Bijna vijftig jaar woont Paul Krüzen met zijn vader in een Saksische spookboerderij buiten Mariënveen, een vergeten dorp aan de grens. Eens zorgde zijn vader voor hem, nu zorgt hij voor zijn vader. Lang geleden stortte een Russische piloot neer in het maisveld achter hun huis. Dit zette een keten van gebeurtenissen in werking waarvan ze nooit volledig zijn bekomen. Na de Rus kwamen de Chinezen, die het café en de snackbar in het dorp overnamen, daarna volgde de rest van de wereld. Met hen kwam ook de onzekerheid. Het verzet bestaat uit het beschimpen van de Chinezen en de aanschaf van meer bewakingscamera’s. Voor de betaalde liefde steekt Paul Krüzen de grens over. In het bordeel raakt hij verzeild in een conflict dat hem dwingt de verscholen positie te verlaten die hij in het leven heeft gekozen. Van dit dorp en deze mensen is Rita, patrones van de hopeloze gevallen, de beschermheilige.
De heilige Rita is een schitterende en ontroerende roman over een vader en een zoon, en over de nieuwe tijd in een traditioneel grensdorp.

Wat anderen schrijven over dit boek

Het boek gaat over eenzaamheid, knap geschreven in een couleur locale. Wel een vreemd einde.

Wieringa schrijft een mooi Nederlands, dat is voor mij de grootste verdienste van dit boek.
Hij weet de eenzaamheid, de verlatenheid en het leven van de achterblijvers in hun dorp goed weer te geven, al komen buiten hemzelf en zijn vader de andere personages veel minder uit de verf.
Spijtig dat dit boek veel aan spankracht verliest en net zoals het dorp wat wegdeemstert.
Misschien niet zijn beste maar zeker de moeite waard al was het maar om de vele mooie natuurbeschrijvingen die hij uit zijn pen tovert.

Prachtig geschreven in fijne taal. Een boeiend verhaal over een dorp in verandering, gezien door de ogen van een vrijgezelle boerenzoon.

wat teveel de hemel ingeprezen!
Nostalgie troef en een wat éénzijdig beeld van de "vreemdelingen"

Thema's : eenzaamheid, relatie tussen ouder en kind, meerbepaald tussen vader en zoon. De invloed die je woonomgeving kan hebben op je manier van denken en zijn.
Saaiheid en de zin van het leven. De bekrompenheid van een gehucht. Heel vlot geschreven , soms droevig, mooi beschreven.

Schrijf je mening over dit boek

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?
Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan om verder te gaan!