De pest

Door Albert Camus

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
In de romans van Nobelprijswinnaar Albert Camus wordt het absurde van de twintigste-eeuwse samenleving afgezet tegen een persoonlijke moraal van vriendschap en menselijkheid. Een of meer personages worden steevast door de loop van gebeurtenissen, nooit uit eigen vrije wil, schuldig aan een misdaad. De kuststad Oran is in de greep van de pest. De slachtoffers sterven een snelle en vreselijke dood, en als gevolg van de quarantaine worden de andere inwoners geplaagd door gevoelens van angst en claustrofobie. Elke persoon reageert verschillend op de dodelijke ziekte: sommigen leggen zich neer bij hun lot, anderen zoeken schuld en wraak. En een paar, onder wie de antiheld dokter Rieux, proberen kost wat kost de terreur te weerstaan. De pest is een meeslepende vertelling over moed en vastberadenheid en de broosheid van het menselijk bestaan.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Nadia Huyge

op 15/03/2020

Overweldigend boek, hoewel reeds meer dan 70 jaar geleden geschreven. Héél interessant om (her)lezen in deze woelige Corona-tijden (maart 2020)... 😷🤧🤒

Lees meer

Door Bernard Goossens

op 08/07/2019

Diep filosofisch boek. Voor mij persoonlijk las het niet zo vlot.

Lees meer

Door Ken V

op 10/06/2019

Indringende roman uit 1947 met de pest als allegorie voor het leven in een oorlog. De pest komt voorzichtig opzetten, maar breekt alsmaar heviger uit en het kuststadje Oran gaat in quarantaine. Camus beschrijft wat een gemeenschap doorstaat en welke mentale fases de bevolking daarbij doorloopt naarmate het gebeuren evolueert. Meer nog laat Camus zien hoe verschillende, intrigerende individuen er elks op hun manier mee omgaan. Zo zijn er o.a. verzetters, vluchters en collaborateurs, en elk van hen heeft zo zijn redenen, al dan niet gestuurd vanuit een persoonlijk verleden.
Volgens Camus is elk menselijk bestaan, dat altijd eindigt met de dood, 'zinloos' en 'absurd'. Dat betekent echter niet dat je je niet kan afzetten tegen het absurde om je leven zin te geven. Het hoofdpersonage, Dr. Rieux, is daarvan een mooi voorbeeld.

Lees meer

Door Christel Boutersem

op 15/05/2018

Een stad geteisterd door de pest wordt afgesloten van de buitenwereld...... gezien vanuit het standpunt van verschillende van haar bewoners. Meesterlijke uitwerking van de personages, mooie tegenstelling tussen daadkracht en hopeloosheid

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief