterwerk.

Schrijf je mening over dit boek

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?
Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Maak je profiel aan

Meld je aan om verder te gaan!