Uitgebroed

Door Pat Craenbroek

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Verteerd door pijn en verdriet besluit Lilith van Winckel om zichzelf voor een aankomende trein te gooien. Er wordt om haar getreurd, maar niemand in haar omgeving is echt verbaasd. Nadien gaat het leven voor haar familie en vrienden verder. Al snel blijkt dat er meer aan de hand is en dat de vrouw de maanden voor haar dood een plan met verstrekkende gevolgen heeft uitgebroed. Hoewel verraad, moord en wraak de voornaamste ingrediënten zijn van deze pageturner, heeft het verhaal meerdere lagen. De verrassende wendingen en bij momenten pijnlijk mooie beschrijvingen maken van dit boek een aangrijpende thriller die nét even anders is dan we gewend zijn. Pat Craenbroek is een vrouwelijke arts die in het begin van haar carrière als gerechtsarts aan de slag was. Nu laat ze haar levendige en soms licht morbide verbeeldingskracht de vrije loop in Uitgebroed, een duister, en op alle fronten overtuigend verhaal.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Linda Iliaens

op 19/08/2019

Oh zo spannend. Zeer mooi plot. Ben tot de laatste bladzijde alert gebleven.

Lees meer

Door Katrijn Van Mol

op 10/09/2018

Het verhaal draait om Lilith Van Winckel, getrouwd met Jim, moeder van 3 kinderen, en een job waar ze goed haar kost mee verdient. Toch is ze niet gelukkig en na een tragische gebeurtenis besluit ze om zichzelf van het leven te beroven, ze gooit zich voor een aanstormende trein. Nu blijkt dat Lilith al enige tijd voor haar dood op een plan aan het broeden was met de gevolgen van dien. Ze zinde op wraak en nu is het daar tijd voor.

De cover van het boek heeft een thrillergehalte en past volledig bij het verhaal. De kindertekening van de 2 mannetjes en een hoofd met een blik die je doordringend aankijkt. De woorden ‘Tijd voor wraak’ en ‘sentiments’ spreken voor zichzelf.

In de eerste hoofdstukken leer je de hoofdpersonages kennen. Ze worden goed uitgediept. Voor sommige lezers kan dit storend zijn omdat het verhaal dan traag op gang komt. In het begin lijkt het of je verschillende verhalen door elkaar aan het lezen bent maar gaandeweg vloeit alles samen. Door met verschillende verhaallijnen te werken, blijf je als lezer wel alert en nieuwsgierig.
Een vlot geschreven verhaal waarin Pat Craenbroeck de personages zeer goed weergeeft. De emoties zijn voelbaar: het verdriet, de pijn, de woede, liefde,... Je kan je in ieder van hen inleven. Ook de feiten worden geloofwaardig neergezet.

Voor mij was dit een spannend, meeslepend verhaal met een verbazingwekkend einde. Wel een psychologische thriller en geen literaire zoals vermeld op de cover, toch naar mijn gevoel.
Voor mij eens een andere thriller dan ‘het normale’ en het smaakt naar meer. Pat, dank je wel voor dit mooie boek en op naar de volgende!

Lees meer

Door Guy Doms

op 12/07/2018

“De artsen werken bijna allemaal volgens hetzelfde stramien, soms wordt de autopsietechniek aangepast als ze iets bijzonders verwachten. Maar doorgaans gaat het er zeer systematisch aan toe: nadat de hele buitenkant van een lichaam nauwkeurig is bestudeerd, gaat de borstkas open, gevolgd door de buik. Daarna wordt de schedel open gezaagd zodat we naar de hersenen kunnen kijken en tot slot volgt een grondige dissectie van de hals en het keelskelet.”

Ziezo, dat weten we dan ook weer vanaf nu. De Vlaamse Pat Craenbroek (1966) gebruikt haar kennis en ervaring als voormalig gerechtsarts om haar lezers te informeren. Het verhaal van Uitgebroed - haar debuutthriller - heeft ze alvast puik uitgedokterd.

De zwaar getormenteerde Lilith Van Winckel wil er een einde aan maken, door zich voor een razende trein te storten. Einde verhaal voor haar, echter niet voor haar familie en vrienden. Tot men ontdekt dat Lilith vooraf een erg goed programma heeft uitgewerkt, tegelijk een met ingrijpende consequenties.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: Uitgebroed is een thrillerdebuut om te koesteren. De auteur ontleedt niet alleen het menselijk lichaam, ook de ziel wordt minutieus onderzocht. Het verhaal gaat aanvankelijk en gedurende lange tijd slepend van start; dit biedt echter wel de gelegenheid om de belangrijkste karakters helder voor te stellen. Dit doet de auteur - wellicht voor velen - iets te uitgebreid. Verhaallijnen die op het eerste gezicht niets met elkaar gemeen hebben, blijken uiteindelijk wel een geslaagde constructie te zijn.

Humor dient hier als een ideale compensatie voor al de donkere gebeurtenissen, gedachtes en wreedheden uit het verhaal. Tevens tonen de schrijftaal en -stijl aan dat hier een getalenteerde auteur aan het werk is. Al tijdens haar kinderjaren leverde ze het bewijs van een mooi gevoel voor taal en de drang om verhalen te schrijven. Gelukkig maar dat deze talenten niet verloren zijn gegaan met de tijd.
Ben je als lezer na het laatste hoofdstuk nog steeds niet van de kaart, pak dan vooral nog die verbazingwekkende epiloog mee!
Uitgebroed is een actueel en geloofwaardig neergezet verhaal, waarin thema’s aan bod komen zoals wraak, haat tegenover liefde, kameraadschap, trouweloosheid…
Het boek wordt in de markt geplaatst als een literaire thriller; deze lezer opteert eerder voor een psychologische thriller met diepgang.
Pat Craenbroek heeft met Uitgebroed een eerste lekker eitje gelegd; wij hopen dat er nog heel wat van dergelijke heerlijkheden gaan volgen.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief