Het diner

Herman Koch

Fictie

3.5 /5

Gelezen? Geef jouw waardering

Succesvol toegevoegd
Geef je mening

Het diner Herman Koch, auteur van het Boekenweekgeschenk 2017, brak wereldwijd door met Het diner. Twee echtparen gaan uit eten. Ze praten over alledaagse dingen, maar vermijden waar het eigenlijk om draait: hun kinderen. Er ontspint zich een bloedstollend verhaal dat zich binnen de tijdspanne van een avond voltrekt. ‘De beste Nederlandse roman die ik in maanden heb gelezen.’ – Pieter Steinz in NRC Handelsblad ‘Een grensverleggend, intelligent geschreven en belangrijk boek.’ – Nordjyske

Wat anderen schrijven over dit boek

Vlotte schrijfstijl. Uitgelezen in twee dagen. Geen bijzonder hoogstaand literair werk, gesitueerd in de huidige tijdszetting.

De stijl waarop de roman is geschreven sprak mij ernorm aan. Genoten van dit boek!

Boek met een mooie evaluatie van gemoedstoestand.
Spijtig genoeg wordt op het einde teveel "verklaring" genoteerd, wat de eigen ervaring deels tenietdoet.

Een bitter-zoet boek over familierelaties en het omgaan met delicate kwesties. Hoe de tijdspanne van 1 diner voor een heerlijke satire kan zorgen.

Ik heb dit boek (het diner van Herman Koch) gelezen . Het boek werd uitgebracht in 2009. Persoonlijk denk ik dat het boek zich vooral richt op een jonger publiek, wat volwassenen zeker niet uitsluit om het ook een kans te geven.

De gruwel die er in het verhaal wordt besproken in gebaseerd op een waar gebeurd feit , namelijk twee jongens (neven) die een oude dakloze dame vermoorden na een avondje stappen. In het verhaal zijn het de vaders die de daad van hun zonen op een zo beschaafd mogelijke manier proberen op te lossen, dit doen ze tijdens een uitgebreid diner. De hoofd bekommernis is het imago van een van de vaders als politieker , deze wil echter niet dat het geschonden geraakt. In alle gangen hebben hun eigen anekdotes , wat de samenhang van het verhaal ook wat bepaald. Maar bij de laatste gangen laaien de gemoederen hoog op door een onverwachte beslissing bij een van de twee broers.

Ik vond het een heel aangenaam boek , het sleurt je echter helemaal mee in het verhaal. De goede opbouw maakt het lezen ook niet super moeilijk, waardoor het boek aan de kant leggen moeilijker is dan het op te pakken en te beginnen lezen. Ook Martijn Joosse ( oprichter en recensie schrijver voor mustreads.nl) is van dezelfde mening over het boek en benadrukt ook de goede opbouw en vlotheid ervan. Ik ben het ook eens met hem over het feit dat het geen levens verrijkend boek is, het is eerder eentje om eens op het gemak te lezen in de zetel.

Ik vind dit boek zeker een echte aanrader voor iedereen die van wat actie en complotten houd, en zich graag eens ontspant met een goed boek.

https://mustreads.nl/recensie-het-diner-herman-koch/

Schrijf je mening over dit boek

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?
Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Maak je profiel aan

Meld je aan om verder te gaan!

Geen profiel?
Ga verder met

E-mail
Facebook

Al een profiel?
Log hier in.