De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

De bekeerlinge

Door Stefan Hertmans

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
In een klein dorp in de Provence wordt sinds mensenheugenis over een pogrom en een verborgen schat gesproken. Eind negentiende eeuw vindt men in een synagoge in Caïro een hoeveelheid opzienbarende Joodse documenten. Stefan Hertmans ontdekt de sporen van een voorname christelijke jonkvrouw uit de elfde eeuw, die haar leven vergooide uit liefde voor een Joodse jongen. Hij gaat letterlijk achter deze vrouw aan, die samen met haar verboden liefde op de vlucht slaat en een duizelingwekkende tocht aflegt, opgejaagd door alles en iedereen.

Stefan Hertmans baseerde zich voor De bekeerlinge op historische bronnen. Dat brengt hem in een chaotische wereld van passie, haat, liefde en dood, en voert hem uiteindelijk van Caïro terug naar het kleine Provençaalse dorp, waar hij sinds decennia thuis is.

‘Het is stikdonker om hen heen, het diepste uur van de nacht. De Grote Beer is van de hemelkoepel afgegleden. Ergens roept eenzaam een uil. Enkele sterren twinkelen vaag tussen de stil waaiende bladeren. Er beweegt iets, niet ver van haar vandaan, ze heeft het koud en rilt over haar hele lijf. Dan staat iemand wankelend boven haar, donker en wiegend. Dit is mijn dood, denkt ze. Ze hoort hijgen. Dan pas herkent ze David. Hij valt weer naast haar neer, ze grijpen elkaars handen, blijven zo liggen tot het ochtend wordt.’

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Nadia Huyge

op 11/04/2022

Een sterk verhaal, zeer heftig en heel ontroerend. Hoeveel leed en verdriet kan een jonge vrouw dragen ? Ik werd meegezogen in de zoektocht van de schrijver en ook toen het boek uit was bleef het dagenlang nazinderen.
Ik heb door dit boek geleerd dat het begrip “de heilige oorlog” van de christenen komt (paus Urbanus) en dat men ook al in de 11de eeuw over “de jihad” sprak. Het is een utopie te denken dat we lessen trekken uit de geschiedenis, het tegendeel blijkt waar te zijn ! Misschien kan dit boek opgenomen worden in de eindtermen voor godsdienst ?
Het enige wat ik miste was een kaart om de verschillende vluchtroutes te kunnen volgen.
Weer een voltreffer van Stefan Hertmans !

Lees meer

Door Miranda Labaere

op 03/06/2021

Heb nu pas de schrijver Stefan Hertmans ontdekt.
Wat een mooi maar triest verhaal.

Lees meer

Door Els Deveuster

op 14/11/2019

In "De bekeerlinge" reist Stefan Hertmans een tot het Jodendom bekeerde jonge vrouw uit de elfde eeuw die op de vlucht was, achterna. Hertmans kwam tot het vertellen van dit verhaal nadat hij ontdekt dat het Provençaals dorpje waar hij woont en schrijft opduikt in een elfde-eeuws document.
Hij wisselt het verhaal af tussen de vlucht en zoektocht van de bekeerlinge en zijn eigen reis en onderzoek. Door dit laatste te verweven vertelt hij ook een persoonlijk verhaal.
Door zich in te leven in de situatie van de vluchtelinge bedacht hij haar geschiedenis op zeer aannemelijke manier. Daarbij schetst hij ook een aantal historische feiten van 1000 jaar geleden zoals het ontstaan van de kruistochten, de positie van de Joden, het dagelijkse leven.
Het verhaal heeft veel raakpunten met de huidige vluchtelingencrisis.

Dit is een zeer goed boek dat ieder liefhebber van historische romans niet mag vergeten te lezen.

Lees meer

Door Patrick Bouwen

op 25/04/2019

Op een bepaald moment word je mee gesleurd in de obsessieve zoektocht van Stefan Hertmans. En begrijp je zijn passie.
En hoop je dat hij nog meer te weten komt. Over de tragiek van een jonge vrouw met Vlaamse voorouders.
Je moet het overigens lezen met je smartphone naast je. Elke keer als Hertmans dan begeesterd schrijft over wat hij onderweg gezien heeft, ben ik snel stiekem gaan kijken op Wikipedia naar illustraties. Maakt het, tenminste voor mij, nog levendiger. ook al is het 1000 jaar geleden.

Lees meer

Door Yveline Bernard

op 12/03/2019

Prachtig boek! Een boek dat bij mij nazinderde en deed beseffen dat de maatschappij door de geschiedenis van eeuwen heen niet veranderd is.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief