Dertig dagen

Door Annelies Verbeke

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Alphonse is met zijn geliefde Kat verhuisd naar de Vlaamse Westhoek. Ver weg van het drukke Brussel en het wisselvallige muzikantenbestaan is hij gelukkig met zijn eenmansklusjesbedrijf. Zijn klanten zijn lovend over zijn werk, en nog meer onder de indruk van hemzelf. Ze stellen zich open voor hem en hebben behoefte aan zijn adviezen. Maar Alphonse wil geen Jezus zijn, geen goeroe worden. Hij helpt omdat hij dat kan.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Ann Laurens

op 20/03/2020

Een van mijn favorieten, mooie beschrijving van de sfeer in de Westhoek

Lees meer

Door Rita Depuydt

op 12/08/2019

Leest vlot. Mooi en aangenaam geschreven!

Lees meer

Door bruno

op 04/03/2019

mooie vertelling over een gelukkige, empathische man die altijd maar weer anderen wil redden…boeiend aan het boek vind ik dat de schrijfster haar verhaal vol stopt met allerlei gedachten over actuele thema’s, dat ze toont dat echte solidariteit vaak gewoon een kwestie is van er te zijn voor mensen, naar hen te luisteren en op zoek te gaan naar wat je zelf voor hen kan doen. Het spiegelt je ook in de zin dat je tijdens het lezen wel vaker uitgedaagd wordt om de vraag aan jezelf te stellen: doe ik wel genoeg voor anderen?
Het opzet van dit boek is ook gewoon goed gevonden: een zwarte man en zijn blanke vriendin in de Westhoek laten terechtkomen en bovendien hem aan het werk laten als schilder van interieurs en als luisteraar naar de binnenkant van anderen. Allen jammer dat het verhaal na driekwart een beetje inzakt, misschien door een teveel in een keer? Maar na dit eerste boek van mevrouw Verbeke ben ik alleen maar benieuwd naar meer...zij is een boeiende schrijver die ons dingen van onszelf laat zien die lang niet altijd even mooi zijn. Merci daarvoor, Annelies.

Lees meer

Door Luc Van Roosbroeck

op 30/07/2018

Mooi geprobeerd onze "kleine" wereld weer te geven, jammer genoeg soms te drammerig in verklaringen en teveel emoties uitgelegd.

Lees meer

Door Wim Chielens

op 02/05/2018

Dit boek lees je ongetwijfeld anders als je zelf in de Belgische Westhoek woont, waar dit boek zich afspeelt. Je verbaast je over lange afstanden die te snel worden afgelegd en andere onbenulligheden. Je herkent de dingen, de plekken en de verhalen ook te goed om er nog verwondering voor te hebben of erdoor geïntrigeerd te raken. "Dertig dagen" is een mooi boek, met een prachtige hoofdfiguur: Alphonse, een Senegalese Belg en een ouderwetse filantroop. Hij houdt van mensen en wil alleen maar goed doen. Dat dat hem vroeg of laat zuur opbreekt, kan je zo wel raden. Voor die plot hoef je 't boek niet te lezen.
Het boek beschrijft 30 opeenvolgende dagen uit het leven van Alphonse en de zijnen, zijn familie, vrienden, buren en vooral ook zijn klanten. Hij is namelijk klusjesman (die ontzettend snel werkt, nergens vertoeft hij meer dan drie dagen...).
Het raamverhaal geeft Verbeke de kans om over 30 dagen en meer dan 20 verschillende ontmoetingen een zeer breed spectrum van de samenleving zoals je ze aantreft in de hedendaagse Westhoek en omgeving, te beschrijven. Dikwijls raakt ze ook niet verder dan die te beschrijven en te laten becommentariëren door enkele personages. Het spectrum is zo breed, dat de eenheid wat zoek is. Dit boek draagt in de kiem misschien wel 10, 15 goeie novelles of kortverhalen (een genre waar Annelies Verbeke zo'n grote pleitbezorger van is). Waarom ze dan zelf kiest om alles in één boek te proppen en dus veel van die (Westhoekse) thema's en verhalen maar even aan te raken en er niet grondig genoeg op in te gaan, is me dus een raadsel. Het maakt van dit goede boek geen subliem boek.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief