Terug naar Neerpelt

Lieve Joris

Geschiedenis

4 /5

Gelezen? Geef jouw waardering

Succesvol toegevoegd
Geef je mening

Lieve Joris keert terug naar het huis aan het kanaal in het Vlaamse Neerpelt, waar ze opgroeide als middelste van een woelig gezin van negen. Als kind trekt zij naar haar grootmoeder, als puber raakt zij in de ban van haar artistiek begaafde oudste broer. Hij doet de wind van vrijheid over het gazon waaien en wijst haar de weg het dorp uit, al zal hij daar zelf achterblijven en gaandeweg ontsporen. Met vallen en opstaan zoekt Lieve Joris haar weg in de wereld. Aan de personen in het huis aan het kanaal kan zij niet ontsnappen. Haar geboortedorp was een plek om vandaan te gaan, maar haar terugkeer was even onvermijdelijk. Behalve een tijdsbeeld stijgt uit deze familiegeschiedenis het verhaal op van een dorpsmeisje dat - dwars tegen haar lotsbestemming in - haar weg vindt naar het schrijverschap.

Wat anderen schrijven over dit boek

Lieve Joris is op zondag 14 oktober te gast in Touché (11-13u) op Radio1. Natuurlijk zullen we het hebben over haar laatste boek 'Terug naar Neerpelt' waarin ze op een moedige manier haar lastige familiegeschiedenis vertelt. Moest ze de hele wereld afreizen om op haar vijfenzestigste terug op haar geboorteplek te landen? Ik vraag het haar....

Prachtig boek. Vooral de structuur ervan zit zo goed in elkaar. Hoewel het eigenlijke verhaal slechts zes jaar omvat, gaat de auteur via flashbacks en associaties verder terug in het verleden. Waar de gedragingen van de personages vandaan komen, zoekt zij zelfs op tot drie generaties terug. Goed geschreven, warm aanbevolen, dit is werkelijk een doorleefd meesterwerk.

Schrijf je mening over dit boek

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?
Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Maak je profiel aan

Meld je aan om verder te gaan!