De bekeerlinge

Stefan Hertmans

Fictie

4.5 /5

Gelezen? Geef jouw waardering

Succesvol toegevoegd
Geef je mening

In een klein dorp in de Provence wordt sinds mensenheugenis over een pogrom en een verborgen schat gesproken. Eind negentiende eeuw vindt men in een synagoge in Caïro een hoeveelheid opzienbarende joodse documenten. Stefan Hertmans ontdekt de sporen van een voorname christelijke jonkvrouw uit de elfde eeuw, die haar leven vergooide uit liefde voor een joodse jongen. Hij gaat letterlijk achter deze vrouw aan, die samen met haar verboden liefde op de vlucht slaat en een duizelingwekkende tocht aflegt, opgejaagd door alles en iedereen.
Stefan Hertmans baseerde zich voor De bekeerlinge op historische bronnen. Dat brengt hem in een chaotische wereld van passie, haat, liefde en dood, en voert hem uiteindelijk van Caïro terug naar het kleine Provençaalse dorp, waar hij sinds decennia thuis is.

'Het is stikdonker om hen heen, het diepste uur van de nacht. De Grote Beer is van de hemelkoepel afgegleden. Ergens roept eenzaam een uil. Enkele sterren twinkelen vaag tussen de stil waaiende bladeren. Er beweegt iets, niet ver van haar vandaan, ze heeft het koud en rilt over haar hele lijf. Dan staat iemand wankelend boven haar, donker en wiegend. Dit is mijn dood, denkt ze. Ze hoort hijgen. Dan pas herkent ze David. Hij valt weer naast haar neer, ze grijpen elkaars handen, blijven zo liggen tot het ochtend wordt.'

Wat anderen schrijven over dit boek

Een hedendaagse route (verhaal) volgen uit de 11de eeuw vereist ernstig onderzoek en kennis van het Joods/Arabisch/Oud-Frans jargon. Voor mij vergelijkbaar met Ken Follett. Tof vind ik de afwisseling heden/verleden.

Historisch waardevol, maar niet altijd even spannend

Ongelooflijk hoe Hertmans gebeurtenissen van bijna 1000 jaar geleden tot leven weet te wekken. Een aangrijpend verhaal van begin tot eind. En wat een prachtig taalgebruik. Literatuur van de bovenste plank.

Dit boek is werkelijk top!

Prachtig meeslepend verhaal, je leeft zo enorm mee met het hoofdpersonage dat je haar bijna kan voelen. Gedetailleerde beschrijvingen van streek en natuur. Zo een prachtig boek, er zijn geen woorden voor.

Schrijf je mening over dit boek

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?
Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Maak je profiel aan

Meld je aan om verder te gaan!