Zomervacht

Door Jaap Robben

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
De dertienjarige Brian woont bij zijn vader op een afgelegen terrein in een caravan. Brians verstandelijk en fysiek beperkte broer Lucien brengt zijn dagen door in een instelling. Een renovatie tijdens de zomer maakt het noodzakelijk dat Lucien elders wordt opgevangen. De vader, vooral gemotiveerd door de in het vooruitzicht gestelde vergoeding, haalt Lucien naar de caravan en maakt de jonge Brian verantwoordelijk voor de verzorging van zijn broer.

Maar hoe praat je met iemand die niet spreekt? Hoe zorg je voor iemand van wie je niet weet wat hij nodig heeft? Hoe maak je de juiste keuzes als je zelf nog zo veel moet ontdekken?

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Rudy BLOM

op 05/04/2021

Dit boek las ik omdat het op de longlist van de International Booker prize als enig Nederlandstalig boek is uitgekozen. Na het lezen ervan vind ik dat wel wat overdreven. Misschien spreekt de thematiek van het verhaal de jury aan, maar het verhaal op zich is misschien wel wat voorspelbaar. Soms gaat de story hier en daar uit de bocht, maar het zijn vooral de vele dialogen die het boek zo leesbaar en toegankelijk maken. Mooi boek daar niet van, maar geen hoogvlieger.

Lees meer

Door Jeanne Tielen

op 04/06/2020

Ontroerend verhaal met scherpe psychologische schets.

Lees meer

Door Anne Correwyn

op 25/05/2019

Een boek vol prachtige zinnen en ook het verhaal kent een zekere schoonheid. Het is fijngevoelig maar ook hard en realistisch, confronterend en naturel. Het is alles.

Lees meer

Door Lea Groffen

op 21/04/2019

Prachtig, ontroerend verhaal van een dertienjarige jongen die op zoek gaat naar wat aandacht en ook al krijgt hij die niet, slaagt hij er zelf toch in om empathie en zorg op te brengen voor zijn gehandicapte broer. Je ziet de gebeurtenissen door de ogen van deze jongen, Brian, dus met het beoordelingsvermogen van een dertienjarige die elk klein detail opmerkt maar er niet altijd de juiste betekenis kan aan verbinden. Veel blijft ongezegd maar als lezer kan je alleen maar sympathie en begrip opbrengen voor deze jongen. Heel mooi, een echte aanrader is dit boek!

Lees meer

Door Wim Backx

op 07/03/2019

Lees mijn recensie: https://wimbackx.jouwweb.be/blog/312871_uitgelezen-zomervacht-brief-aan-jaap-robben

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief