Jaap won een prijs

Imme Dros

Prenten- en kinderboek

4.5 /5

Gelezen? Geef jouw waardering

Succesvol toegevoegd
Geef je mening

Jaap heeft nog nooit iets gewonnen en dat is niet zo vreemd, want hij is nergens goed in. Maar dan is er opeens een brief: Jaap heeft een grote prijs gewonnen! Jaap krijgt taart en cadeaus en iedereen is blij voor hem. Maar Jaap zelf is helemaal niet blij. Er moet een vergissing gemaakt zijn, want hij heeft niets gedaan en niets gemaakt. Hij heeft die prijs helemaal niet verdiend. De echte winnaar zal vast heel kwaad op hem worden. Jaap krijgt er nachtmerries van. Hoe komt hij van de prijs af?

Wat anderen schrijven over dit boek

Terugkijkend op wat is geweest, merk ik dat mijn jeugd uit elkaar valt in enkele duidelijk afgebakende fasen die stuk voor stuk gekenmerkt worden door een aan obsessie grenzende fascinatie. Als ik deze fasen op een tijdslijn zet, krijgen we ruwweg volgend resultaat:

fase 1 (3 – 4 jaar): de vuilniswagen
fase 2 (4 – 6 jaar): het circus
fase 3 (6 – 9 jaar): de dino's (nog voor ik van aap-vis-vuur kon lezen, onderscheidde ik – net als mijn klasgenootjes trouwens – al moeiteloos een parasaurolophus van een gewone saurolophus)
fase 4 (9 – 12 jaar): de ridders
fase 5 (12 – 13 jaar): de Romeinse en Griekse mythologie
fase 6 (14 jaar tot heden): voetbal, streekbieren, meisjes, …

Dat laatste laat ik even achterwege, ik focus liever op de voorlaatste fase. Want u kan zich voorstellen hoe groot de teleurstelling wel niet was toen ik tijdens mijn eerste jaar Latijnse een kurkdroog “Italia in Europa est” kreeg voorgeschoteld. Een onomstotelijk feit, daar niet van, maar pakken minder spannend, mysterieus, tot de verbeelding sprekend dan alle Midassen, minotaurussen en andere narcisten die ik in mijn fascinatie voor alles wat rook naar mythologie al was tegengekomen.

Gelukkig waren daar Imme Dros en Harry Geelen die mijn studierichting met hun bewerking van de Ilias en de Odyssee wat kleur gaven. Zij slaagde slaagde erin van de duizenden en duizenden hermetische verzen een waar pretpark te maken dat voor iedereen toegankelijk was, hij voorzag het geheel van een geheel eigen sfeer met zijn bevreemdende illustraties.

Zo heb ik Imme Dros en Harry Geelen leren kennen. Nu ligt er een kinderboek van hun hand voor me. Eén van de zovele die ze intussen samen hebben geschreven. “Jaap won een prijs” heet het. Nu, dat is gelogen, want Jaap wint geen prijs. En Jaap vindt dat helemaal niet erg. Ik ook niet: Jaap hoeft geen prijs te winnen opdat Dros en Geelen er wederom een fantastisch boek van kunnen maken.

Het advies van ondergetekende: vind uzelf snel een kind uit fase 1 of 2 (of koop er één, fase 6 heeft geleerd dat zoiets nog plezant kan zijn ook), lees “Jaap won een prijs” voor, en laat de illustraties van Harry Geelen als schilderijen aan uw oog voorbijgaan. En tegen dat het kind fase 5 bereikt heeft, steekt u het vol met Ilios & Homeros. U zal mij dankbaar zijn.

Schrijf je mening over dit boek

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?
Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Maak je profiel aan

Meld je aan om verder te gaan!