Bourgondiërs

Bart Loo

Geschiedenis

4 /5

Gelezen? Geef jouw waardering

Succesvol toegevoegd
'Een proeve van groot meesterschap' - Frits van Oostrom 'Vol cliffhangers en aangrijpende passages. Onweerstaanbaar' - Herman Pleij De Bourgondiërs vertelt de geschiedenis van de vroege Nederlandse eenwording. Het is een wonderlijk relaas van ontbolsterende steden, ontwakend individualisme en uitstervende ridderidealen. Van schizofrene koningen, doortastende hertogen en geniale kunstenaars. Terwijl de Bourgondische hertogen met veldslagen, huwelijken en hervormingen de versnipperde Lage Landen tot één geheel smeedden, ontstonden onder hun impuls de onvergetelijke werken van Klaas Sluter, Jan van Eyck en Rogier van der Weyden.
Bart Van Loo’s even spannende als leerrijke verkenning van de middeleeuwen groeit gaandeweg uit tot een wervelende cultuurgeschiedenis. Meeslepend en erudiet vertelt hij waar wij vandaan komen. Als geen ander weet Van Loo bevlogenheid, humor en kennis van zaken te combineren.

Wat anderen schrijven over dit boek

Als de Middeleeuwen in de volksmond gelijk staan met een ‘doodse’ periode zonder veel ontwikkelingen, dan bewijst dit boek dat dood en leven elkaar nabij zijn in tal van omwentelingen.

Het boek leest als een vertelling, een ridderverhaal maar dan wel als een historische-academische vertaling. Als je jongeren hongerig wil maken voor geschiedenis dan is dit boek een aanrader. Ook tal van etymologische verwijzingen en tal van gebruiken worden geduid waardoor je beter begrip hebt van tal van artefacten die ons omringen.

Nu nog een regisseur zoeken die dit boek nauwgezet wil verfilmen...

Jammer maar voor mij leest het niet als een trein. Ben halfweg en het lukt niet steeds om me te focussen. Verwacht dat de drive er nog in komt.

Geweldig verteld. Super boek door een fantastische schrijver. Podcast ook zeker aan te raden

Schitterend. Ongelofelijke vlotte vertelstijl. Verveeld nooit.

Ik startte net met dit boek en dus kan ik nog niet mijn mening geven. Maar de tip die ik wel al kan meegeven, is dat er een toffe podcast bij hoort. Deze is ingesproken door de auteur Bart Van Loo zelf. Een aanrader! Te beluisteren op: https://klara.be/debourgondiers

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?
Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan om verder te gaan!