Vader

Door Karl Ove Knausgård

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Papa gaf me het boodschappenlijstje. 'Mama en ik hebben besloten te gaan scheiden', zei hij. 'O?' zei ik. 'Ja. Maar het zal niet ten koste van jou gaan. Jij zult geen verschil merken. Bovendien ben je nu algauw volwassen, over twee jaar ga je toch het huis uit.' 'Ja, dat is waar', zei ik. 'Oké?' zei papa. 'Oké', zei ik. 'Ik ben vergeten aardappels op te schrijven. En misschien moeten we nog een toetje hebben? Ach nee, laat maar. Hier heb je geld.' Karl Ove Knausgård is bezig aan een roman, maar wordt geplaagd door enorme onzekerheid. Dagelijkse frustraties over het huishouden en zijn gezin nemen veel tijd in beslag en tijdens het schrijven dwalen zijn gedachten af naar zijn kindertijd. Hij vraagt zich af of hij net zo'n beangstigende man is voor zijn kinderen als zijn vader was voor hem. Karl Ove Knausgård is in 1968 geboren in Noorwegen. In 2010 verscheen bij De Geus zijn roman Engelen vallen langzaam, waarvoor hij een nominatie kreeg voor de prestigieuze Literatuurprijs van de Noordse Raad. Vader is het eerste boek in de Mijn strijd-serie van zes zeer persoonlijke, soms pijnlijke autobiografische romans. Meteen na de verschijning ervan struikelden internationale critici over elkaar heen met hun loftuitingen. Met de Mijn strijd-serie is Knausgård veranderd van een veelbelovende jonge auteur in een Scandinavische schrijver met popsterrenstatus.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Katja Pelsmaekers

op 26/02/2019

Grijpt je naar de keel. Ondanks de traagheid en de precisie in de autobiografische beschrijvingen groeit het mysterie van de hoofdpersoon en vooral de figuren rondom hem. Er zijn gelukkig nog meer volumes.

Lees meer

Door Els

op 09/05/2018

Ik heb de boeken van ' mijn strijd' allemaal na elkaar gelezen. Het bleef boeien, raken : inkijk in een mens.. een medemens, hoe kwetsbaar we zijn...onze grote en kleine kantjes, schaamte, schuldgevoel, liefde,...
Bewondering voor zijn schrijfprestatie en openheid en durf.

Lees meer

Door Claudine Loof

op 05/05/2018

Zin voor detail, een ongelooflijk nauwkeurige beschrijving van gevoelens en feiten. Na de ganse reeks "Mijn strijd" gelezen te hebben voelde het aan alsof ik de schrijver persoonlijk kende...

Lees meer

Door Hildegard HERMAN

op 30/04/2018

Karl Ove schreef een uit zes boekdelen bestaande autobiografie: " Mijn strijd ". Hij spaart er noch zichzelf noch zijn familieleden. Dit unieke werk grijpt je regelmatig naar de keel. Een aanrader!

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief