Een kleine geschiedenis van bijna alles

Bill Bryson

Fictie

4.5 /5

Gelezen? Geef jouw waardering

Succesvol toegevoegd
In Een kleine geschiedenis van bijna alles lukt het Bryson om wetenschappelijke kennis uit onder andere de geologie, scheikunde, kwantumfysica, paleontologie en sterrenkunde voor een groot publiek te ontsluiten. Hij doet dat op zo'n heldere en spannende wijze dat ook degenen die vroeger altijd in slaap vielen tijdens de wiskundeles Bryson met veel plezier zullen volgen op zijn avontuurlijke reis door de bètawetenschappen. In deze rijk geïllustreerde editie komt alles vanaf de Big Bang tot aan de opkomst van de mens nog levendiger tot zijn recht, dankzij de vele foto's, cartoons, schilderijen, portretten en computerbeelden.

Wat anderen schrijven over dit boek

Een vette kluif, dit 441 pagina's dikke boek, maar heel vlot leesbaar. Bryson neemt je mee doorheen het ontstaan en de evolutie van het heelal, de ontdekking van het subatomaire, de geologische geschiedenis van de aarde en het mirakel van het leven. Na het beëindigen van de lange leestocht kan je niet anders dan erkennen dat onze aardbol uniek is, en dat wij mensen eigenlijk niet meer dan een toevalligheid van de evolutie zijn. Kortom, wat meer bescheidenheid zou ons niet misstaan!

Een droom van een boek. Een populair wetenschappelijk boek zoals het zou moeten zijn, grappig, tof, vlot en o'zo interessant!

Bill Bryson moet zeer veelzijdig zijn om over deze materie (?) zo veel interessants en bovendien nog boeiend te vertellen. Meer dan 400 blz. om te bewijzen dat we eigenlijk nog bijna niets weten over de wereld van het heel kleine en over onze evolutie.

Hoe maak je oneindigheid meetbaar? Zit het in het extreem verre of in het extreem kleine? Wat is tijd en hoeveel tijd was er nodig om tijd in werking te zetten? Waar komt de mens nu vandaan en waarom niet? En hoe menselijk zijn de genien die dit allemaal becijferen, bestuderen, uitleggen of tegenspreken?

Bryson beschrijft met verve, documentatie, kennis en een onvervalste Britse zin voor humor het hoe en wat van het kleinste deeltje in ons universum tot de ruimte die daar aan voorbij reikt.

Omdat de wetenschap bewijst dat alles nog moet bewezen worden is dit boek een puike poging om onze kennis op een begrijpelijke manier in kaart te brengen. Straffer: bij een volgend bloedonderzoek of een kijk naar de hemel bij heldere nacht krijg je vast heel andere bedenkingen dan voorheen.

Een bijzonder geestig weetjesboek. Bryson beschrijft de mensen, vooral de vergeten mensen, die de geschiedenis gemaakt hebben. Niet de geschiedenis van oorlogen en koningen maar de geschiedenis van wetenschap en ontdekkingen en de moeizame weg naar een weten, die sommigen beroemd, maar velen ook onfortuinlijk achterliet.

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?
Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan om verder te gaan!