Jij zegt het

Connie Palmen

Fictie

4 /5

Gelezen? Geef jouw waardering

Succesvol toegevoegd
Voor de meeste mensen bestaan wij alleen in een boek, mijn bruid en ik. De afgelopen vijfendertig jaar heb ik met een machteloos afgrijzen moeten aanzien hoe onze echte levens bedolven raakten onder een modderstroom van apocriefe verhalen, valse getuigenissen, roddels, verzinsels, mythen, hoe onze ware, complexe persoonlijkheden werden vervangen door clichématige personages, ingedikt tot een simpel, hanteerbaar logo, op maat gesneden voor een sensatiebelust lezerspubliek. En dan was zij de broze heilige, en ik de brute verrader. Ik heb gezwegen. Tot nu. Ted Hughes en Sylvia Plath vormen het beroemdste liefdespaar uit de moderne westerse literatuur. In Jij zegt het geeft Connie Palmen de in 1998 overleden Ted Hughes een stem. Ze laat hem terugkijken op zijn gepassioneerde huwelijk dat op 11 februari 1963 eindigt in de zelfmoord van zijn vrouw, en op zijn leven dat vanaf dat moment door deze dood wordt beheerst. In de talloze biografieën die van haar verschijnen krijgt zij de status van martelares, hij die van verrader en moordenaar, beschimpt door wildvreemden en aangeklaagd door mensen die hij als vriend beschouwde. Op ingetogen, scherpzinnige wijze beschrijft Palmen de gedachten, angsten en bezweringen van de bruidegom, en de diep tragische band met de vrouw die zijn leven zou bepalen. Jij zegt het is een aangrijpende roman over de liefde en de dood. Connie Palmen schreef in een kwarteeuw vijf grote romans, een novelle, verhalen, essays en het Logboek van een onbarmhartig jaar. 'De wetten is niet een triomf van betekenis, maar van mysterie (...). Deze dualiteit geeft het een eigenaardigheid die verzacht en verbittert, die het verhaal kruidt met de belofte van paradox en verrassing. Het is een verkwikkend fictiedebuut.' The Independent over De wetten 'Een uitzonderlijk mooi boek, omdat het de filosofie en het verhaal, het vertelde en de verbeelding in een grote greep weet te houden.' Doeschka Meijsing over De vriendschap 'Het hartverscheurende verloop van een grote liefde - pretentieloos, sober en met grote wijsheid geschreven.'Buchkultur, Wenen, over I.M. 'Een scherpzinnig en erudiet boek, maar bovenal een bezwering.' Harry Mulisch over Geheel de uwe 'Palmen heeft zichzelf overtroffen: Lucifer is een rijke, meerstemmige roman, verbluffend goed geschreven. Palmen slaagt erin in Lucifer twee onverzoenlijke genres te combineren: de klassieke tragedie en de thriller.' Jeroen Vullings, Vrij Nederland, over Lucifer 'Net als Thomése, Hemmerechts, Van der Heijden en Mortier vóór haar, weet ze de juiste woorden te vinden om de genadeloosheid van verdriet en ontreddering te laten zien. Logboek ontroert en ontregelt, choqueert en onthult.' De Telegraaf over Logboek van een onbarmhartig jaar

Wat anderen schrijven over dit boek

Ik had nog nooit van het boek gehoord en kwam er, pas nadat ik het uitgelezen had, achter dat het een biografisch liefdesverhaal betrof, wat me achteraf gezien ook logisch leek gezien Palmen's wel zeer gedetailleerde beschrijving van de relatie tussen Ted Hughes en Sylvia Plath. Een diepe indruk heeft het verhaal niet nagelaten maar door de levendige en poëtische schrijfwijze is het wel een boek dat je vanaf de eerste bladzijde vasthoudt en niet meer loslaat. Een inspirerend boek dat je in een keer zou kunnen uitlezen.

Schitterend boek! Connie Palmen geeft Ted Hughes een eigen stem. Na het lezen van het boek heb ik onmiddellijk 'De glazen stolp' en 'Dagboeken 1950-1962' van Sylvia Plath gekocht. ' Ik wil nooit vergeven worden' van Ted Hughes moet nog even wachten.
Intrigerende levens om je in te verdiepen...

Ik heb dit boek gelezen als opdracht voor school, omdat het de Libris Literatuur Prijs gewonnen heeft in 2016. Door deze onderscheiding waren mijn verwachtingen vrij hoog en hoopte ik omvergeblazen te worden.

Ik moet zeggen dat Connie Palmen geprezen mag worden met dit boek. Ik kan namelijk met zekerheid zeggen dat dit boek werkelijk een literair kunstwerkje is met een vernieuwende vorm van het genre biografie. Het is een mix tussen een biografie, autobiografie en een roman. De opzet is zeker en vast origineel, Palmen heeft dit boek namelijk geschreven vanuit de ogen van Ted Hughes. Ze gebruikt veel mytische termen en metaforen, waardoor het soms wat moeilijk is om altijd meteen te kunnen volgen. Hierdoor leest het boek niet zo snel en gemakkelijk en kan ik het zeker geen pageturner noemen. Ik moest veel passages meer dan één keer lezen om het echt goed te kunnen begrijpen. Hierdoor is mijn woordenschat wel gedeeltelijk aangevuld met woorden die ik voor het lezen van dit boek wel kende, maar niet wist in welke context je ze moest gebruiken. Het verhaal is min of meer wel meeslepend omdat het gaat over een passionele en overweldigende relatie die een tragisch einde gekend heeft. De geschiedenis van Hughes en Plath kende ik niet, maar het concept van het boek sprak me wel aan.

Het verhaal is meeslepend en prachtig geschreven, maar helaas niet mijn ding. Je kan wel niet ontkennen dat dit boek van een zeker literair niveau is en dat je merkt dat er in elke pagina veel werk gekropen is. Ik zou het niet aanraden aan jongeren van mijn leeftijd of mensen die houden van luchtige feelgood boeken, want dan zal het werk van Palmen je niet liggen.

Schitterend liefdesverhaal

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?
Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan om verder te gaan!