Jij bent van mij

Door Peter Middendorp

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Op een nacht vergrijpt Tille Storkema, een jonge boer en vader van twee kleine kinderen, zich bij een fietspad aan een zestienjarig meisje uit het dorp. De volgende ochtend wordt zij naakt en levenloos teruggevonden in een weiland. Dertien jaar zal het duren voordat Tille eindelijk wordt gepakt en de waarheid met kracht zal doordringen tot de wereld, het dorp, zijn vrouw, zijn kinderen. Dertien lange jaren blijft Tille gewoon een boer, een echtgenoot en een vader. Tot aan het einde probeert hij een goede vader voor Suze te zijn, zijn kleine meid. Maar er komt steeds meer druk op hem te staan. Het dorp smeedt zich wild aaneen tegen de vermeende daders uit het asielzoekerscentrum. Tille wordt geplaagd door ontwrichtende herinneringen. Onder zijn ogen bereikt zijn dochter Suze de leeftijd van zijn slachtoffer. Jij bent van mij is een roman over een dader en een vader. Zelden werd een eerlijker beeld van een misdaad neergezet dan in deze uitzonderlijke roman, even spannend als onthutsend, even schuchter als schaamteloos, geschreven met het stilistisch vernuft van een meester. Peter Middendorp (1971) brak in 2014 door met Vertrouwd voordelig, een aangrijpende, humoristische roman over zijn jeugd in een Blokker-winkel in Emmen. De roman werd met sterren begroet in de kritiek, en er werden meer dan 15.000 exemplaren van verkocht. Hij kwam op de longlist van de Libris Literatuurprijs en werd bekroond met de Groninger Boekenprijs. Sinds 2012 is Middendorp columnist bij de Volkskrant. Over Vertrouwd voordelig: 'Een machtig boek over een jongen die opgesloten zit in een poel van goedkoop plastic, eenvormigheid en het inschikkelijke dat een middenstander in een kleine gemeenschap aanhangt.' - NRC HANDELSBLAD ***** 'De motor van deze roman: wat betekent het om een zoon te zijn? Middendorp is niet alleen een erg goede columnist, maar ook een romanschrijver. Een echte.'- ARIE STORM, HET PAROOL **** 'Middendorp gunt je een blik in de afgrond van zijn verleden, en dat maakt alle humor wrang. Vertrouwd voordelig is een zwarte komedie. Een van de mooiste boeken van het jaar.'- TZUM 'Middendorp is onbedaarlijk grappig, bezit borend ontledingsvermogen en genadeloze zelfspot, maar daar zijn nu de deugd en de diepte van deze roman aan toegevoegd. Een schrijver heeft zijn stem gevonden.'- TOMMY WIERINGA, DAGBLAD VAN HET NOORDEN

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Ken V

op 28/11/2018

Een zeer degelijke, ingetogen roman, maar minder meeslepend dan gedacht. Wellicht had ik er door de positieve recensies toch iets meer van verwacht.

Lees meer

Door Nadia Huyge

op 23/10/2018

Er was al veel hoera-geroep verschenen over dit boek, maar hoewel het standpunt waaruit verteld wordt (de dader) uniek is, vond ik het een matig boek. Het maakte op mij een chaotische indruk (wat misschien normaal is gezien het de gedachtengangen is van de dader) waardoor ik me af en toe afvroeg of het om het verleden dan wel het nu ging. Ik had er meer van verwacht.

Lees meer

Door Chantal Pattyn

op 17/09/2018

Deze roman gaat over een boer. Een echtgenoot en vader van twee kinderen. Hij verkrachtte en vermoordde een meisje. Dat maakt van de boer een moordenaar. Middendorp laat ons met de meest zuinige zinnen in zijn hoofd kijken. De schrijver baseerde zich op een waar gebeurd verhaal. Maar deze roman maakt de waarheid nog stuitender. Ik las dit boek in één ruk uit omdat ik het niet geloven wilde dat ik in dat hoofd zat. En eruit wilde. Een unieke roman.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief