Vertel het iemand

Door Rachida Lamrabet

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Oorlog is blind, zeker voor wie er niet thuishoort. De jonge Amazigh wordt bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog naar het Franse front gestuurd en komt terecht in een wereld waar niets is wat het lijkt. Hij schrijft zijn ervaringen neer in een dagboek: het verhaal van zijn jeugd, de oorlogsgruwel en het racisme van de officiers. Dat laatste komt hem duur te staan, want wat hij in zijn dagboek schrijft, wordt tegen hem gebruikt in een proces voor de krijgsraad wegens hoogverraad. Hij krijgt in de gevangenis bezoek van een man aan wie hij zijn verhaal vertelt. Die man is zijn vader, een Fransman die in het zog van de Franse militairen en ondernemers door Marokko trok om te tekenen en het land te ontdekken.

Vertel het iemand is een beklemmende roman over hoe mensen elkaar nooit echt kennen. Even lyrisch als genadeloos beschrijft Lamrabet haar personages tijdens hun zoektocht naar een onbereikbare waarheid.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Nadia Huyge

op 12/05/2019

Citaat : “Buiten de omgewoelde, donkere aarde waaronder Simoh begraven lag, leken de dingen nog allemaal op hun plaats te zijn. Ik weet nog dat ik lang naar de strakblauwe hemel keek, eindeloos leek die, als een zee zonder golven. Toen ik mijn blik opnieuw op de vochtige, donkere aarde richtte, bedacht ik dat het niet ondenkbaar zou zijn dat er binnen een paar dagen een scheut zou opkomen en er een man geboren zou worden. Een sterke man die met zijn armen naar de hemel zou reiken. Maar iedereen weet dat mannen noet uit de grond groeien.”

Een tragisch verhaal, mooi verwoord, dat zich afspeelt einde 19de, begin 20ste eeuw. Over identiteit, geloof en de spelingen van het lot.
Toch werd ik niet echt “meegesleurd” in het verhaal. Pas het laatste hoofdstuk greep me naar de keel. Een verklarende woordenlijst van de Arabische woorden en een kaart van Marokko en ev. Frankrijk was fijn geweest.
Het boek geeft zin om meer te lezen van Rachida Lamrabet.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief