De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Sapiens

Door Yuval Noah Harari

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Honderdduizend jaar geleden waren er wel zes verschillende menssoorten. Nu is er maar één soort over, en dat zijn wij. Homo sapiens. Hoe komt het dat alleen wij zijn overgebleven? Hoe kwamen onze voorvaderen op het idee om steden en zelfs koninkrijken te stichten? Waarom gingen we in goden geloven, maar ook in natiestaten, en in bedrijven. Waarom vertrouwen we op geld, boeken en wetten? En hoe zal onze wereld er in de toekomst uitzien?

In Sapiens neemt Yuval Noah Harari ons mee op een fascinerende reis door de geschiedenis van de mensheid. Wie zijn we? Waar komen we vandaan? En hoe zijn we geworden wie we nu zijn? In zijn aanstekelijke relaas laat Harari ons kennismaken met een raadselachtig fenomeen: de mens.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Frans Varrewaere

op 01/08/2021

Een eye opener. Een boek dat je geregeld laat stilstaan bij inzichten, standpunten en ontwikkelingen, waarvan je denkt: "ik had kunnen (moeten) weten...

Lees meer

Door Wim De Laet

op 14/09/2020

Zoveel werd er hierover gesproken, zo hoog waren mijn verwachtingen. Uiteindelijk ben ik wel op mijn honger blijven zitten. Het boek boeide me in het begin maar gaanderweg verloor ik mijn motivatie om verder te gaan.
Al bij al begrijpbaar geschreven waardoor het blijft boeien. Stellingen die de schrijver neemt zijn van tijd tot tijd wel procerend maar dit nodigt wel uit tot nadenken. Dit vond ik vooral positief in het begin van het boek, tegen het einde verloor ik mijn aandacht en uiteindelijk heb ik het boek weggelegd.

Lees meer

Door Dieter Schoeters

op 02/04/2020

Geen makkelijke lectuur, maar zeer interessant en confronterend

Lees meer

Door Guido Bergmans

op 02/11/2019

Sapiens, door Yuval Noah Harari

Dit boek intrigeerde me omdat daar iets in staat wat ik ook al jaren denk: dat de landbouw de grootste stommiteit van de mensheid ooit was. Als jagers-verzamelaars waren ze vrij, ongebonden en ook perfect genetisch aangepast aan hun leefomstandigheden.

Waarom dan toch die landbouw? Omdat de mens nu eenmaal nooit in staat is om de gevolgen te overzien van een nieuw initiatief, dat oorspronkelijk goed bedoeld was, in dit geval meer zekerheid inzake voedselvoorziening.
De gevolgen waren desastreus: vanaf nu moest de mens dag en nacht zwoegen, en was hij de speelbal van de natuurelementen zoals droogte, bosbranden, aardbevingen. Als jager-verzamelaar moest je dan gewoon een paar kilometer of een paar tientallen km verder trekken, voor de landbouwer was het de hongerdood. En eigenlijk wisten ook de antieke mensen dit al, want in het Bijbelse Scheppingsverhaal over het Aards Paradijs en de zondeval klinkt het reeds: "In het zweet uws aanschijns zult gij uw brood verdienen."
En het ergste is nog dat die zogenaamde betere voedselvoorziening veel eenzijdiger bleek, en aanleiding gaf tot vitaminegebrek en andere tekorten.
Niet dat het leven van de jager-verzamelaars alleen rozengeur en maneschijn was: ze hadden ook soms honger, werden als eens opgegeten door een roofdier, vielen in een kloof of uit een boom enz. Een kleine verwonding, die in de huidige tijd gemakkelijk geneest of kan behandeld worden, kon voor hen dodelijk zijn. Toch waren ze een stuk gezonder, fitter en vermoedelijk ook gelukkiger dan de sukkels van landbouwers die na hen kwamen, en voor wie er geen weg terug was. Ze waren nl. met veel teveel. Daar kwam nog eens het sterk verhoogde risico van infecties en epidemieën bovenop: grote groepen mensen die slecht gevoed zijn, en dicht opeen leven in slechte hygiënische omstandigheden. En dat dicht opeen leven was niet alleen met mekaar, maar ook met diverse soorten huisdieren. En heel wat gevaarlijke infectieziekten zoals mazelen, pokken, TBC, waren oorspronkelijk van dieren afkomstig.

Harari poneert nog veel meer uitdagende stellingen. Ik ga ze niet allemaal weergeven, want dan moet je het boek niet meer lezen, maar hij eindigt met de meest provocerende van allemaal:

Binnen afzienbare tijd zal de Homo Sapiens verdwijnen en vervangen worden door een nieuw species, dat genetisch en eventueel ook technisch gemodificeerd is, een soort cyborg. Zoals maïs en soja veredeld zijn, zal dat binnen enkele decennia of op zijn hoogst eeuwen ook met de mens gebeuren.
Op deze manier wordt de enorme discrepantie tussen onze genetische constitutie (ons DNA denkt dat we nog altijd in kleine groepjes rondzwerven over de savanne) en onze huidige grootstedelijke leefomgeving rechtgetrokken: we gaan niet wachten op een natuurlijke evolutie van ons DNA, die honderdduizenden jaren zou nodig hebben, nee, we gaan er ineens zelf structureel aan morrelen.

Provocerend en fascinerend boek, zeker voor wie nog denkt dat we als 21-ste eeuwse mens zo geweldig goed bezig zijn. Een intrigerende mengeling van wetenschappen (geschiedenis, economie, sociologie, politiek), ethiek en science-fiction.

Lees meer

Door Semma Claerbout

op 23/04/2019

Interessant, helder geschreven en confronterend

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief