Het diner

Door Herman Koch

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd

Herman Koch brak wereldwijd door met Het diner, een weergaloze roman die de vraag opwekt in hoeverre je als ouder verantwoordelijk bent voor de daden van je eigen kind. In soepel proza schotelt Herman Koch de lezer een bloedstollend verhaal voor dat zich binnen de tijdsspanne van een avond voltrekt.

Twee echtparen gaan een avond uit eten in een restaurant. Ze praten over alledaagse dingen, dingen waar mensen tijdens etentjes over praten: werk, de laatste films, vakantieplannen. Maar ondertussen vermijden ze waar ze het eigenlijk over moeten hebben: hun kinderen. De twee vijftienjarige zoons van beide echtparen, Michel en Rick, hebben samen iets uitgehaald wat hun toekomst kan verwoesten. Tot dusver zijn alleen vage beelden van de twee in Opsporing verzocht vertoond en zit het onderzoek naar hun identiteit vast. Maar hoe lang nog? Wat de situatie nog ingewikkelder maakt is dat de vader van Rick de beoogde nieuwe minister-president van Nederland is.

'De roman ontwikkelt zich tot een adembenemende thriller waarin niemand onschuldig is. Koch houdt de lezer in zijn greep.' – Niccolò Ammaniti

'De beste Nederlandse roman die ik in maanden heb gelezen.' – Pieter Steinz in NRC Handelsblad

'Een briljante tragikomedie over de rekbaarheid van morele verantwoordelijkheid. De lezer moet voortdurend zijn inzichten bijstellen.' – Frankfurter Allgemeine Zeitung

'Intrigerend en zeer lezenswaardig.' – The New York Times Book Review

'Een grensverleggend, intelligent geschreven en belangrijk boek.' – Nordjyske

'Herman Koch is razendsnel een van mijn favoriete schrijvers aan het worden. Zijn drie boeken zijn als een ijzersterke EP waarvan elk nummer raak is.' – Stephen King

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Jan Houttekier

op 04/02/2021

Zalig boek dat je doet nadenken over ons functioneren. Hoe loyaal zijn en blijven we aan wie ons lief is? Boeiende schrijfstijl. Verslavend boek dat je liefst in één ruk wil blijven lezen tot de laatste letter.

Lees meer

Door Linda Vermeulen

op 05/07/2020

Zelf had ik eerst de Nederlandstalige verfilming van het boek gezien die mij met vragen achterliet en die ik niet helemaal 'snapte'. Ik besloot het boek te lezen. Ik heb er geen spijt van.

Vlot leesbaar en makkelijk. Mét humor en het elitaire van toprestaurants wordt op de korrel genomen.

Twee echtparen zitten aan een tafel in een chic restaurant. De echtgenoten zijn broers, Serge en Paul Lohman. Serge is kandidaat bij de volgende verkiezingen en hoopt minister-president te worden. Zijn vrouw Babette heeft gehuild. De verteller is Paul die minachting heeft voor zijn ambitieuze en egocentrische broer die alles wil doen om goed over te komen bij de kiezer.

Paul komt in eerste instantie over als een betrouwbare echtgenoot. Hij is verliefd op zijn vrouw en voelt zich geliefd bij haar. Hij is een goede vader voor hun enige zoon Michel.

Al meteen in de tweede zin van het boek, kom je te weten dat Paul dingen achter houdt. Hij zegt het zelf. Onbelangrijke dingen, dingen die er niet toe doen.

Maar gaandeweg krijg je toch een ander beeld van Paul. Hij houdt meer dingen achter, dingen die er wel toe doen. Hij was leraar maar werkt al een hele tijd niet meer. Hij heeft een kort lontje en dan kan hij zijn agressie niet de baas.

In het boek heeft iedereen geheimen voor elkaar, wordt er geveinsd, niet open gecommuniceerd. Want de echte reden waarom ze bij elkaar zijn is om over hun kinderen te praten. Michel, de zoon van Paul en Claire, heeft samen met Rick, de zoon van Serge en Babette, een verschrikkelijk misdrijf begaan. Ook de geadopteerde zoon van Serge en Babette, Beau uit Afrika, speelt een onfrisse rol in het hele verhaal.

Wanneer het hoge woord er later op de avond dan toch uitkomt, heeft iedereen zijn mening. Hoe ver ga je als ouder om je kind te beschermen? Sommige ouders zijn bereid heel ver te gaan.

Een interessant boek over een morele kwestie en dan nog goed geschreven ook!

Laat de Michelinster maar komen!

Lees meer

Door Lotte Heuten

op 17/04/2020

Zeker een aanrader. Ik kreeg sympathie voor het hoofdpersonage, ook al doet hij dingen waar ik ethisch gezien niet altijd achter sta. Vlot en beeldend geschreven.

Lees meer

Door Arthur Peperstraete

op 02/12/2018

Ikzelf vond het een zeer goed verhaal. Doorheen de roman stel je jezelf steeds meer vragen waarvan de meeste aan het einde beantwoord worden. Dit zorgt ervoor dat je alleen maar verder wilt lezen en het boek moeilijk neerlegt. De thema’s zoals de band tussen ouders en kind en familie maken het boek interessant. De keuzes zoals in het volgende citaat zorgt ook voor spanning in het verhaal:
“We stonden dicht tegen elkaar aan, bij de deur van het herentoilet. In haar ene hand hield Claire haar biertje, met de vingers van haar andere hand kneep ze zachtjes in mijn pols.
‘Ik weet niet,’ zei ze, ‘maar ik heb de laatste tijd de indruk dat Michel raar doet. Of niet raar, maar anders dan normaal. Afstandelijk. Vind jij dat ook?’

‘Ja?’ zei ik. ‘Het zou kunnen.’
(Het Diner, 2009, p. 14)
De link met een reeële gebeurtenis geeft een extra touch aan het verhaal. Door al deze factoren is het boek een grote aanrader. Voor al de lezers die houden van een boek waarin de spanning te snijden is, is dit het perfecte verhaal. Zeker een boek voor op je leeslijst.

Lees meer

Door noa timmermans

op 29/11/2018

Bij het boek Het Diner had ik moeite om door het inleidend gedeelte te raken. Eens ik dat achter da rug had, las het vlot. Toen het verhaal over de kinderen begon, was de spanning te snijden en vond ik het moeilijk om het boek neer te leggen. Ik vind dat Het Diner op de 'nog-te-lezen-boekenlijst' van elke lezer moet staan, hoewel ik er liever meer humor in had gezien.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief