De avond is ongemak

Marieke Lucas Rijneveld

Fictie

3.5 /5

Gelezen? Geef jouw waardering

Succesvol toegevoegd
‘De avond is ongemak’ van Marieke Lucas Rijneveld is het schrijnende verhaal van een gereformeerd boerengezin dat wordt getroffen door de dood van een kind. Door de ogen van Jas, die zich ophoudt in het niemandsland tussen kindertijd en volwassenheid, zien we hoe de familieleden elk op hun eigen manier omgaan met het verlies. Vader en moeder zijn volledig verlamd door verdriet en zien niet hoe Jas en haar zusje Hanna en haar broer Obbe ondertussen langzaam ontsporen. Het is een verbluffend romandebuut dat is doortrokken van seksualiteit, geloof en de smerigheid van het bestaan. Marieke Lucas Rijneveld geldt als een van de grootste nieuwe talenten van de Nederlandse letteren. In 2015 debuteerde ze met de meermaals herdrukte dichtbundel ‘Kalfsvlies’, die werd bekroond met de C. Buddingh’-prijs voor het beste poëziedebuut.

Wat anderen schrijven over dit boek

Knap debuut, talentvolle schrijfster maar geen aangenaam boek : hard, rauw, met momenten misselijkmakend en weerzinwekkend. Maar ik vond het vooral niet geloofwaardig : dit is volgens mij niet de gedachtenwereld van een 10 à 12 jarige.

Ik kom woorden te kort om dit boek te omschrijven. Ik kan daarom maar één ding zeggen: je moet dit lezen!

Ik heb dit boek in 1 dag uitgelezen. Het boek is prachtig geschreven, de vergelijkingen die de auteur maakt, de metaforen en spreekwoorden die ze gebruikt, spreken erg tot de verbeelding. Het verhaal is enorm ruw, rauw en triestig. Je leeft heel erg mee met het hoofdpersonage en je wilt met momenten de ouders en de Kerk een klets verkopen.... Bij bepaalde stukken voel je je als lezer erg ongemakkelijk, wil je niet verder lezen maar aan de andere kant wil je dat juist wel. Bepaalde scènes zijn obsceen te noemen maar in het leven van deze dom-gehouden kinderen, gecombineerd met hun verdriet waar geen plaats voor is in het gezin, kan dit heel normaal zijn. Dit boek is een topper maar niet voor gevoelige zieltjes...

Marieke Lucas Rijneveld is doodgeknuffeld in de pers, en vaak vergeleken met Jan Wolkers. 'Wolkeriaans' het dat dan. 'De avond is ongemak' leest vlot, de beschrijvingen zijn scherp, de sfeer is donker en ongemakkelijk. Marieke Lucas leidt je ongenadig naar de ondergang van een hele familie. Terecht geprezen. Prachtig debuut.

Deze meid heeft talent. Zoveel is zeker.

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?
Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan om verder te gaan!