Koorts

Door Deon Meyer

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Ik wil je vertellen over de moord op mijn vader.

Willem Storm en zijn zoon behoren tot de weinige overlevenden in Zuid-Afrika – en de rest van de wereld – van een allesverwoestend virus. Willem wil hun leven weer opbouwen bij de stuwdam bij Vanderkloof, vanwege de beschutte ligging en de mogelijkheid om elektriciteit op te wekken. Alleen is Vanderkloof niet helemaal verlaten. Een groepje uitschot gebruikt het plaatsje als uitvalsbasis, en houdt een vrouw gevangen. Ze hadden door kunnen rijden, maar zo zit Willem niet in elkaar. Wanneer het tot een schietpartij komt, blijkt niet Willem, maar de dertienjarige Nico het koelbloedigst.
Als Nico jaren later zijn memoires schrijft en terugkijkt op zijn leven, lezen we over de momenten waarop zijn hart werd gebroken, zijn loyaliteiten op de proef werden gesteld, en over zijn pijnlijkste herinnering: de moord op zijn vader.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Pit De Jonge

op 07/08/2018

Van Deon Meyer lust ik alles. Zijn (dedective) verhalen zijn gelaagd, zijn personnages leven, niets is ooit wat het lijkt en daarbovenop geeft hij de lezer een prikkelend inzicht in Zuid Afrika van vandaag.

Koorts is zondermeer een pageturner met knap beschreven actiescenes.
Het hoofdpersonnage Nico Storm neemt je vanaf de eerste zin mee in een rollercoaster van een overlevingsreis na de grote ramp. Een virus heeft -zo lijkt het toch- vier vijfde van de wereldbevolking uitgeroeid, wie geluk had -nou ja- of de juiste genen had, weerstond daaraan. Vooral het overlevingsproces, opgeteld bij de strikt democratische, wetenschappelijke instelling van zijn vader - Willem Storm- die goed weet hoe hij de overlevenden een nieuwe toekomst kan bieden, grijpt naar de keel. Willem wordt president - tgen wil en dank. Zijn torment zit hem er in dat hij vond dat de mensheid tot grootse dingen in staat was en de Koorts die evolutie heeft teruggedraaid naar een primitieve manier van (over)leven. Beschaving naar ontschaving. Dan komen de slechterikken die de opbouw van de nieuwe samenleving willen plunderen. Een invasie met veel geweld, bloed en doden. Ook intern wankelt de democratie omdat die ruimte laat voor andere gedachten en meningen en laat dat nu Pastor Nkosi Sebego zijn die verleden, heden en toekomst onlosmakelijk koppelt aan de wil van God.

Zoon Nico, wiens relaas je volgt, worstelt als opgroeiend kind met de hunker om erkenning door zijn al te redelijke vader -die zijn emoties maar heel lastig laat begrijpen- met de drang om iets te presteren en zo gauw mogelijk volwassen te zijn, met loyaliteit en met de turbulenties van vele in het nauw gedreven mensen die verplicht zijn om samen er iets van te maken. Gelukkig voor Nico is er Kapitein Domingo. Zijn militaire aanpak geeft structuur. En bescherming van de nieuwe gemeenschap.
Tot Domingo en Willem samen vermoord worden terug gevonden.
Als wiskundige Amelia Ford, de dood gewaande moeder van Nico en echtgenote van Willem dan toch opduikt in hoofdstuk 114, neemt het verhaal een heel moraliserende wending. Zo heftig ik al het voorgaande heb verslonden, zo plots was de overtuigende, verhalende kracht weg. De rationele Amelia is de tegenpool van Willem, vertegenwoordigers van enorme krachten die de wereld splijten.

Natuurlijk maken we met z'n alleen de natuur en daarmee de wereld kapot. En natuurlijk zijn er drastische oplossingen nodig. Ironisch dat dit hier uitgerekend het Gaia (One) project heet.

De verhaallijnen, het gebruik van intervieuw verslagen, de verrassende wissels in invalshoeken en de snelheid maken van Koorts een boeiend, knap opgebouwd boek. Een leeservaring die kraakheldere beelden aan de binnenkant van het hersenscherm projecteert. Het 'dark future' thema krijgt echter een knauw door de finale met de gespleten moraliteit en dat is hier net dat ietsje te ver gezocht.

Lees meer

Door Philip Vancoppenolle

op 19/07/2018

Spannend verhaal dat je van de eerste pagina's onmiddellijk meesleept. Spanning wordt gestaag opgebouwd en het plot maakt een verrassende wending. Als het boek uit is heb je even stof tot nadenken!

Lees meer

Door anne-marie martien

op 18/05/2018

Genieten van de eerste tot de laatste bladzijde, een kanjer !
Het magnus opus van Deon Meyer.
Ik waardeer hem enorm voor zijn opvattingen over onze maatschappij.
Hou dit boek opzij voor de vakantie, want eens erin begonnen kun je het nog moeilijk wegleggen.

Lees meer

Door May Lauryssen

op 09/05/2018

spannend maar geeft ook veel te denken over onze wereld en de toekomst!

Lees meer

Door Guy Doms

op 09/05/2018

Met zijn nieuwste roman wijkt hij flink af van zijn traditionele schrijfwerk. Na vier jaar van minutieus onderzoek en schrijven, komt de Zuid-Afrikaanse auteur Deon Meyer (1958) zijn fans compleet verrassen met een standalone. Neen, dit keer geen Bennie Griessel of andere bekende personages uit eerdere boeken. Koorts is geen echte thriller maar een robuust post-apocalyptisch, spannend verhaal. Een meesterlijke vertelling, waarin de schrijver bijzonder moedig uit zijn vertrouwde comfortzone stapt.
In ruim 540 pagina’s en 120 korte hoofdstukken stort Meyer zich op een wereld die een nieuwe heropstart nodig heeft. Hij wordt hierbij flink geholpen door zijn hoofdpersonages Willem en Nico Storm. De belangrijkste karakters worden afzonderlijk voorgesteld en nadien in korte passages aan het woord gelaten. Het Afrikaanse landschap komt helemaal tot leven.
Koorts is dan wel geen thriller, toch is de opgebouwde spanning steeds wel ergens – zij het onderhuids - aanwezig. De klemtoon ligt veel meer op een menselijke benadering van een vader-zoon relatie, een verhaal over overleven na een apocalyps. Emoties, gedetailleerde karakterschetsen, menselijke verhoudingen en waardes, moorden en misdaden. Het komt allemaal aan bod in dit meesterwerk, of is het een magnum opus?

De meesterverteller zet een overrompelend - wel eerder traag - verhaal neer over de zwaar geteisterde mensheid en haar drang om te overleven. Je ontdekt hier een andere Deon Meyer, de allerbeste wellicht. Op magistrale wijze is hij erin geslaagd, steeds mysterieus, ondoorzichtig én toch geloofwaardig te blijven. Tevens imponeert hij de lezer door een enorme verscheidenheid aan karakters op hem af te schieten. Ja, ook het onderzoek naar de moord op Willem Storm komt aan bod… Er komt echter geen politierechercheur aan te pas! De zoektocht naar de schuldigen omspant slechts 15 hoofdstukjes aan het eind van het verhaal. Uiteraard weet Meyer je tegen dan nog steeds aan het boek gekluisterd te houden. Koorts is geen déjà vu, dit heb je echt nog nooit van hem gelezen. Na het lezen van het boek blijf je wellicht even stilstaan bij de mooie, maar nog meer over de duistere kanten van de mensheid.

‘Baie dankie, meneer Meyer!’ Dank u wel, voor deze bijzonder aangename verrassing!

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief