Godenslaap

Erwin Mortier

Fictie

4.5 /5

Gelezen? Geef jouw waardering

Succesvol toegevoegd
Een stokoude vrouw die de dood voelt naderen blikt terug op haar kinderjaren, de liefdes die ze heeft gekend, haar huwelijk en de jaren van de Eerste Wereldoorlog die ze met haar moeder en haar broer in Frankrijk doorbracht. Gaandeweg ontstaat een intiem panorama van België, haar onduidelijke vaderland. Aan geen van de gebeurtenissen wil ze meer nadruk geven dan aan andere. Ze hunkert slechts naar een oneindig lange zin, 'die al wat er is in zich opneemt, zoals een hofdame uit de pruikentijd, in wier lokken een armada van parels kapseist, haar talloze rokken optilt terwijl ze de trappen van de opera betreedt of de ladder naar het schavot.' Godenslaap, de vijfde roman van Erwin Mortier, speelt zich af op het raakvlak tussen de grote geschiedenis en de kleine mensenlevens, tussen taal en wereld, verbeelding en werkelijkheid, tussen geschiedschrijving en verhalend proza. Met de zin: 'Ik volg de cadans van mijn handschrift en zoek naar de in letters gestolde, kwezelachtige wellust van het meisje dat ik ooit geweest moet zijn, het wicht dat op de drempel van haar adolescentie haar schriftuur even strak aantrok als de dunne lederen veters waarmee ze haar laarsjes dichtreeg hoe ze het vlees van het woord in de baleinen van de zinsbouw dwong, tot haar eigen lijf vol striemen stond en ze naar uitbraak verlangde.' wint Erwin Mortier de Tzum-prijs 2009, de kleinste literaire prijs van Nederland.

Wat anderen schrijven over dit boek

In dit boek schetst Erwin Mortier een klein leven tegen de achtergrond van een grote oorlog. Hij doet dit op weergaloze wijze, in een taal die zindert van schoonheid. Elke zin in dit boek is een pareltje op zich. Niet alleen het verhaal is prachtig om te lezen; ook de taal zelf krijgt in dit boek een hoofdrol.
In één woord : subliem!

Verhaal reflecteert gedachtengangen, beelden van vroeger in een niet chronologische flash back. Wat een prachtige volzinnen.

Prachtig geschreven, ik voelde zelfs de lepeltjes in de kopjes en schoteltjes vibreren!

Om te lezen en te herlezen. De taal is zo mooi.

Als ik in een volgend leven schrijver ben wil ik zulke mooie zinnen kunnen schrijven als Erwin Mortier.

Boek heeft terecht veel aandacht gekregen en prijzen gewonnen. Hoort in iedere boekenkast thuis...

Voor de fans van mooie woordspelingen is dit boek een doos vol heerlijke taartjes om handen en vingers af te likken!

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?
Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan om verder te gaan!