De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Op jouw bruiloft

Door Carson McCullers

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Het gebeurt allemaal in die ene idiote zomer van 1944. Frankie Addams, een tomboy van twaalf, zit in de keuken bij Berenice Sadie Brown, de zwarte kokkin, met haar neefje John Henry West van zes, die de hele ruimte ondergekliederd heeft met rare kindertekeningen. Ze beseft dat ze nergens deel van uitmaakt, niet van een club, niet van een familie. Ze hoort nergens bij.

Voor Frankie, eenzaam en in de war, draait de hele zomer om de bruiloft van haar broer Jarvis. Ze wil er zo graag bij horen dat ze wel verliefd lijkt op zijn trouwerij. Ze hoopt met de beide aanstaanden nog lang en gelukkig te leven…

Carson McCullers, die beroemd werd met Het hart is een eenzame Jager, schreef een roman over het universele thema van eenzaamheid en verlangen. Net als haar andere boeken is de coming of age van haar hoofdpersoon slechts onderdeel van een groter verhaal over niets minder dan het leven zelf.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door els van haute

op 20/09/2022

Op jouw bruiloft. Door: Carson Mccullers.

Als je één Mccullers hebt gelezen heb je ze allemaal gelezen. Niet qua verhaal, daarvoor moet je ze allemaal lezen, zeker doen. Maar wel qua toon, stijl en personages. Haar verhalen meanderen traag, er gebeurt ogenschijnlijk niet veel en toch broeit er vanalles…

In Op jouw bruiloft maken we kennis met de twaalfjarige tomboy Frankie. Frankie die me hard deed denken aan Mick Kelly (uit Het hart is een eenzame jager) en misschien ook veel gemeen heeft met Carson Mccullers zelf.

We leren Frankie kennen in de zomer van 1944, de zomer waarin haar broer gaat trouwen. Die bruiloft gaat het leven van Frankie beheersen, misschien omdat er die zomer niet veel anders gebeurt of misschien omdat er net veel gebeurt, in Frankies lichaam en hoofd.

De dagen volgen elkaar op, samen met haar neefje John Henry en de zwarte kokkin Berenice zitten ze in de keuken te kaarten, en hele gesprekken te herhalen. De leegte en de sleur van die zomer herinneren me aan de zomers van mijn kindertijd. We hadden geen internet om ons af te leiden; we hadden enkel onze fantasie en elkaar. Kleine dingen kregen grootse proporties en elke dag leek op de vorige.

Hoewel het verhaal zich lang geleden afspeelt en ook lang geleden geschreven is blijft het herkenbaar en actueel qua thema’s: eenzaamheid, verlangen, zelftwijfel, het gevoel dat er meer moet zijn, doelloosheid, coming of age. Maar ook genderfluïditeit, racisme en feminisme; Carson Mccullers was haar tijd ver vooruit. Of wij zijn blijven steken, dat kan ook. Jammer genoeg.

Op jouw bruiloft is een boek waar je je tijd voor moet nemen, waardoor je je moet laten meeslepen. Een klassieker die men niet mag vergeten!

Lees meer

Door Nathalie Brouwers

op 21/04/2022

Broeierige en erg sfeervolle coming-of-age novelle

The member of the wedding van Carson McCullers kreeg maar liefst drie vertalingen in het Nederlands. “Op jouw bruiloft” is de laatste vertaling van Molly van Gelder uit 2019. In 1988 kwam het uit als “De bruiloft” en een eerste keer al vlak na verschijnen van het origineel in 1946 onder de titel “Die wonderlijke zomer”.

Die bruiloft wordt nochtans vanaf het begin van het boek naar voor geschoven als een keerpunt door de hoofdpersoon. Dat zal ook het geval zijn, weliswaar op een andere manier dan de slungelachtige 12-jarige bonenstaak, Frankie Addams, verwacht had. Frankie heeft samen met haar vader, verwanten en de steeds aanwezige kokkin in een klein stadje in de zuidelijke staat Georgia bijna een hete droge zomer achter de rug. Ze kijkt uit naar de bruiloft van haar broer Jarvis met zijn aanstaande Janice, en wil er daarna met het paar vandoor omdat ze uit het stadje waar ze woont wil uitbreken, de vrije wereld in. Aan alles voel je dat Frankie overal buiten staat, niet wordt opgenomen in een groepje en dan maar met haar zesjarige neefje optrekt omdat ze op hem een beroep kan doen om haar te vergezellen, maar het knaagt aan haar nu ze ouder is en haar kindertijd vaarwel wil zeggen en van de volwassen wereld wil deel uitmaken. Ze voelt zich opstandig, alleen en weet niet hoe ze zonder anderen iets van haar leven kan maken.

Ook de aantrekkingskracht van Janice speelt een rol voor Frankie om op de bruiloft te zijn. Zij heeft het niet alleen lastig om alleen achter te blijven vanwege een vader die altijd weg is, en ze zich daarom tot de zwarte kokkin Berenice went die de rol van haar overleden moeder overneemt, maar voelt ook onbewust aan dat ze zich aangetrokken voelt tot de bruid van haar broer, en dat ze seksueel aan het ontwaken is. Hoewel ze nog volledig zonder notie is van alles wat daar mee te maken heeft wat duidelijk wordt door enkele scènes, speelt dat wel degelijk een rol in dit boek ook al is dit thema erg onderhuids aanwezig.

Frankie beleeft drie fasen in dit coming-of-age-verhaal wat zich uit in de andere namen die ze zichzelf geeft, F. Jasmine in het tweede en Frances in het derde deel. Het is ook duidelijk dat zij het enige personage is dat evolueert, terwijl de andere vlakke karakters zijn en je dit korte verhaal daarom een novelle zou kunnen noemen.
Het armoedige plattelandsleven, het ingebakken en uiterst flagrante racisme tussen wit en zwart en de laatste jaren van W.O. II zijn van belang voor de achtergrond van het verhaal. Hoewel emoties niet uitgesproken worden, komen ze tot uiting in wat Frankie/Jasmine/Frances zegt en doet in dit verhaal.

De auteur blijft ondanks de broeierige sfeer die ze zo perfect in het boek weet weer te geven, als het ware in een rol van koele observator zitten en laat de lezer het werk doen. Je krijgt ook ogen te kort om de vele kleuren op te merken die veel gebruikt worden als symboliek. Er zit slechts één flashback in het boek hoewel het fragmentarisch is en in tijd verspringt. Dit hangt echter samen met hoe het boek verteld wordt zoals iedereen dit weleens voor heeft: “om geen gaten te laten vallen, moet ik eerst dit of dat nog even vertellen”, en zo blijft het boek op een weliswaar verwarrende manier chronologisch verlopen.

Carson McCullers, die eerst door het leven ging als Lula Carson Smith, was zelf biseksueel en heeft een tragisch leven geleid. Ze stierf op 56-jarige leeftijd.

Lees meer

Door Marc Dilliën

op 09/11/2021

Heel knap hoe de auteur in het hoofd weet te kruipen van een twaalfjarig meisje, hoe zij het taalidioom en de leefwereld van die leeftijd weet op te roepen.
Voeg daarbij de drukkende eenzaamheid van haar leefwereld en de hoop op een ontsnapping via het huwelijk van haar broer.
Een broeierig boek!

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief