Mr Gwyn

Alessandro Baricco

Fictie

4.5 /5

Gelezen? Geef jouw waardering

Succesvol toegevoegd
Jasper Gwyn woont in Londen en is een succesvol romanschrijver. Daarnaast schrijft hij regelmatig artikelen voor gerenommeerde kranten, en zonder zelf te begrijpen waarom, levert hij ineens een stuk in waarin hij aankondigt te stoppen met het schrijven van fictie. Al snel voelt Gwyn dat hij niet kan leven zonder iets te scheppen en wordt het hem duidelijk wat hij wil gaan doen: portretten schrijven. Als een echte kunstschilder laat hij mensen naakt voor zich poseren in zijn atelier, al houdt poseren in dit geval in dat ze wekenlang dag in, dag uit ‘zichzelf moeten zijn’ in die ruimte, zonder op hem te letten. Het resultaat is een uniek portret, dat alleen door de persoon in kwestie gelezen mag worden. Niemand begrijpt aanvankelijk waar hij mee bezig is, totdat zijn eerste model en assistente Rebecca langzamerhand het mysterie van Jasper Gwyn ontrafelt.
Mr Gwyn is een origineel verhaal over de onvergetelijke gelijknamige hoofdpersoon, dat tot nadenken stemt over hoe we onszelf en de ander zien. Een nieuw hoogtepunt in het gevarieerde oeuvre van een auteur die zichzelf met elk boek opnieuw lijkt uit te vinden.

Wat anderen schrijven over dit boek

Alessansro Baricco blijkt een van de meest gevierde hedendaagse Italiaanse schrijvers te zijn, maar eerlijk, ik kende hem niet. Ik las zijn boek dat ik op het spoor kwam via hebban.nl.

De gevierde schrijver Jasper Gwyn besluit nog één artikel te publiceren. Dat doet hij in The Guardian. Hij heeft een lijst van 52 dingen bijeen gesprokkeld die hij zich voorneemt nooit meer te doen, zo schrijft hij. Eigenaardig genoeg staat op nummer 51 & 52: ‘Nooit meer boeken schrijven én nooit meer publiceren’. Tijdens de periode die volgt op deze beslissing (één of twee jaar?) kruipt hij zowat tegen de muren op van pure verveling. Blijkt dat hij het schrijven dus toch niet kan missen. Begrijpelijk, vind ik dan. Niet?
Om te kunnen voldoen aan voornemen 51 & 52, zoekt hij naar een wijze waarop hij toch aan zijn hartstocht kan toegeven. Dat doet hij door als kopiist – zo noemt hij zichzelf, geen schrijver! – mensen te beschrijven in ‘geschreven’ portretten.

Baricco is inderdaad een groot schrijver. Niet alleen is de plot heel verrassend, hij schrijft met een pen om van te genieten. Het boek is origineel, licht, sprankelend, speels. Hij beschrijft overigens de setting minutieus, zonder ooit te vervelen.
Als lezer blijf je met een heleboel vragen zitten, maar dat lijkt wel de bedoeling. Het verplicht je na te denken. Wie is die Mr Gwyn en waarom stopt hij met schrijven. Waarom maar tien klanten voor een portret en wat staat er in zo’n portret? Waarom verdwijnt ie zomaar van het toneel?
Hoe dan ook hoort dit boek bij jouw stapel ‘moet-je-zeker-nog-lezen’.

Dit boekje heeft me verrast... lezen dus...

Bijzonder mooi boek. De laatste bladzijden met pauzes gelezen. Kwestie van het verhaal niet te eindigen.

Een prachtig boek. Een collega heeft het me aangeraden en ze had helemaal gelijk. Het is een heel bijzonder boek. Toch geef ik maar vier sterren omdat ik even afhaakte op drievierde. Gelukkig heb ik toch verder gelezen want door het einde begin je pas echt door te denken over hoe goede verhalen moeten zijn.

Prachtig, origineel, beetje mysterieus, uitzonderlijk goed boek.
Ik verwachtte dit wel van Baricco, maar toch weet hij steeds weer te verrassen.
Een boek om te geven en te krijgen !

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?
Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan om verder te gaan!