De bekeerlinge

Stefan Hertmans

Fictie

4.5 /5

Gelezen? Geef jouw waardering

Succesvol toegevoegd
In een klein dorp in de Provence wordt sinds mensenheugenis over een pogrom en een verborgen schat gesproken. Eind negentiende eeuw vindt men in een synagoge in Caïro een hoeveelheid opzienbarende Joodse documenten. Stefan Hertmans ontdekt de sporen van een voorname christelijke jonkvrouw uit de elfde eeuw, die haar leven vergooide uit liefde voor een Joodse jongen. Hij gaat letterlijk achter deze vrouw aan, die samen met haar verboden liefde op de vlucht slaat en een duizelingwekkende tocht aflegt, opgejaagd door alles en iedereen.
Stefan Hertmans baseerde zich voor De bekeerlinge op historische bronnen. Dat brengt hem in een chaotische wereld van passie, haat, liefde en dood, en voert hem uiteindelijk van Caïro terug naar het kleine Provençaalse dorp, waar hij sinds decennia thuis is.
‘Het is stikdonker om hen heen, het diepste uur van de nacht. De Grote Beer is van de hemelkoepel afgegleden. Ergens roept eenzaam een uil. Enkele sterren twinkelen vaag tussen de stil waaiende bladeren. Er beweegt iets, niet ver van haar vandaan, ze heeft het koud en rilt over haar hele lijf. Dan staat iemand wankelend boven haar, donker en wiegend. Dit is mijn dood, denkt ze. Ze hoort hijgen. Dan pas herkent ze David. Hij valt weer naast haar neer, ze grijpen elkaars handen, blijven zo liggen tot het ochtend wordt.’

Wat anderen schrijven over dit boek

Op een bepaald moment word je mee gesleurd in de obsessieve zoektocht van Stefan Hertmans. En begrijp je zijn passie.
En hoop je dat hij nog meer te weten komt. Over de tragiek van een jonge vrouw met Vlaamse voorouders.
Je moet het overigens lezen met je smartphone naast je. Elke keer als Hertmans dan begeesterd schrijft over wat hij onderweg gezien heeft, ben ik snel stiekem gaan kijken op Wikipedia naar illustraties. Maakt het, tenminste voor mij, nog levendiger. ook al is het 1000 jaar geleden.

Prachtig boek! Een boek dat bij mij nazinderde en deed beseffen dat de maatschappij door de geschiedenis van eeuwen heen niet veranderd is.

Mooi heroïsch verhaal, mooi opgebouwd, als de zoektocht van de auteur naar het grote geheim van zijn dorp. Het brengt hem van Rouen naar Narbonne, Sicilië, Caïro, Najera en Monieux. Heel sterk geschreven. Weer eens Hertmans op zijn best.

Zo mooi en meeslepend. Zo'n prachtige beschrijvingen van de streek. Je zou onmiddellijk ter plaatse willen gaan kijken.

Een hedendaagse route (verhaal) volgen uit de 11de eeuw vereist ernstig onderzoek en kennis van het Joods/Arabisch/Oud-Frans jargon. Voor mij vergelijkbaar met Ken Follett. Tof vind ik de afwisseling heden/verleden.

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?
Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan om verder te gaan!