Een klein leven

Door Hanya Yanagihara

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd

WINNAAR KIRKUS REVIEWS BOOK PRIZE

SHORTLIST MAN BOOKER PRIZE: 'Een exceptioneel verhaal over wreedheid en de kracht van vriendschap.'

SHORTLIST NATIONAL BOOK AWARD: 'Over onze behoefte aan verbinding en onze wil om lief te hebben.'


Vier studievrienden zoeken samen hun weg in New York: de charmante acteur Willem, de excentrieke kunstenaar JB, de getalenteerde architect Malcolm en Jude St. Francis. Jude is teruggetrokken, slim en raadselachtig, en zijn vrienden weten beter dan vragen te stellen over zijn verleden. Ze proberen zijn pijn te verlichten, maar naarmate de decennia verstrijken dringt zich de vraag op of Jude wel verlost kan worden van de demonen uit zijn verleden.


'Prachtig van stijl [...] een aangrijpend verhaal. Ze trekt je, of je nu wilt of niet, beetje bij beetje een duistere wereld in en laat je aan het eind achter met op je netvlies onuitwisbare beelden van goed en kwaad.' Trouw


'Een fascinerende leeservaring, ook op niveaus waarvan je niet wist dat ze bestonden. Het huilen hoort erbij. De Groene Amsterdammer


Hanya Yanagihara groeide op in Hawaii en Texas. Ze werkt bij The New York Times Magazine en debuteerde met Notities uit de jungle. Een klein leven betekende haar wereldwijde doorbraak als schrijver en werd een bestseller in Engeland en de Verenigde Staten.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Matijs Lips

op 04/03/2020

Pijn is liefde

Een klein leven van Hanya Yanagihara stond al een tijdje op mijn verlanglijstje. Niet eens zozeer om het literaire aspect maar meer om te ervaren wat deze lezing mij zou opleveren. Doorgaans lees ik niet veel boeken van 750 pagina's en zeker niet boeken die je ziel doorboren. Daar was ik dus wel nieuwsgierig na.

En ik moet eerlijk bekennen dat ik na pagina 120 tegen mijn vrouw zei dat ik niet zeker wist of ik dit boek wel zou uitlezen. Het verhaal wist maar niet op gang te komen en de introductie van de personages (Willem, Jude, Malcolm & JB) duurde mij te lang. Het was echt een worsteling.

Toch bleef ik wel doorlezen omdat ik wist dat het verhaal langzaamaan zou inzoomen op Jude. En dat bleek ook het geval te zijn. Toen ik het boek in de klas besprak hadden we het over het woord 'zielig zijn'. Enkele leerlingen merkten op dat zielig zijn niet een intern proces is maar juist een extern proces: juist 'anderen' kunnen je zielig maken.

Datzelfde heb ik ervaren tijdens de lezing van dit boek. Jude is iemand die het woord 'zieligheid' in al zijn vormen vertegenwoordigt. En dat komt niet alleen door zijn vrienden en geliefden maar ook door de manier waarop ik als lezer hem en de gebeurtenissen beoordeel. Wij allemaal maken van hem een zielig hoopje mens waarmee je medelijden krijgt, terwijl hijzelf dat heel anders ziet. Hij weet niet beter dan dat zijn leven is zoals deze is.

Meestal heb ik niet veel moeite met het lezen van pijnlijke scènes, maar dit boek bevalt wel enkele passages waar ik eigenlijk niet verder wilde lezen. Ook mijn ziel is dus doorboort en dat komt omdat je als lezer op een gegeven moment onderdeel bent van Judes wereld. Dat heeft Yanagihara goed gedaan. Ja, het is soms ietwat langdradig maar dat zorgt er ook voor dat jij als lezer in het boek woont. En daar iedere dag naar terug wil keren.

Dat allemaal maakt de lezing van dit boek erg bijzonder. De inhoud en details moet je zelf maar ontdekken. Gun jezelf de ruimte om die wereld te betreden en neem daar de tijd voor. En ik beloof je dat je Jude en zijn 'familie' in je armen sluit. Ook weken na de lezing hebben zij nog een bijzondere plek in mijn hart.

Mijn blurb: pijnlijke liefde kan ook mooi zijn.

Lees meer

Door Jacques Van den Bergh

op 29/12/2019

Een prachtig geschreven en aangrijpend boek over hechte vriendschap. Helaas veel te lang uitgesponnen en onmogelijk in één adem uit te lezen. Had best 200 pagina's dunner kunnen zijn zonder afbreuk te doen aan de essentie van het verhaal. Leesvoer voor mensen met veel geduld, maar dat wordt uiteindelijk beloond!

Lees meer

Door Rie Bierwerts

op 23/12/2019

Intriest verhaal. Mooi geschreven, maar niet om in een keer uit te lezen. Het kruipt onder je huid.

Lees meer

Door Nadine De KNOCK

op 01/11/2019

Mooi boek, aangrijpend verhaal maar soms langdradig. Voor mij mocht het 100 pagina’s minder zijn. Doordat sommige stukken langdradig zijn verdwijnt het enthousiasme om verder te lezen. Soms ook ongeloofwaardig.

Lees meer

Door Jan Vanhoutte

op 06/10/2019

Prachtig, gruwelijk boek over het axioma van gelijkheid : je bent, wat je bent geworden, je hebt wat je hebt gekregen, je hebt niet wat je werd afgenomen, altijd.

Alleen, met momenten wat langdradig geschreven.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief