Het oude land

Door Dörte Hansen

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Genomineerd voor de Europese Literatuurprijs!
"Met veel empathie geschreven plattelandsroman", 5***** Volkskrant
"Het oude land boeit en ontroert!" 4**** Algemeen Dagblad

Al bijna haar hele leven woont Vera in een oude boerderij nabij Hamburg en toch voelt ze zich er niet thuis. Als kind ontvluchtte ze met haar moeder het oorlogsgeweld in Oost Pruisen, en ze blijft een vluchteling die nooit echt is aangekomen. Vera erft het grote koude huis, maar het lijkt niet van haar te willen zijn en ze laat het verkommeren.

Tot op een dag weer twee vluchtelingen voor de deur staan: Vera's nicht Anne met haar zoontje. Anne is gevlucht uit Hamburg, waar ambitieuze ouders hun kinderen als prijsbokalen door de straten dragen, en waar haar man van een ander houdt.

De trotse eenzaamheid van beide vrouwen wordt door het dorp gerespecteerd. En dat Vera en Anne meer gemeen hebben dan ze denken, wordt duidelijk als ze schoorvoetend beginnen met het opknappen van het weerbarstige huis.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Marc Dilliën

op 24/06/2019

Het debuut van Dörte Hansen en meteen 400.000 ex. in de boekhandel met zeer lovende kritieken en dit voor een boek zonder seks of scherpe stellingnames. Wat mij betreft een terechte verdienste: een boeiend verhaal in een goed gecomponeerd boek en geschreven in en mooie taal. Ik weet wel, een vertaling en dan iets over de taal?, laat het ons houden bij een zeer goede samenwerking tussen auteur en vertaalster. Eén enkel voorbeeld:
"Ze kwamen altijd met zo'n vriendelijke glimlach vol zelfspot, maar achter de glimlach zag je de ambitie als een koude voet onder een veel te korte deken uitsteken."
Ik heb ondertussen ook haar tweede, Middaguur, gelezen en dat is zo mogelijk nog beter dan dit debuut.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief