De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Mise en place

Door Margot Vanderstraeten

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Het leven van de succesvolle driesterrenchef Victor Werner (62) staat volledig in het teken van de gastronomie; alleen perfectie is voor hem goed genoeg. Maar aan Victors succes kleeft een verleden. Toen hij twaalf was, verloor hij zijn vader bij de ramp in de champignongroeve van Roosburg. Het doorgedreven perfectionisme van de chef is een manier om het verleden te vergeten. Tot op een dag zijn zus Louise overlijdt en dat verleden weer opborrelt.
'Mise en place' is een ode aan de kunsten van een meesterchef en een pleidooi voor culinair genot. Het is bovenal een verhaal over de meedogenloze invloed die geheimen en herinneringen kunnen hebben op een mensenleven.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Jempi Laevaert

op 24/09/2020

‘Mise en place’ van Margot Vanderstraeten is een goed boek. Het is één van die vele boeken die bij mijn uitstrooiing een klavertje drie op mijn stoffelijk overschot zullen gooien. Ze kijken elkaar dan aan en zeggen: het was een goede lezer, maar een klavertje vier, neen dat verdient hij niet.

Lees meer

Door Nadia Huyge

op 02/03/2019

Citaat :
“Ik heb Louise in geen tijden meer gezien. En zoals dat gaat met naaste familieleden die zo nodig moeten overlijden tijdens de lange periodes dat je hen niet ziet : ik maak mezelf het ene verwijt na het andere.”

“Af en toe heb ik Louise bezocht. Lang geleden, en bijna altijd tussen Kerstmis en Nieuwjaar, tijdens de dagen waarop het plichtsbesef tussen bloedverwanten zijn hoogtepunt bereikt.”

“Pa zou nooit gewild hebben dat zijn jongste zoon zijn dagen achter fornuizen doorbracht. Koken is voor dienstmeiden. En Michelin is een bandenfabriek.”


Een heel mooi boek, het eerste dat ik las van Margot Vanderstraeten over een champignonkweker en zijn vrouw en hun 4 kinderen. Het verhaal wordt verteld door de jongste zoon die topkok is. Het is vlot geschreven met een flinke dosis cynisme. Mooi taalgebruik -de beschrijvingen van eten deden me soms watertanden. Het overlijden van zijn jongste zus vormt de aanleiding om in het verleden te duiken en ware toedracht van het overlijden van hun vader te ontdekken. Een boek over een geheim, misleiding, zich schuldig voelen en hoe dit een leven kan bepalen. Een aanrader !

Lees meer

Door hugo van der Wildt

op 28/05/2018

Zeer, zeer goed. Het gaat over het leven van een kok. Op het einde krijgt men een beschrijving van de ramp in Zussen Zichem bolder in 1958. Daar verliest hij zijn vader als kind.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief