De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Otmars zonen

Door Peter Buwalda

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Otmars zonen vertelt het verhaal van de jonge Shell-employé Ludwig Smit, die na een bezoek aan de illustere Johan Tromp op het Siberische eiland Sakhalin strandt in een sneeuwstorm. Juist nu, wanneer onderzoeksjournaliste Isabelle Orthel hem het deksel komt overhandigen van een beerput, begint Tromps daverende carrière in de oliebusiness te wankelen. Tromp – hedonist, alfaman, kroonprins van Shell, en in alles het tegenbeeld van Ludwig – schat zijn twee bezoekers volkomen verkeerd in.

Peter Buwalda verkent in Otmars zonen de grenzen van de epische wereld die hij al in Bonita Avenue schiep. In de nog te verschijnen delen van zijn roman fleuve, De jaknikker en Hysteria siberiana, geeft hij deze wereld verder vorm.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Sabine Parmentier

op 19/08/2020

Vooral het stuk in Syberie is me bijgebleven, de sneeuwstorm en heel de sfeer.
Zeer dik boek maar heel vlot gelezen.
Ik kijk uit naar deel twee en drie.

Lees meer

Door Camiel Delclef

op 12/07/2020

Net zoals indertijd met het debuut van Lize Spit het geval was, had ik het ook wat moeilijk met Bonita Avenue, het debuut van Peter Buwalda. Alom bejubeld alsof het een meesterwerk betrof, commercieel een schot in de roos want perfecte marketing. Dit gebeurt nu ook met Otmar's zonen Een bestseller en, toegegeven, stilistisch mooi maar verhaaltechnisch schort er toch wel één en ander aan. Waar heeft Buwalda het hier eigenlijk over? Geen idee, het verhaal hinkt wel op 5 verschillende poten en wat het zeker niet is, is het verhazal van Ludwig Smit. Er zitten nogal wat kronkels in het verhaal waardoor het met haken en ogen aan mekaar hangt en waardoor je als lezer soms niet meer goed weet waar je nu eigenlijk in het verhaal zit. Hopelijk brengen de 2 nog te komen volgende delen opheldering.

Lees meer

Door Filip De Koninck

op 29/05/2020

Prachtig beeldend geschreven. 600 pagina's genieten. Dit wordt uitkijken naar het vervolg.
Originele overgangen tussen de verschillende hoofdpersonages. De duistere kanten van macht, roem en ambitie worden mooi uitgelicht.

Lees meer

Door Linda Vermeulen

op 16/01/2020

De gebeurtenissen in het boek die zich in het nu voordoen, nemen misschien 24 uur in beslag. Veel gebeurt er niet. Die 24 uur nemen meer dan 600 pagina's in beslag. Je moet het maar kunnen.

Schrijven kan Buwalda zeker. Stilistisch mooie zinnen met intrigerende associaties. Vervelen gaat het boek niet.


Het boek begint met een flashback van Ludwig over zijn verleden. Hoe zijn moeder huwt met Otmar Smit en ze naar Venlo verhuizen. Daar groeit hij op tussen de twee wonderkinderen Dolf en Tosca als vreemde eend in de bijt. Want niets is gewoon in dat grote huis in Venlo. Daar gaat hij ook als Ludwig door het leven want ook hij noemt Dolf en twee Dolfjes gaan niet samen.

Muziek is een thema in het boek en ook macht, van machtige mannen. Want wie hoog zit, kan van hoog vallen. Over de macht en val van grote mannen. Daar zou het heel goed over kunnen gaan. Om het zeker te weten is het wachten op deel 2 en deel 3. Otmars zonen is het eerste deel van een trilogie.

Verwacht je aan terreur, geweld, seks en sadisme. De passages over de SM-seks tussen Isabelle en Tromp gaven mij het gevoel dat ik verdwaald was in 'Vijftig Tinten Grijs'. Wil de schrijver zo meeliften op het succes van deze bestseller?

Verder had ik problemen met een plotse perspectiefwissel. Zit ik honderden pagina's in het hoofd van Ludwig, zit ik ineens in het verhaal van Isabelle. Storend.

Ik verwachtte veel van dit boek. Het wordt bejubeld in de pers en de media. Toch heeft het mij niet helemaal kunnen bekoren.

Het open einde is te begrijpen omdat er een vervolg komt. Hopelijk hoeven we daar geen 8 jaar op te wachten.

Lees meer

Door Rie Bierwerts

op 23/12/2019

Ik kijk uit naar deel twee/drie...

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief