De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Platform

Door Michel Houellebecq

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Een twaalfjarige jongen klimt in de bergen in een elektriciteitsmast, helemaal tot op het platform. De gapende leegte onder zijn voeten oefent een vreemde aantrekkingskracht op hem uit: zal hij springen? Dertig jaar later moet hij terugdenken aan dat ene moment. Hij heeft de liefde van zijn leven gevonden en zijn eigen economische waarde opgeschroefd door een nieuwe vorm van toerisme te lanceren, maar hoe stabiel is geluk? Met Platform houdt Michel Houellebecq de moderne westerse samenleving opnieuw een spiegel voor, waarin enkele minder aangename details van onze wereld van markt en strijd worden uitvergroot en vervormd. Michel Houellebecq (1958) is het even verguisde als bewierookte paradepaard van de Franse letteren. Vooral met zijn grote romans en de daarin verwoorde (vaak tegenstrijdige) opvattingen verwierf hij mondiale literaire bekendheid. Sinds 1998 leeft hij in zelfverkozen ballingschap in Ierland.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Gert Corremans

op 04/05/2018

Houellebecq is een van de beste entertainers van de Franse literatuur. Hij neemt de toeristische sector genadeloos op de hak, kruidt zijn verhaal, dat loopt als een trein, met interessante bedenkingen en beleeft een duivels vertelplezier aan het perverse verdienmodel dat zijn personages opzetten. (Ik hou het cryptisch).
Jammer dat de roman een dikke vijftig pagina's voor het einde ontspoort. Om een of andere reden, die literair geen steek houdt, beslist Houellebecq dan om toe te geven aan zijn blijkbaar onweerstaanbare islamofobe drang. En dan gebeurt precies hetzelfde als halfweg Soumission: zodra het islamitische doemscenario uitkomt, zijn de originele ideeën op en lees je alleen banaliteiten. De kleine teleurstelling in Platform is de voorafspiegeling van de grote afknapper in Soumission: Houellebecq heeft te weinig verbeeldingskracht om, zoals Orwell of Huxley, een verrassende dystopie te kunnen schrijven.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief