Maus

Door Art Spiegelman

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Complete heruitgave van een van de belangrijkste en meest geliefde graphic novels ooit verschenen in Nederland en Vlaanderen meer dan 15 000 exemplaren verkocht In Maus zijn beide delen van deze wereldberoemde strip gebundeld. In het eerste deel maakt de lezer kennis met Vladek Spiegelman, een joodse overlevende van de Tweede Wereldoorlog, en zijn zoon Art. Art Spiegelman is een tekenaar die door middel van zijn strip dichter bij zijn vader en diens schokkende levensverhaal probeert te komen. Het tweede deel gaat over de getroebleerde relatie tussen Spiegelman en zijn ouder wordende vader en hoe ze proberen een zo normaal mogelijk leven te leiden, tegen de achtergrond van een historie die te groot is om je mee te kunnen verzoenen. Maus is een literair en beeldend meesterwerk, onmisbaar in je boekenkast!

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Lotte Thys

op 03/01/2020

Mijn favoriete graphic novel! Ik lees het minstens één keer per jaar. Mooi getekend en geschreven!

Lees meer

Door Matijs Lips

op 11/11/2019

Ontzettend sterk opgezette graphic novel van Art Spiegelman. Als je dit leest en ziet lopen nog steeds koude rillingen over je lijf. Het doet je beseffen dat de mens in al zijn goedheid ook ontzettend wreed en harteloos kan zijn. Als muizen knagen ze aan de korsten van de barakken.

Met name het leven en overleven in de concentratiekampen verraste mij enigszins. Nooit had ik geweten dat er kleine kansen waren om aan de dood te ontsnappen. Ook is het waardevol om een klein beetje inzicht te krijgen met wat voor trauma's overlevenden ronddolen na de oorlog.

Ze lijken vrij maar zijn diep van binnen nog steeds gevangenen. Misschien zijn we dat allemaal wel...

Lees meer

Door Matijs Van de Velde

op 29/11/2018

Dit boek heeft me positief verrast. Spiegelman kon mij op een sublieme manier meeslepen in zijn verhaal. De dierenmetaforen maakten het gemakkelijk om de identiteiten van de personages uit elkaar te houden. De dieperliggende boodschappen, die ik in de meeste boeken niet kan achterhalen, vond ik in Maus wel terug door de illustraties. Ook de flashbacks werden veel duidelijker door de visuele metaforen. Dit boek bezorgde mij een unieke leeservaring.

Lees meer

Door Lorris Bossut

op 04/11/2018

Het was de eerste keer dat ik een dergelijk type van boeken las en een nieuwe ontdekking was dit volledig. Positieve of negatieve ontdekking, dat weet ik niet. Wat ik jullie met zekerheid kan zeggen is dat het boek zeer aantrekkelijk was, ik had er al meerdere keren over gehoord, en nu de leerkracht het voorstelde als optie voor de leesopdracht, was het een kans voor mij om het te lezen. Het was een zeer wreed verhaal, maar ik denk dat de wreedheid minder hard overkwam dan in boeken die ordinair van vorm zijn, echte leesboeken. Deze laatste beschrijven zodanig de situatie dat je jezelf een beeld schept van de omstandigheid waarin de actie zich afspeelt. Deze vrijheid heb je bij graphic novels ook niet, het beeld wordt jou voorgeschoteld wat voor mij het plezier van het lezen gedeeltelijk wegneemt. Wel was het fijn om het verhaal te volgen in de ogen van de auteur, die het verhaal herschrijft zoals hij die ervaren heeft, hij wil een boek schrijven over de Holocaust door middel van het verhaal van zijn vader die zijn belevenissen als jood verteld in die periode. De schrijfstijl is naar mijn smaak zeer bijzonder, als het niet grammaticaal fout is. De volgorde van de woorden wordt weliswaar op een eigenaardige manier weergegeven. “Een tijdje het was alles rustig” dit is een voorbeeld. Klinkt dit niet raar? Ik heb zelfs geen twintig seconden moeten opzoeken in mijn boek om dit te vinden. Hoeveel zo’n rare zinnen moeten er dan wel zijn in het volledige boek? Het thema beviel me, omdat mijn grootvader mij altijd zijn verhalen vertelde over de tweede wereldoorlog en de Holocaust en nu heb ik het eens gezien onder een andere blik, de joodse blik op de oorlog.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief