De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Terug naar Neerpelt

Door Lieve Joris

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Na haar reizen door het Midden-Oosten, Afrika, Oost-Europa en Azië keert Lieve Joris in ‘Terug naar Neerpelt’ terug naar het Vlaanderen van haar jeugd, naar het huis aan het kanaal in Neerpelt, waar zij opgroeide als middelste van een woelig gezin van negen. Als kind trekt zij naar haar grootmoeder, als puber raakt zij in de ban van haar artistiek begaafde oudste broer. Hij doet de wind van vrijheid over het gazon waaien en wijst haar de weg het dorp uit, al zal hij daar zelf achterblijven en gaandeweg ontsporen. Met vallen en opstaan zoekt Lieve Joris haar weg in de wereld. Aan de personen in het huis aan het kanaal kan zij niet ontsnappen. Haar geboortedorp was een plek om vandaan te gaan, maar haar terugkeer was even onvermijdelijk. Uit deze familiegeschiedenis stijgt behalve een tijdsbeeld ook het verhaal op van een dorpsmeisje dat, dwars tegen haar lotsbestemming in, haar weg vindt naar het schrijverschap

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Nadia Huyge

op 17/12/2020

Er wordt gezegd dat je de vuile was niet buiten hangt. Lieve Joris deed dat wél en greep een auto-ongeval van haar oudste broer Fonny, het 3de kind van de 9 in de Joris-clan, aan om terug te blikken op haar jeugd in Neerpelt en die van haar zussen en broers. Een meeslepend boek waarin ze de dingen niet mooier probeert te maken dan ze waren; een beschrijving van een tijdsbestek dat voorgoed verdwenen is (zelfs Neerpelt bestaat intussen niet meer en is Pelt geworden) en dat de vergankelijkheid der dingen in de verf zette. Het stemde me wat nostalgisch. Leest zeer vlot maar is bij momenten heftig. Zeker een aanrader !

Lees meer

Door Linda Vermeulen

op 17/06/2019

Over hoe het is om op te groeien als middelste van negen kinderen in een woelig gezin. Haar oudste broer doet de wind van vrijheid waaien over het gazon aan het kanaal, al zal hij daar zelf achterblijven en gaandeweg ontsporen. Aan de personen in het huis kan zij niet ontsnappen. Een autobiografische roman van Lieve Joris.

Over hoe familie je vormt tot wie je bent, en hoe ver je ook weg gaat, ontsnappen kun je nooit. Het maakt je tot wie je bent, je eigen unieke mens.

Lees mijn volledige recensie op https://linda020.webnode.be/l/terug-naar-neerpelt/

Lees meer

Door rita vandenbroucke

op 10/06/2019

Een zeer moedig geschreven verhaal over haar eigen familie en vooral over veel heel moeilijke momenten voor die familie. Lieve Joris zegt hierover: “Ik heb altijd geroepen dat je schaamte moet overwinnen door stijl …” (Humo, 18/09/2018). Dit is haar wonderwel gelukt. Het boek is stilistisch sterk en daardoor word je meegesleept in deze familiegeschiedenis. Een boek dat nog lang blijft nazinderen.

Lees meer

Door Roland Derveaux

op 02/05/2019

BOEK: TERUG NAAR NEERPELT, Lieve Joris
Ik heb hier net een boek gelezen dat helemaal anders was dan dat wat ik ervan verwacht had. Niet slechter, ook niet beter. Een recensie had ik nog niet gelezen - ik vat eerst liever zelf mijn oordeel samen - maar de korte commentaren op de sociale media waren al erg lovend. Wat bedoel ik dan met anders. Ik ga proberen om dit uit te leggen. Ik had nog nooit voorheen iets van Lieve Joris in handen. Ik kende haar dus alleen van naam en van foto. En dat schept een beeld. Dat van een lieve Lieve Joris, die me zou meenemen op een tochtje naar de stille Kempen of het kalme Limburg, vol lieflijke natuur en sprookjesachtige avonturen. Nee dus.
Lieve Joris, nog een Joriske, het vijfde in een rij van negen, gooide me meteen in een dramatische scène: een van haar broers, Fonny, is met zijn auto tegen een boom gevlogen en twee keer over de kop gegaan. Onder invloed, natuurlijk, maar dat vertelde haar vader er niet bij. De familie bestaat dus verder nog uit een moeder en zeven andere kinderen, allemaal met een eigen karakter en mening.
Ik werd meegesleept in de ingewikkelde familieverhoudingen en leerde ieder lid persoonlijk kennen, met goede en helaas ook kleine kantjes. Maar alles draait hier om Fonny, ooit een talentrijke en artistieke jongeling, die verslaafd raakt aan steeds hardere drugs en er alles voor over heeft om eraan te geraken. Hij haalt het bloed onder de nagels van zijn geliefden, zet alles op zijn kop. Stuk voor stuk lijden ze eronder, de een houdt het langer vol dan de ander. Ze worden heen en weer geslingerd tussen de lieve broer die Fonny is, het slachtoffer van de maatschappij en de onverantwoordelijke drugsgebruiker. Waar hij ook komt, Fonny laat een bloedig spoor van leed en smart achter. Hij wordt verwenst en opgehemeld, afgestoten en aangetrokken. Zijn goede wil valt voortdurend te zwak uit om de duivel tekeer te gaan, hij hervalt in erg pijnlijke lotgevallen, kwelt zichzelf en zijn soms marginale lotgenoten. Ik stond af en toe op het punt om de partij te kiezen die Fonny liever dood wenste en had dan toch weer begrip voor de sterke onverbreekbare broederband. Emoties ten top, dus.
Tussendoor leren we de schrijfster met het lieve snoetje kennen als gedreven durfal, een ondernemende en vooruitstrevende vrouw, zowel in het sociale als in het professionele leven. Een biografie op zich, die voor mij althans, ook nogal wat verbijsterende verrassingen inhield.
Het boek “Terug naar Neerpelt” hapert nooit. Ademloos werd ik meegesleept door de onvoorstelbaar pakkende gebeurtenissen.
Lezen dat boek, zet het bovenaan je NTL-lijst. Of kom ik daarmee al te laat?
TERUG NAAR NEERPELT - Lieve Joris - Uitgeverij Augustus atlas contact 2018 - Roland Derveaux https://www.facebook.com/Plezierschrijver/ 2 mei 2019

Lees meer

Door Wim Backx

op 06/03/2019

Lees mijn recensie: https://wimbackx.jouwweb.be/blog/303762_uitgelezen-terug-naar-neerpelt-brief-aan-lieve-joris

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief