De jaren zestig

Geert Buelens

Geschiedenis

4 /5

Gelezen? Geef jouw waardering

Succesvol toegevoegd
'De jaren zestig: een cultuurgeschiedenis' van Geert Buelens (dichter en hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde) gaat natuurlijk over The Beatles, Bob Dylan, Provo en de minirok. Maar om dit decennium te begrijpen zijn volgens Buelens internationale kassuccessen als West Side Story en The Sound of Music minstens zo belangrijk. Buelens kantelt het bestaande beeld van dit decennium en vult het aan: artistieke en culturele ontwikkelingen in Afrika, Latijns Amerika en Azie werpen een verfrissend licht op deze tijd. Hij laat zien hoe grote geopolitieke en culturele ontwikkelingen in elkaar grepen en zorgden voor een omwenteling van waarden. Zo werd de populaire cultuur geboren die tot vandaag inspireert en controversieel is.

Wat anderen schrijven over dit boek

In een volgend nummer van ‘Ons Erfdeel’ doe ik een poging om het ambitieuze opzet van dit gelaagde boek uit de doeken te doen. Er zijn bibliotheekkasten vol geschreven over de sixties maar Geert Buelens heeft hiermee de alomvattende – ‘comprehensive’ – cultuurgeschiedenis op zijn naam gezet. Wie de verschillende ‘cultural wars’ van toen beter wil begrijpen, en tegelijk ook de cultuurstrijd die vandaag nog over de jaren zestig in alle hevigheid woedt, kan niet om dit titanenwerk heen. Het is m.a.w. een standaardwerk. Of op zijn jaren zestigs: een ware happening/hele gebeurtenis!

Fijn dat we als CINEMATEK met de grootste referentiebibliotheek van boeken over film aan dit historisch monument hebben kunnen bijdragen, wij appreciëren dan ook in het bijzonder de film- en muzieklijstjes in het boek!

Een boek waarbij je meer dan regelmatig een laptop bij de hand moet nemen om de muziek, de cinema en de news reels van de jaren 60 in je op te nemen. Ik heb dat tijdperk nooit meegemaakt, maar zelfs ik krijg er nostalgie naar - muzikaal is dat tijdperk bijvoorbeeld een pak interessanter dan vandaag. De mondiale blik van de auteur is verrijkend en toont aan dat de Westerse wereld niet noodzakelijk altijd toonaangevend was, wel integendeel. Buelens brengt de nodige nuance en ontrafelt de clichés, want niets is zomaar wat het lijkt. Zo was de minirok enerzijds een bevrijding van de vrouw en anderzijds een voorbeeld van de objectivatie van de vrouw. Het is een duik in een van de meest enigmatische periodes van onze recente geschiedenis en als naslagwerk meer dan de moeite waard om af en toe bij de hand te nemen, zeker wanneer je de vele tips wil raadplegen die hij regelmatig meegeeft, of het nu gaat om psychedelische conceptalbums (Los Shakers!), opmerkelijke science fictionfilms of architecturale curiosa.

Heel veel geschiedenis 😅

800 bladzijden eten en drinken. Nooit werden de jaren 60 zo accuraat en met mondiaal vizier beschreven. Buelens bevrijdt mei 68 uit zijn Parijse en Leuvense juk. Maar de conclusie is confronterend: toen konden jonge mensen nog dromen van een betere wereld. Anno 2018 ligt die droom aan diggelen.

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?
Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan om verder te gaan!