Het verslag van Brodeck

Philippe Claudel

Fictie

4.5 /5

Gelezen? Geef jouw waardering

Succesvol toegevoegd
Brodeck is door zijn dorpsgenoten uitgekozen om een verslag te schrijven over de Anderer, een vreemdeling die enkele maanden eerder in het dorp is komen wonen. Details zijn niet nodig, de feiten zijn genoeg. Zolang maar duidelijk wordt dat de dood van de vreemdeling onvermijdelijk was. Brodeck ontdekt al snel meer dan de bedoeling was en hij besluit naast het officiële verslag een persoonlijk document bij te houden. Al schrijvende wordt hij herinnerd aan zijn deportatie naar het kamp waar hij al zijn waardigheid verloor, en komt hij erachter wat zijn vrouw is aangedaan tijdens zijn afwezigheid. Intussen hoort hij steeds meer gedempte stemmen, die hem doen inzien dat hij zelf misschien ook niet zo thuis is onder zijn dorpgenoten als hij tot dan toe had gedacht.

Wat anderen schrijven over dit boek

Het boek stond niet vermeld in het Frans maar ik heb het wel in het Frans gelezen. Een echte aanrader! Ik heb het boek ondertussen al meermaals gelezen en het blijft beklijven.

Schitterende roman gehuld in een gewaad van mysterie. Wie heeft het gedaan, waarom, en wie is nu toch dat mysterieuze slachtoffer? Echter in geen enkel opzicht te herleiden naar een ordinaire 'whodunnit'. Dit is ware literatuur tegen de achtergrond van de Jodenvervolging, over angst als drijfveer voor gruwel, over kuddegedrag, overleven, goed en kwaad, en over liefde. Claudel is een meesterlijk verteller die personages en plaatsen tot leven brengt.

Een gruwelijk mooi boek over de tweede wereldoorlog en de Jodenvervolging, over lijden en goed en kwaad. Vrolijk werd ik er niet van. Beklijven doet het zeker. Joden, nazi's, Duitsland, Hitler, niets wordt met name genoemd. Dat maakt dat het over elke oorlog zou kunnen gaan, eender waar.

Het anders zijn van mensen leidt tot haat maar het voertuig van de haat is de angst. Angst heeft gewone mensen veranderd in mensen die gruwelijke dingen doen.

De woorden zijn eenvoudig maar het is geen eenvoudig boek.

Een boek over schoonheid en gruwel, anders zijn als spiegel, de kracht van schrijven en liefde en de aard van het kwaad. Een aanrader voor wie van literatuur houdt over de aard van het menselijk bestaan.

Meesterwerk van Claude. Laat je nadenken over het begrip "schuldig verzuim".

pakkend; hoe het slechte in mensen(groepen) naar boven komt; ik besefte dat we voor een terugkeer van nazisme en 'wij-zij' steeds moeten blijven vrezen

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?
Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan om verder te gaan!