Lenin in de trein

Door Catherine Merridale

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd

In 1917 leek er nog lang geen einde te komen aan de Eerste Wereldoorlog. Nieuwe wapens en tactieken werden ontwikkeld om de oorlog te winnen. De Duitse regering kwam op het idee om verwarring te zaaien in het toch al chaotische Rusland door de revolutionaire extremist Vladimir Iljitsj Lenin, in ballingschap in Zwitserland, naar Petrograd te laten reizen. Met de hulp van Ruslands grootste vijand reed de verzegelde trein door Duitsland.
Tijdens de treinreis ontmoeten we naast Lenin een bonte verzameling medereizigers, onder wie diplomaten, politici, spionnen en fraudeurs. Merridale verbindt al hun levens en verhalen met de politieke ontwikkelingen in Rusland en Europa. Lenin in de trein is gebaseerd op vele jaren research en beschrijft levendig hoe de Russische Revolutie begon.

De pers over Het Kremlin:
‘Catherine Merridales uitzonderlijke vertelling over het Kremlin combineert politiek, geschiedenis en architectuur om het geheime hart van de Russische geschiedenis bloot te leggen.’
The Wall Street Journal
‘Merridales boek is een literair meesterstuk, een uitmuntend geschiedenisboek en ook een perfecte gids.’ De Standaard
‘Politiek, architectuur, theologie en kunst, het komt allemaal aan bod in dit prachtboek.’ Trouw

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Kristiaan Temst

op 15/05/2018

Dit boek focust op een cruciaal moment dat voorafging aan de bolsjewistische machtsgreep van oktober 1917, beter gekend als de Oktoberrevolutie. Het beschrijft op meeslepende wijze hoe Lenin, tesamen met een aantal medewerkers en adepten, een lange treinreis maakt in een gesloten wagon om aldus, met steun van de Duitse overheid, in volle oorlogstijd van zijn ballingsoord in Zwitserland naar Petrograd te reizen om daar het vuur van de revolutie gaan aan te wakkeren. Uitermate boeiend boek waarin deze ene gebeurtenis in een ruimer historisch kader geplaatst wordt en waarin feiten netjes gescheiden wordt van speculaties en propaganda. Uitermate aanbevolen voor wie kennis wil maken met actueel historisch inzicht in de start van de Oktoberrevolutie!

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief