Terug naar Neerpelt

Lieve Joris

Geschiedenis

4 /5

Gelezen? Geef jouw waardering

Succesvol toegevoegd
Lieve Joris keert terug naar het huis aan het kanaal in het Vlaamse Neerpelt, waar ze opgroeide als middelste van een woelig gezin van negen. Als kind trekt zij naar haar grootmoeder, als puber raakt zij in de ban van haar artistiek begaafde oudste broer. Hij doet de wind van vrijheid over het gazon waaien en wijst haar de weg het dorp uit, al zal hij daar zelf achterblijven en gaandeweg ontsporen. Met vallen en opstaan zoekt Lieve Joris haar weg in de wereld. Aan de personen in het huis aan het kanaal kan zij niet ontsnappen. Haar geboortedorp was een plek om vandaan te gaan, maar haar terugkeer was even onvermijdelijk. Behalve een tijdsbeeld stijgt uit deze familiegeschiedenis het verhaal op van een dorpsmeisje dat - dwars tegen haar lotsbestemming in - haar weg vindt naar het schrijverschap.

Wat anderen schrijven over dit boek

BOEK: TERUG NAAR NEERPELT, Lieve Joris
Ik heb hier net een boek gelezen dat helemaal anders was dan dat wat ik ervan verwacht had. Niet slechter, ook niet beter. Een recensie had ik nog niet gelezen - ik vat eerst liever zelf mijn oordeel samen - maar de korte commentaren op de sociale media waren al erg lovend. Wat bedoel ik dan met anders. Ik ga proberen om dit uit te leggen. Ik had nog nooit voorheen iets van Lieve Joris in handen. Ik kende haar dus alleen van naam en van foto. En dat schept een beeld. Dat van een lieve Lieve Joris, die me zou meenemen op een tochtje naar de stille Kempen of het kalme Limburg, vol lieflijke natuur en sprookjesachtige avonturen. Nee dus.
Lieve Joris, nog een Joriske, het vijfde in een rij van negen, gooide me meteen in een dramatische scène: een van haar broers, Fonny, is met zijn auto tegen een boom gevlogen en twee keer over de kop gegaan. Onder invloed, natuurlijk, maar dat vertelde haar vader er niet bij. De familie bestaat dus verder nog uit een moeder en zeven andere kinderen, allemaal met een eigen karakter en mening.
Ik werd meegesleept in de ingewikkelde familieverhoudingen en leerde ieder lid persoonlijk kennen, met goede en helaas ook kleine kantjes. Maar alles draait hier om Fonny, ooit een talentrijke en artistieke jongeling, die verslaafd raakt aan steeds hardere drugs en er alles voor over heeft om eraan te geraken. Hij haalt het bloed onder de nagels van zijn geliefden, zet alles op zijn kop. Stuk voor stuk lijden ze eronder, de een houdt het langer vol dan de ander. Ze worden heen en weer geslingerd tussen de lieve broer die Fonny is, het slachtoffer van de maatschappij en de onverantwoordelijke drugsgebruiker. Waar hij ook komt, Fonny laat een bloedig spoor van leed en smart achter. Hij wordt verwenst en opgehemeld, afgestoten en aangetrokken. Zijn goede wil valt voortdurend te zwak uit om de duivel tekeer te gaan, hij hervalt in erg pijnlijke lotgevallen, kwelt zichzelf en zijn soms marginale lotgenoten. Ik stond af en toe op het punt om de partij te kiezen die Fonny liever dood wenste en had dan toch weer begrip voor de sterke onverbreekbare broederband. Emoties ten top, dus.
Tussendoor leren we de schrijfster met het lieve snoetje kennen als gedreven durfal, een ondernemende en vooruitstrevende vrouw, zowel in het sociale als in het professionele leven. Een biografie op zich, die voor mij althans, ook nogal wat verbijsterende verrassingen inhield.
Het boek “Terug naar Neerpelt” hapert nooit. Ademloos werd ik meegesleept door de onvoorstelbaar pakkende gebeurtenissen.
Lezen dat boek, zet het bovenaan je NTL-lijst. Of kom ik daarmee al te laat?
TERUG NAAR NEERPELT - Lieve Joris - Uitgeverij Augustus atlas contact 2018 - Roland Derveaux https://www.facebook.com/Plezierschrijver/ 2 mei 2019

Lees mijn recensie: https://wimbackx.jouwweb.be/blog/303762_uitgelezen-terug-naar-neerpelt-brief-aan-lieve-joris

Lieve Joris, dompelt je onder in haar familie,in Limburg.Na vele reizen in Afrika,Midden- Oosten,en Oost-Blok, als journaliste en vooral als schrijfster,en vrijgevochten vrouw,en neerslag vinden in haar vorige boeken . In dit boek keert ze terug naar haar heimat en familie,in de tijd . Een familiegeschiedenis met veel warmte neergeschreven,een clan waar ze zich van losmaakte,maar haar eveneens vormde.Met respect schrijft ze over haar oudste broer, die de familiegeschiedenis heeft getekend,drama en onheil zijn hen niet bespaard,maar eveneens veel liefde tussen haar ouders,broers en zussen,oma,en velen die haar wereld bewoonden destijds.Warm aanbevolen,je hoort haar echt vertellen bij het lezen.

In terug naar Neerpelt komt Lieve Joris terug naar het Vlaanderen van haar jeugd. Ze vertelt haar familiegeschiedenis.
Aangenaam, vlot lezend boek met herkenbare plaatsvermeldingen omdat ik in de streek woon en werk.
Alleen vind ik het jammer dat de auteur Vlaamse woorden vervangt door "echt" Nederlandse woorden.
Zou ze het zo echt geschreven hebben of komt het door de redacteur ? Er zijn meerdere voorbeelden maar zo moest ik toch even opnieuw lezen eer ik doorhad dat het over "het geven van een vat" ging als er stond "we geven een ton", bedoeld wordt "een vat bier geven" wanneer men iets te vieren heeft.
Ook wordt er ergens "poepen" geschreven terwijl het over "kakken "gaat. Poepen heeft een andere betekenis in Vlaanderen. Dat vind ik jammer omdat de desbetreffende beschrijvingen zich in Vlaanderen afspelen. Joris woont dan wel in Amsterdam maar toch het viel me op en stoorde me.... .

Intense weergave van een familiedrama met uitgebreide beschrijvingen van de familieleden die elk op hun eigen manier reageren op de gebeurtenissen. Via flashbacks kadert de schrijfster het gebeuren en zoekt zo verklaringen . Doorleefd en triest maar mooi door de treffende beschrijvingen en vergelijkingen. Minpuntje: beschrijvingen op het einde die vaak meer over het leven van de schrijfster gaan en weinig passen in het drama dat de hele familie treft.

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?
Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan om verder te gaan!