Platform

Michel Houellebecq

Fictie

4.5 /5

Gelezen? Geef jouw waardering

Succesvol toegevoegd
Een twaalfjarige jongen klimt in de bergen in een elektriciteitsmast, helemaal tot op het platform. De gapende leegte onder zijn voeten oefent een vreemde aantrekkingskracht op hem uit: zal hij springen? Dertig jaar later moet hij terugdenken aan dat ene moment. Hij heeft de liefde van zijn leven gevonden en zijn eigen economische waarde opgeschroefd door een nieuwe vorm van toerisme te lanceren, maar hoe stabiel is geluk? Met Platform houdt Michel Houellebecq de moderne westerse samenleving opnieuw een spiegel voor, waarin enkele minder aangename details van onze wereld van markt en strijd worden uitvergroot en vervormd. Michel Houellebecq (1958) is het even verguisde als bewierookte paradepaard van de Franse letteren. Vooral met zijn grote romans en de daarin verwoorde (vaak tegenstrijdige) opvattingen verwierf hij mondiale literaire bekendheid. Sinds 1998 leeft hij in zelfverkozen ballingschap in Ierland.

Wat anderen schrijven over dit boek

Houellebecq is een van de beste entertainers van de Franse literatuur. Hij neemt de toeristische sector genadeloos op de hak, kruidt zijn verhaal, dat loopt als een trein, met interessante bedenkingen en beleeft een duivels vertelplezier aan het perverse verdienmodel dat zijn personages opzetten. (Ik hou het cryptisch).
Jammer dat de roman een dikke vijftig pagina's voor het einde ontspoort. Om een of andere reden, die literair geen steek houdt, beslist Houellebecq dan om toe te geven aan zijn blijkbaar onweerstaanbare islamofobe drang. En dan gebeurt precies hetzelfde als halfweg Soumission: zodra het islamitische doemscenario uitkomt, zijn de originele ideeën op en lees je alleen banaliteiten. De kleine teleurstelling in Platform is de voorafspiegeling van de grote afknapper in Soumission: Houellebecq heeft te weinig verbeeldingskracht om, zoals Orwell of Huxley, een verrassende dystopie te kunnen schrijven.

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?
Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan om verder te gaan!