Bijna vijftig jaar woont Paul Krüzen met zijn vader in een Saksische spookboerderij buiten Mariënveen, een vergeten dorp aan de grens. Eens zorgde zijn vader voor hem, nu zorgt hij voor zijn vader. Lang geleden stortte een Russische piloot neer in het maisveld achter hun huis. Dit zette een keten van gebeurtenissen in werking waarvan ze nooit volledig zijn bekomen. Na de Rus kwamen de Chinezen, die het café en de snackbar in het dorp overnamen, daarna volgde de rest van de wereld. Met hen kwam ook de onzekerheid. Het verzet bestaat uit het beschimpen van de Chinezen en de aanschaf van meer bewakingscamera’s. Voor de betaalde liefde steekt Paul Krüzen de grens over. In het bordeel raakt hij verzeild in een conflict dat hem dwingt de verscholen positie te verlaten die hij in het leven heeft gekozen. Van dit dorp en deze mensen is Rita, patrones van de hopeloze gevallen, de beschermheilige.
De heilige Rita is een schitterende en ontroerende roman over een vader en een zoon, en over de nieuwe tijd in een traditioneel grensdorp.

Wat anderen schrijven over dit boek

Mooi, zeer beschrijvend boek over de vader - zoon relatie.
Maar ook over bindingsangst, vaderliefde, eenzaamheid, loslaten van het verleden en gewoon worden aan het heden en de toekomst.

De heilige Rita is de patrones van de hopeloze gevallen... en zo ontmoeten we er wel een paar in deze roman. Paul Krüzen, de hoofdfiguur, heeft zijn moeder als kind verloren, op een voor hem onbegrijpelijke wijze. Hij zorgt voor zijn vader, idealiseert zijn moeder, houdt van een Madonna-beeld, zorgt ook voor een halve vriend (die nog meer hopeloos is dan hij), is zacht voor de vrouwen met wie hij in aanraking komt.
Tommy Wieringa is voor mij een groot schrijver. Dit is een soort hedendaagse Heimatroman...zonder het romantisch Heimatgedoe! Wij zijn ontheemde Heimatmensen geworden. Voor hetzelfde geld werd Paul Krüzen een soort van psychopaat of wraakengel. Hij is echter een man met een sterk ontwikkelde vrouwelijke kant (zorgende kant), ofschoon hij zich ook graag bezighoudt met de grote mannelijke trek van oorlog voeren (hij verzamelt militaire voorwerpen en prullaria).
Zeer beheerst geschreven, nuchter maar nooit koud. Maakt onze literatuur groter dan staren naar je eigen navel onder de kerktoren.

De teloorgang van het grensdorp, de tragiek van de inwoners, de erfzonde, de genadeloze tijd, de eenzaamheid, de ruwheid,... en dat magistraal omschreven, met zulke rake typeringen en mooie metaforen dat er zoveel kleur inkomt, dat het visueel wordt.

Juweel van een boek. Een met indringende zinnen beschreven mijmering over de teleurgang van een regio, over de uitzichtloosheid van een leven in een achtergebleven gebied in Nederland, bij de Duitse grens. Paul Krüzen, die in zijn jeugd op absurde wijze het trauma van moederverlies opliep, tracht zijn leven zin te geven in een omgeving die almaar meer ingenomen is door buitenlandse gelukzoekers. Hij past zich aan, sterker nog, hij omarmt de nieuwkomers. Als ook zij het dorpje verlaten en zijn beste vriend het leven laat, rest hem alleen nog het afglijden naar verstarring, naar waanzin. Het boek is een relaas van inspanningen van een mens om aan het wegende minderwaardigheidsgevoel te ontsnappen. Wieringa schrijft het op zonder melancholisch te worden. Het boek wordt op geen moment klef. Alle paragrafen zijn aaneenschakelingen van zinnen die ik door hun schoonheid meerdere keren las. Wieringa bezit de gave van de puurste taalschoonheid. Bij aanvang was het wat moeilijk aan het Twentse woordgebruik te wennen, maar dat gevoel verdween heel snel. ‘De Heilige Rita’ is een schitterend boek dat voor iedere lezer een must zou moeten zijn.

Prachtig boek. Troosteloosheid, totale eenzaamheid,...

Schrijf je mening over dit boek

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?
Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Maak je profiel aan

Meld je aan om verder te gaan!