De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

De heilige Rita

Door Tommy Wieringa

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Paul Krüzen woont al zijn leven lang met zijn vader in een Saksische spookboerderij aan de Duitse grens. Eens zorgde zijn vader voor hem, nu zorgt hij voor zijn vader. In de halve eeuw die intussen verstreken is hebben ze hun dorp sterk zien veranderen. De wereld is in beweging gekomen: Chinezen hebben de horeca van Mariënveen overgenomen, Russen, Polen en Roemenen zijn in het dorp vertrouwde verschijningen geworden.

De grote kentering is begonnen met de Russische piloot die met een sproeivliegtuigje uit de Sovjet-Unie ontsnapte, en in het hart van de Koude Oorlog neerstortte in het maisveld achter de boerderij. Dit zette een keten van gebeurtenissen in werking waarvan Paul Krüzen en zijn vader nooit volledig zijn bekomen.De heilige Rita is een betoverend memento voor de achterblijvers en een ode aan de mens die zichzelf wil overstijgen.Alles moest zijn loop hebben. In het leven van de dieren, in dat van hemzelf, Paul Krüzen – meer haas dan kraai. Solitair levend prooidier. Hazenhart.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Anne Correwyn

op 02/08/2022

Dit boek is wat taal betreft mooi geschreven. Het verhaal is interessant maar misschien te versnipperd. Aan het web dat ontstaat rond het hoofdpersonage, wordt aan alle kanten getrokken waardoor er verschillende 'ontknopingen' nodig waren en ik de richting van het verhaal soms wat verloor. Maar ik ben een warhoofd, dat geef ik toe.

Lees meer

Door Marleen Braeye

op 26/06/2019

Eenzaamheid is een beetje de rode draad in dit boek. Mooi geschreven maar ik vond het geen hoogvlieger qua inhoud.

Lees meer

Door Kurt Franck

op 05/03/2019

Het boek gaat over eenzaamheid, knap geschreven in een couleur locale. Wel een vreemd einde.

Lees meer

Door Marc Dilliën

op 03/02/2019

Wieringa schrijft een mooi Nederlands, dat is voor mij de grootste verdienste van dit boek.
Hij weet de eenzaamheid, de verlatenheid en het leven van de achterblijvers in hun dorp goed weer te geven, al komen buiten hemzelf en zijn vader de andere personages veel minder uit de verf.
Spijtig dat dit boek veel aan spankracht verliest en net zoals het dorp wat wegdeemstert.
Misschien niet zijn beste maar zeker de moeite waard al was het maar om de vele mooie natuurbeschrijvingen die hij uit zijn pen tovert.

Lees meer

Door M

op 25/01/2019

Prachtig geschreven in fijne taal. Een boeiend verhaal over een dorp in verandering, gezien door de ogen van een vrijgezelle boerenzoon.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief