God als misvatting

Richard Dawkins

Mens en maatschappij

4.5 /5

Gelezen? Geef jouw waardering

Succesvol toegevoegd
In zijn onnavolgbare, pakkende, soms geestige stijl richt Richard Dawkins zijn scherpzinnige pijlen op het geloof in een bovennatuurlijke god. Dawkins laat geen spaan heel van de belangrijkste argumenten voor religie (het bieden van troost, het funderen van ethiek, etc.) en toont de grote onwaarschijnlijkheid van het bestaan van een opperwezen aan. Hij laat zien hoe religie oorlog voedt, onverdraagzaamheid in de hand werkt en aanzet tot kindermishandeling. De auteur betoogt dat geloof in God niet alleen irrationeel is, maar ook potentieel dodelijk.
God als misvatting is een vurig pleidooi voor het 'uit de kast komen' van ieder die zich diep in zijn hart al een atheïst weet. Een ongelooflijk boek over het ultieme onderwerp, dat veel stof deed, en doet opwaaien.

'Het is onwaarschijnlijk dat het athesme ooit een betere pleitbezorger zal krijgen dan Richard Dawkins.' Theodore Dalrymple

'Een stroom prikkelende observaties, aardige terzijdes, houtsnijdende kritiek en wetenswaardigheden [...] genadeloze analyse.' Elsevier

'Voor wie vrij durft te denken, is God als misvatting een heerlijke leeservaring.' Het Parool

'Als atheïst op zoek naar argumenten voor een discussie met gelovigen? Geloofstwijfels? Lees Dawkins!' Quest


Wat anderen schrijven over dit boek

Een heerlijke oase van ratio en wederzijds begrip voor mensen die, net als ik, met verstomming en onbegrip kijken naar het fenomeen Godsdienst. Wat is het, waar komt het vandaan, waarom trappen we generatie na generatie in de val van de massahysterie?

In een kristalheldere stijl weerlegt Dawkins met grote eruditie elk mogelijk argument voor het bestaan van een Opperwezen, alle ingebeelde autoriteit die daaruit voortvloeit en alle gekkigheid die gelovigen zich met een air van vanzelfsprekendheid aanmeten. Als je dit boek én "Sapiens" van Yuval Noah Harari leest, dan heb je mijn hele mens- en wereldvisie in één keer binnen.

Heerlijke brainfood, en stof genoeg om - in vrede en respect - het gesprek te blijven aangaan. Want als beide voornoemde boeken ons iets leren, dan is het wel dat agressie nog nooit schoonheid heeft voortgebracht.

Dawkins is sowieso 1 van mijn favoriete schrijvers. Als hij dan ook nog mijn eigen ideeën over religie subliem verwoordt en een aantal indringende vragen stelt en probeert te beantwoorden, kan het niet meer stuk. :)
Een boek dat beetje bij beetje aan alle mensen met extreme ideeën zou moeten gevoerd worden. Want niet alleen de bijbel of de koran worden gebruikt om mensen te verenigen tegen een denkbeeldige vijand.

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?
Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan om verder te gaan!