Vader

Karl Ove Knausgård

Fictie

4 /5

Gelezen? Geef jouw waardering

Succesvol toegevoegd
Papa gaf me het boodschappenlijstje. 'Mama en ik hebben besloten te gaan scheiden', zei hij. 'O?' zei ik. 'Ja. Maar het zal niet ten koste van jou gaan. Jij zult geen verschil merken. Bovendien ben je nu algauw volwassen, over twee jaar ga je toch het huis uit.' 'Ja, dat is waar', zei ik. 'Oké?' zei papa. 'Oké', zei ik. 'Ik ben vergeten aardappels op te schrijven. En misschien moeten we nog een toetje hebben? Ach nee, laat maar. Hier heb je geld.' Karl Ove Knausgård is bezig aan een roman, maar wordt geplaagd door enorme onzekerheid. Dagelijkse frustraties over het huishouden en zijn gezin nemen veel tijd in beslag en tijdens het schrijven dwalen zijn gedachten af naar zijn kindertijd. Hij vraagt zich af of hij net zo'n beangstigende man is voor zijn kinderen als zijn vader was voor hem. Karl Ove Knausgård is in 1968 geboren in Noorwegen. In 2010 verscheen bij De Geus zijn roman Engelen vallen langzaam, waarvoor hij een nominatie kreeg voor de prestigieuze Literatuurprijs van de Noordse Raad. Vader is het eerste boek in de Mijn strijd-serie van zes zeer persoonlijke, soms pijnlijke autobiografische romans. Meteen na de verschijning ervan struikelden internationale critici over elkaar heen met hun loftuitingen. Met de Mijn strijd-serie is Knausgård veranderd van een veelbelovende jonge auteur in een Scandinavische schrijver met popsterrenstatus.

Wat anderen schrijven over dit boek

Grijpt je naar de keel. Ondanks de traagheid en de precisie in de autobiografische beschrijvingen groeit het mysterie van de hoofdpersoon en vooral de figuren rondom hem. Er zijn gelukkig nog meer volumes.

Ik heb de boeken van ' mijn strijd' allemaal na elkaar gelezen. Het bleef boeien, raken : inkijk in een mens.. een medemens, hoe kwetsbaar we zijn...onze grote en kleine kantjes, schaamte, schuldgevoel, liefde,...
Bewondering voor zijn schrijfprestatie en openheid en durf.

Zin voor detail, een ongelooflijk nauwkeurige beschrijving van gevoelens en feiten. Na de ganse reeks "Mijn strijd" gelezen te hebben voelde het aan alsof ik de schrijver persoonlijk kende...

Karl Ove schreef een uit zes boekdelen bestaande autobiografie: " Mijn strijd ". Hij spaart er noch zichzelf noch zijn familieleden. Dit unieke werk grijpt je regelmatig naar de keel. Een aanrader!

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?
Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan om verder te gaan!