De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Weldra zal ik onder de guillotine liggen

Door Joris Verbeurgt

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Grace Dalrymple Elliott (1754-1823) wist op wonderbaarlijke wijze aan de guillotine te ontsnappen. Als maîtresse van Louis- Philippe d’Orléans, intrigant en neef van de onthoofde Fransekoning Lodewijk XVI, maakte ze de Franse Revolutie van nabij mee. Ze kwam oog in oog te staan met Robespierre en Lafayette, reisde tijdens de Brabantse Omwenteling naar de Zuidelijke Nederlanden, was bevriend met Marie-Antoinette en deelde de cel met Joséphine de Beauharnais, de latere Madame Bonaparte.
Op vraag van de Engelse koning George III schreef ze haar memoires. Geroemd om haar schoonheid en geestige conversatie financierde Grace Elliott haar riante levensstijl door haar tijd en haar lichaam aan de hoogste bieder te verhuren. Als minnares van d’Orléans was ze meer dan een bevoorrechte getuige van het gekonkel aan het koninklijk hof en van de intriges in revolutionaire kringen. Ze was de spil van een netwerk dat terdoodveroordeelde aristocraten naar het buitenland hielp ontsnappen. Terloops spioneerde ze voor de Britten.

Weldra zal ik onder de guillotine liggen is de eerste Nederlandse vertaling van dit unieke ooggetuigenverslag van de Franse Revolutie en de Terreur. Joris Verbeurgt (1975) studeerde geschiedenis, communicatiewetenschappen en internationale betrekkingen & diplomatie. Eerder publiceerde hij met Hans Verboven Een oorlog kan ook mooi zijn: Ernst Ju?nger aan het westelijk front. Hij is Brussels correspondent voor European Security and Defence.

Een onmisbare bron voor de geschiedenis van de Franse Revolutie.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Ferre Hermans

op 11/11/2022

Wie zich interesseert voor de Franse Revolutie, zal "Weldra zal ik onder de guillotine liggen" zeker interessant vinden. Het boek geeft immers een andere (betrouwbare?) visie op de feiten dan diegene die men al ongetwijfeld kent. Zoals net aangehaald kan de feitelijkheid van elk detail in twijfel worden getrokken, maar in het algemeen geven Grace Elliots memoires een coherent verhaal dat een boeiende en informatieve kijk geeft op het leven van een royalist uit de hoogste sociale klasse ten tijde van de revolutie.

De verduidelijkingen en nota's van historicus Joris Verbeurgt zorgen voor enige structuur en historische accuraatheid. Dit gepaard met de dramatis personae zorgen voor een boek dat ook interessant is voor mensen met geen tot weinig geschiedkundige kennis.

Lees meer

Door Chris Verhaegen

op 15/08/2019

Grace Elliott, een maîtresse van ... (half Frankrijk) was ooggetuige van de Franse revolutie en schreef haar ervaringen neer. Vlot leesbaar en boeiend. Een kijk op de revolutie vanuit een andere perspectief. Interessant is de uitgebreide namenlijst achteraan in het boek, zo kom je snel te weten wie wie was en waarom hij van belang was tijdens de revolutie.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief