Borderline times

Dirk Wachter

4.5 /5

Gelezen? Geef jouw waardering

Succesvol toegevoegd
De wereld door de bril van psychiater Dirk De Wachter We leven in borderlinetijden. In de psychiatrie is borderline vandaag met voorsprong de vaakst gestelde diagnose. Bovendien is de lijn tussen patiënten en niet-patiënten flinterdun. Zijn wij collectief op weg naar ziekte en ongenoegen? Psychiatrie is de spiegel van de wereld waarin we leven. Dirk De Wachter schetst borderline dan ook als een maatschappelijk ziektebeeld. Eén conclusie staat als een paal boven water: In onze westerse maatschappij zijn de symptomen van borderline niet ver te zoeken. Meer nog, ze kenmerken onze leefwereld. Wij zijn ons brein in de tijd. Gelukkig zijn er andere, meer hoopgevende signalen met vooruitzicht op herstel. Onze wereld lijkt aan een grens te staan. Mensen verzetten zich uitdrukkelijk tegen de symptomen. Hechting, engagement, solidariteit en gemeenschapszin zijn waarden die broodnodig zijn om weerwerk te bieden tegen de huidige borderlinegesteldheid van dreigende verbrokkeling, impulsiviteit en zinloosheid.

Wat anderen schrijven over dit boek

Een vlijmscherpe, correcte analyse van onze samenleving. Hoewel reeds 7 jaar geleden geschreven, zie ik vandaag, anno 2019, nog steeds geen verandering in de situatie : in onze neoliberale maatschappij draait het enkel om consumptie (en jobs jobs jobs om die consumptie te kunnen blijven betalen : mannen en vrouwen moeten zo lang mogelijk aan het werk, kinderen en ouderen worden gedumpt in respectievelijk crèches en rust- & verzorgingstehuizen tot we massaal kopje-onder gaan aan burn-out en depressie) alsof dat dát de grote zingever in het leven is.
Een echte eye-opener, stemt tot nadenken. Maar vrolijk word je er niet van....

Quote :
“Als je jong bent, denk je dat er normale mensen bestaan, maar dat jij de pech hebt ze niet te kennen. Later kom je erachter dat dat onzin is, dat er geen normale mensen bestaan. Er bestaan alleen patiënten. Sommige patiënten weten zich staande te houden ten koste van andere patiënten en die noemen we daarom geen patiënten. Die noemen we geslaagd.” (Arnon Grunberg)

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?
Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan om verder te gaan!