Het diner

Herman Koch

Fictie

3.5 /5

Gelezen? Geef jouw waardering

Succesvol toegevoegd
Het diner Herman Koch, auteur van het Boekenweekgeschenk 2017, brak wereldwijd door met Het diner. Twee echtparen gaan uit eten. Ze praten over alledaagse dingen, maar vermijden waar het eigenlijk om draait: hun kinderen. Er ontspint zich een bloedstollend verhaal dat zich binnen de tijdspanne van een avond voltrekt. ‘De beste Nederlandse roman die ik in maanden heb gelezen.’ – Pieter Steinz in NRC Handelsblad ‘Een grensverleggend, intelligent geschreven en belangrijk boek.’ – Nordjyske

Wat anderen schrijven over dit boek

Ikzelf vond het een zeer goed verhaal. Doorheen de roman stel je jezelf steeds meer vragen waarvan de meeste aan het einde beantwoord worden. Dit zorgt ervoor dat je alleen maar verder wilt lezen en het boek moeilijk neerlegt. De thema’s zoals de band tussen ouders en kind en familie maken het boek interessant. De keuzes zoals in het volgende citaat zorgt ook voor spanning in het verhaal:
“We stonden dicht tegen elkaar aan, bij de deur van het herentoilet. In haar ene hand hield Claire haar biertje, met de vingers van haar andere hand kneep ze zachtjes in mijn pols.
‘Ik weet niet,’ zei ze, ‘maar ik heb de laatste tijd de indruk dat Michel raar doet. Of niet raar, maar anders dan normaal. Afstandelijk. Vind jij dat ook?’

‘Ja?’ zei ik. ‘Het zou kunnen.’
(Het Diner, 2009, p. 14)
De link met een reeële gebeurtenis geeft een extra touch aan het verhaal. Door al deze factoren is het boek een grote aanrader. Voor al de lezers die houden van een boek waarin de spanning te snijden is, is dit het perfecte verhaal. Zeker een boek voor op je leeslijst.

Bij het boek Het Diner had ik moeite om door het inleidend gedeelte te raken. Eens ik dat achter da rug had, las het vlot. Toen het verhaal over de kinderen begon, was de spanning te snijden en vond ik het moeilijk om het boek neer te leggen. Ik vind dat Het Diner op de 'nog-te-lezen-boekenlijst' van elke lezer moet staan, hoewel ik er liever meer humor in had gezien.

Een uitstekend boek; een echte aanrader! Het is altijd duidelijk waar je zit en wat er gaat komen, aangezien het netjes opgedeeld is in de verschillende delen van een diner, wat het ook nog eens erg origineel maakt. Daarnaast wordt elke situatie énorm nauwkeurig en gedetailleerd beschreven, waardoor je je fantastisch kan inleven en je als het ware bij de personages aan tafel zit en aan het 'dineren' bent met hen. In het boek zien we een mooie afwisseling tussen humor en 'de serieuzere zaken', wat het telkens intrigerend maakt; het gaat niet snel vervelen. Een ander mooi iets aan het boek is dat je blik op de personages snel kan veranderen doordat er telkens zaken uit het verleden aangehaald worden; er komen dingen aan het licht die je initieel absoluut niet verwacht had van de personages in kwestie. Verder is er ook een dilemma, namelijk kiezen voor gerechtigheid, of voor je eigen familie, wat het boek nog beter maakt in mijn ogen. Al bij al een fantastisch boek dat je zeker moet gelezen hebben, of je nu van Koch z'n boeken houdt of niet. Een topper wat mij betreft!

Een goed geschreven, humoristisch boek dat vlot leest. Ik heb erg genoten van dit boek. De gedetailleerde wijze waarop Koch scènes beschrijft zorgt ervoor dat je je perfect kunt inleven in het verhaal, zonder je te vervelen. Hij maakt veel relateerbare vergelijkingen op een sarcastische wijze, wat voor plezier zorgt tijdens scènes die vaak over serieuze zaken gaan. Deze roman gaat over een diner dat op het eerste zicht heel normaal lijkt te zijn, met normale mensen, totdat we geleidelijk aan leren dat niets minder waar is. Het was verrassend hoe hard mijn beeld van de personages veranderde doorheen het boek, vaak enkel door flashbacks. Over het geheel het thema van het verhaal een dilemma: kiezen voor familie of gerechtigheid. Dit heeft me zelf ook doen nadenken, en dat vind ik vaak het leukste aan boeken. Deze roman is zeker aan te raden, en dit zal niet Koch's laatste boek zijn dat ik lees!

Ik het het Diner graag gelezen, ik hou van de manier waarop Koch de gedachtengang van het personage in een bepaalde situatie beschrijft. Beetje gelijkaardig als aan "Zomerhuis bij het zwembad" heeft het einde van het boek iets filmachtig, waarbij het lijkt alsof er 'snel' naar een einde wordt toegewerkt. Niet mijn favoriete stijl, maar ik geef toe: Koch's volgend boek lees ik ook!

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?
Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan om verder te gaan!