De avond is ongemak

Marieke Lucas Rijneveld

Fictie — Bekijk andere genomineerde in dit genre

3.5 /5

Gelezen? Geef jouw waardering

Succesvol toegevoegd
Geef je mening

‘De avond is ongemak’ van Marieke Lucas Rijneveld is het schrijnende verhaal van een gereformeerd boerengezin dat wordt getroffen door de dood van een kind. Door de ogen van Jas, die zich ophoudt in het niemandsland tussen kindertijd en volwassenheid, zien we hoe de familieleden elk op hun eigen manier omgaan met het verlies. Vader en moeder zijn volledig verlamd door verdriet en zien niet hoe Jas en haar zusje Hanna en haar broer Obbe ondertussen langzaam ontsporen. Het is een verbluffend romandebuut dat is doortrokken van seksualiteit, geloof en de smerigheid van het bestaan. Marieke Lucas Rijneveld geldt als een van de grootste nieuwe talenten van de Nederlandse letteren. In 2015 debuteerde ze met de meermaals herdrukte dichtbundel ‘Kalfsvlies’, die werd bekroond met de C. Buddingh’-prijs voor het beste poëziedebuut.

Wat anderen schrijven over dit boek

Marieke Lucas Rijneveld is doodgeknuffeld in de pers, en vaak vergeleken met Jan Wolkers. 'Wolkeriaans' het dat dan. 'De avond is ongemak' leest vlot, de beschrijvingen zijn scherp, de sfeer is donker en ongemakkelijk. Marieke Lucas leidt je ongenadig naar de ondergang van een hele familie. Terecht geprezen. Prachtig debuut.

Deze meid heeft talent. Zoveel is zeker.

Ruw verhaal,maar mooi geschreven. De beeldrijke taal kon me bekoren.

Goed en vlot geschreven, soms wel wat ruw, maar d moeite waard om te lezen en te begrijpen wat verlies met een kind kan doen.

Een mooi debuutboek vol met prachtige beelden. Niet alleen de avond is ongemak, de hele wereld is ongemak in dit beklemmende boek waarmee Marijke Lucas Rijneveld de literaire wereld komt binnengestormd. Ik heb dit boek in één adem uitgelezen.

Door de ogen van de tienjarige Jas volgen we de beklemmende sfeer mee in het gezin vol schuld, angst, rouw en verdriet dat geen woorden kan en mag krijgen en het gezin dat steeds verder uit elkaar valt. Jas is niet langer bestand tegen de morbide verstikkende sfeer van rouw waarin het huis gedompeld wordt, tegen haar emotioneel niet-functionerende ouders en tegen het verpletterende gevoel van zich verantwoordelijk voelen voor haar ouders. Haar fantasieën en haar droomwereld houden haar overeind en zijn tegelijk haar ondergang.

Je voelt het dan ook aankomen in het boek: een gezinsdrama is onafwendbaar.

Schrijf je mening over dit boek

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?
Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan om verder te gaan!