De 100-jarige man die terugkwam om de wereld te redden

Jonas Jonasson

Fictie

3.5 /5

Gelezen? Geef jouw waardering

Succesvol toegevoegd
dwarsligger 541 Jonas Jonasson De 100-jarige man die terugkwam om de wereld te redden De 100-jarige man is terug. Een jaartje ouder, maar ook wijzer? De 100-jarige man Allan Karlsson en zijn kompaan Julius leiden een paradijselijk leven op Bali. Tijdens een ballonvaart voor de 101e verjaardag van Allan belanden de mannen in zee. Ze worden opgevist door een Noord-Koreaans militair schip dat verrijkt uranium smokkelt voor Kim Jong-un. In no time vormen Allan en Julius het middelpunt van een diplomatieke rel waar veel leidende politieke figuren bij betrokken raken, van de Zweedse Minister van Buitenlandse zaken tot Angela Merkel en Donald Trump aan toe. Over De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween: 'De onderkoelde humor van de Zweed Jonas Jonasson houdt deze schelmenroman echt leuk. Dit is niets minder dan een loflied op de ongebreidelde fantasie.' - Trouw

Wat anderen schrijven over dit boek

UIT! Het vervolg op De Honderdjarige Man Die Uit Het Raam Klom En Verdween 💪🏽🇸🇪😂

••• De intussen 101-jarige Zweed Allan Karlsson belandt van de ene absurde situatie in de andere. Hij ontmoet Kim Jong-Un en Trump, treitert Poetin, belt met Merkel en verhandelt samen met een bont allegaartje lichtbeschadigde vrienden doodskisten, asperges en uranium. 😮 Zonder dat hij het zelf per se doorheeft geeft hij de 21ste eeuw zo een nieuwe wending.

••• Wat een humor, wat een rotvaart, wat een heerlijke Forrest Gump-achtige parade van historische momenten en figuren. De hoofdpersonages zijn zo teenkrullend onnozel dat je ze diep in je hart sluit. Je krijgt als lezer alle hoeken van de kamer te zien.

••• Dit is de herhaling van een (geniaal) truukje. Deze keer geen dictators en keerpunten uit de 20ste eeuw, maar een overzicht van de mafste kwieten die ons vandáág regeren. Doet je nadenken, maar meer houvast biedt het boek niet echt. Ik mis een conclusie, een mening.

••• Een gestoord roadtripverhaal, een mix van feiten en fantasie. Fijn lezen, zelfs gewoon voor de lol.

Ja, hij kwam terug, in vol ornaat zelfs: Allan, de 100-jarige man. Samen met zijn trouwe kameraad Julius Jonsson beleeft de excentrieke eeuweling ook dit keer verbazingwekkende avonturen. Komt Allan Karlsson terug om de wereld te redden? Dat heeft hij gedacht wellicht, maar is hij in zijn opzet geslaagd? Even navragen bij zijn literaire schepper Jonas Jonasson. De auteur is daar helemaal zeker van, bij hem rinkelt de kassa immers constant lekker verder. Deze lezer van zijn kant is niet helemaal overtuigd.

De 100-jarige man die terugkwam om de wereld te redden is een toegankelijke, amusante en soms heel komische roman. De bijna brandende actualiteit speelt een belangrijke rol, zeker op politiek gebied. Precies daar zorgt de schrijver voor enige diepgang. Hij zet de belangrijke wereldleiders precies als spotprenten neer. Niet alleen Amerika’s mooiste en Twitterkoning (Donald Trump), ook onder anderen grande dame Merkel, de Russische leider Poetin, de Noord-Koreaanse wonderboy Kim Jong-un komen aan het woord…
Een roman die je leest met een glimlach, af en toe even ernstig omdat het moet. De lezer moet even stil blijven staan bij de gebeurtenissen in de wereld, toch? Doldwaze gebeurtenissen smeken om een buitenissige humor. Op deze manier wordt de keiharde ernst van de realiteit gecompenseerd door scherpzinnigheid.

Intussen is Allan 101 jaar jong; hij gaat geen uitdaging uit de weg. Tevens ontdekt hij eindelijk de wondere wereld van het internet. Terwijl zijn jongere vriend en kompaan Julius valt voor de liefde, zit ons oudje lekker op de bank met zijn tablet. Onvoorziene voorvallen – wel of niet geloofwaardig, maar dit is echt niet van belang – volgen elkaar in een mooi tempo op. Loopt het wel eens compleet uit de hand, probeer je dan eens in te beelden wat jij zou doen, als je ruim een eeuw oud zou zijn. De wereld waarin we leven is één foute boel, dus leve de ludieke aanklacht in dit boek!

Deze lezer heeft een aantal uurtjes puur leesplezier beleefd met de twee romans met Allan Karlsson in een doldwaze glansrol. Uitkijken naar een derde deel? Niet echt, ik houd het veel liever bij een volgend boek waarin Jonas Jonasson uit een totaal ander vaatje tapt.

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?
Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan om verder te gaan!