De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Bourgondiërs

Door Bart Van Loo

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Meesterverteller Bart Van Loo neemt de lezer op sleeptouw langs duizend jaar Europese geschiedenis. Zijn zoektocht voert hem naar het ontstaan van de Nederlanden in de vijftiende eeuw. En wat blijkt? De Lage Landen zijn een Bourgondische uitvinding.

De Bourgondiërs vertelt de geschiedenis van de vroege Nederlandse eenwording. Het is een wonderlijk relaas van ontbolsterende
steden, ontwakend individualisme en uitstervende ridderidealen. Van schizofrene koningen, doortastende hertogen en geniale kunstenaars.
Terwijl de Bourgondische hertogen met veldslagen, huwelijken en hervormingen de versnipperde Lage Landen tot één geheel smeedden, ontstonden onder hun impuls de onvergetelijke werken van Klaas Sluter, Jan van Eyck en Rogier van der Weyden.

Bart Van Loo’s even spannende als leerrijke verkenning van de middeleeuwen groeit gaandeweg uit tot een indrukwekkende cultuurgeschiedenis.
Meeslepend en erudiet vertelt hij waar wij vandaan komen.

Een wervelend verhaal van brandstapels en banketten, pest en steekspelen, Jeanne d'Arc, Jan van Eyck, Filips de Goede en het Gulden Vlies.


'‘Van Loo’s kracht is zijn enthousiaste verteltrant. In zijn boek zit een tv-serie van minstens vier seizoenen à la ‘The Crown, of een film als The Favorite over de verwikkelingen aan het Britse hof van Queen Anne.’' Vrij Nederland

‘Leest als een trein. Komt aan als een mokerslag. Een meesterwerk.’ De Morgen

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Johan De Brauwer

op 26/05/2022

Bart Van Loo vertelt op een boeiende manier over het leven van de Bourgondiërs, de geschiedenis van het ontstaan van de Nederlanden in de 15de eeuw.

De auteur is een perfecte gids door dit rijke verleden. Bovendien bewaart hij goed het historisch overzicht. Voor mij een interessante leeservaring.

Het boek is mooi uitgegeven met knappe illustraties.

Lees meer

Door michel augusteyns

op 11/11/2020

Het boek leest voor mij , als beginnend lezer , niet vlot . Er staat zoveel informatie in dat ik het op de duur in mijn hoofd niet meer bij kan houden . Het is wel allemaal heel boeiend . je ziet dat Bart Van loo zeer geboeid is door de Bourgondiers . Door het lezen van zijn boek ben ik ook gefascineerd geraakt door de miniaturen van KBR welke ik regelmatig online bekijk . Door het boek ben ik wel geprikkeld geraakt om verder in deze geschiedenis te verdiepen .

Lees meer

Door Annick Vansevenant

op 26/08/2020

De Bourgondiërs zijn uiteraard een fenomeen dat geschiedenis bindt binnen West-Europa. Dat is wel duidelijk aan de lengte van dit werk. Maar niet alles is historisch, soms is het eerder hilarisch-historisch waarbij het hilarische dan weer teniet gaat door een ondoorzichtige chronologie en rare vergelijkingen. Dit is niet echt mijn ding. Zeker de eerste honderd bladzijden was er bij mij de twijfel. Doen? Verder lezen? De koppigheid beval me verder te doen. Naderhand kwam er iets meer logica in het verhaal en verdween het te sappige.
Een ander boek van deze auteur lees ik niet meer. Geef me maar Georges Duby of Régine Pernaud.

Lees meer

Door Mariejeanne Van Steen

op 21/07/2020

"De Bourgondiërs" ,Aartsvaders van de Lage Landen, van Bart Van Loo.
Bart Van Loo,brengt ons in zijn boek,en eveneens de podcast wat ik beluisterde via radio "Klara",als boeiend verteller
terug ,in een tijd hoe het vroeger reilde en zeilde,tijdens de heerschappij van de Bourgondische hertogen .
Verschillende hoofdstukken,ingedeeld in de tijd, 406-1369 / tot 1369- 1467- / 1467....1585..
Macht,oorlog,huwelijken,kunst,intriges,verraad,moord,passie,kerk en staat,ridders en aristocratie,steden,en ordes zoals deze van het "Gulden Vlies",ziekte,en praal en pracht,alles in een coctail vd tijd,
die oa "De Lage Landen",doen schuiven,en bouwen,en afbreken...
Boeiend en een spiegel , het sleurt ieder mee,in een echt schouwspel, maar het gebeurde echt.
Gelezen niet in één ruk,want het gaat snel in de tijd,en is een veelheid aan figuren...
Mooi uitgegeven,oa met illustraties van de werken oa van Jan Van Eyck, Rogier van der Weyden,en zo krijgen de spelers van de tijd een gezicht zoals Filips de Goede, Karel de Stoute,en vele anderen en taferelen ,in miniaturen,vereeuwigd.De kaarten en stambomen,en register met namen,geven nog meer duiding.
Een boek in mijn boekenkast,met interesse en focus gelezen,het gaat om ons verleden,gedeeltelijk, oa.
Uitgegeven 2019 - De Bezige Bij Amsterdam.

Lees meer

Door Berthold Meers

op 13/07/2020

Ik werd enorm aangesproken door de podcasts, en heb daarna het boek gelezen. Bart Van Loo is een rasverteller zowel van het gesproken als het geschreven woord. Onze geschiedenis komt zo tot leven, het wordt een film die zich in je gedachten afspeelt terwijl je leest.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief