Sapiens

Yuval Noah Harari

Geschiedenis

4.5 /5

Gelezen? Geef jouw waardering

Succesvol toegevoegd
Honderdduizend jaar geleden waren er wel zes verschillende menssoorten. Nu is er maar één soort over, en dat zijn wij. Homo sapiens. Hoe komt het dat alleen wij zijn overgebleven? Hoe kwamen onze voorvaderen op het idee om steden en zelfs koninkrijken te stichten? Waarom gingen we in goden geloven, maar ook in natiestaten, en in bedrijven. Waarom vertrouwen we op geld, boeken en wetten? En hoe zal onze wereld er in de toekomst uitzien? In Sapiens neemt Yuval Noah Harari ons mee op een fascinerende reis door de geschiedenis van de mensheid. Wie zijn we? Waar komen we vandaan? En hoe zijn we geworden wie we nu zijn? In zijn aanstekelijke relaas laat Harari ons kennismaken met een raadselachtig fenomeen: de mens.

Wat anderen schrijven over dit boek

Geen makkelijke lectuur, maar zeer interessant en confronterend

Sapiens, door Yuval Noah Harari

Dit boek intrigeerde me omdat daar iets in staat wat ik ook al jaren denk: dat de landbouw de grootste stommiteit van de mensheid ooit was. Als jagers-verzamelaars waren ze vrij, ongebonden en ook perfect genetisch aangepast aan hun leefomstandigheden.

Waarom dan toch die landbouw? Omdat de mens nu eenmaal nooit in staat is om de gevolgen te overzien van een nieuw initiatief, dat oorspronkelijk goed bedoeld was, in dit geval meer zekerheid inzake voedselvoorziening.
De gevolgen waren desastreus: vanaf nu moest de mens dag en nacht zwoegen, en was hij de speelbal van de natuurelementen zoals droogte, bosbranden, aardbevingen. Als jager-verzamelaar moest je dan gewoon een paar kilometer of een paar tientallen km verder trekken, voor de landbouwer was het de hongerdood. En eigenlijk wisten ook de antieke mensen dit al, want in het Bijbelse Scheppingsverhaal over het Aards Paradijs en de zondeval klinkt het reeds: "In het zweet uws aanschijns zult gij uw brood verdienen."
En het ergste is nog dat die zogenaamde betere voedselvoorziening veel eenzijdiger bleek, en aanleiding gaf tot vitaminegebrek en andere tekorten.
Niet dat het leven van de jager-verzamelaars alleen rozengeur en maneschijn was: ze hadden ook soms honger, werden als eens opgegeten door een roofdier, vielen in een kloof of uit een boom enz. Een kleine verwonding, die in de huidige tijd gemakkelijk geneest of kan behandeld worden, kon voor hen dodelijk zijn. Toch waren ze een stuk gezonder, fitter en vermoedelijk ook gelukkiger dan de sukkels van landbouwers die na hen kwamen, en voor wie er geen weg terug was. Ze waren nl. met veel teveel. Daar kwam nog eens het sterk verhoogde risico van infecties en epidemieën bovenop: grote groepen mensen die slecht gevoed zijn, en dicht opeen leven in slechte hygiënische omstandigheden. En dat dicht opeen leven was niet alleen met mekaar, maar ook met diverse soorten huisdieren. En heel wat gevaarlijke infectieziekten zoals mazelen, pokken, TBC, waren oorspronkelijk van dieren afkomstig.

Harari poneert nog veel meer uitdagende stellingen. Ik ga ze niet allemaal weergeven, want dan moet je het boek niet meer lezen, maar hij eindigt met de meest provocerende van allemaal:

Binnen afzienbare tijd zal de Homo Sapiens verdwijnen en vervangen worden door een nieuw species, dat genetisch en eventueel ook technisch gemodificeerd is, een soort cyborg. Zoals maïs en soja veredeld zijn, zal dat binnen enkele decennia of op zijn hoogst eeuwen ook met de mens gebeuren.
Op deze manier wordt de enorme discrepantie tussen onze genetische constitutie (ons DNA denkt dat we nog altijd in kleine groepjes rondzwerven over de savanne) en onze huidige grootstedelijke leefomgeving rechtgetrokken: we gaan niet wachten op een natuurlijke evolutie van ons DNA, die honderdduizenden jaren zou nodig hebben, nee, we gaan er ineens zelf structureel aan morrelen.

Provocerend en fascinerend boek, zeker voor wie nog denkt dat we als 21-ste eeuwse mens zo geweldig goed bezig zijn. Een intrigerende mengeling van wetenschappen (geschiedenis, economie, sociologie, politiek), ethiek en science-fiction.

Interessant, helder geschreven en confronterend

Een hele brok geschiedenis, maar heel begrijpbaar gebracht. Geeft heel wat inzichten over de geschiedenis van de mensheid.

Interessant en vlot geschreven overzicht van de mensheid. Het geeft een heel boeiende globale geschiedenis en doet je nadenken .
Maar ik ben het wel niet altijd eens met de schrijver zijn conlusies over bepaalde gebeurtenissen.

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?
Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan om verder te gaan!