Godverdomse dagen op een godverdomse bol

Door Dimitri Verhulst

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Dimitri Verhulst presenteert u de geschiedenis van de mensheid in minder dan tweehonderd pagina's, in een oerknal van taal. Vanaf het moment dat we uit het water kwamen gekropen en op twee benen gingen lopen tot en met de jaren dat we elkaar naar de andere wereld zijn gaan bombarderen. Een verhaal met een hoofdpersonage waarin u zich ongetwijfeld zo nu en dan herkennen zal, herkennen moet.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Rik Verbeeck

op 14/11/2021

De geschiedenis van de mensheid bekritiseerd door Dimitri Verhulst, hij schrijft over de volledige evolutie van de mensheid waar hij begint met het beest dat voor het eerst uit de oceaan kruipt tot de aanslag op Japan in de tweede wereld oorlog. Hij bespreekt het in een 200 tal woorden wat misschien iets te weinig is, hij springt namelijk heel veel en heel snel naar het volgende. Het onderwerp lijkt heel wetenschappelijk en leerrijk, maar Verhulst schrijft hier eerder over veel slechte gebeurtenissen door de mensheid. Dit maakt het boek eerder vermoeiend om te lezen, het helpt ook niet dat de compositie van het boek nogal eentonig is aangezien het een lange bekritiserende tekst is. Het leuke aan zijn schrijfstijl daartegenover is dat hij heel veel verzonnen woorden maakt om het verhaal nog meer te laten passen in het plaatje en niet alleen door het gebruik van de context. Het blijft wel een interessant boek aangezien het heel veel bespreekt qua evolutie maar ook mentaliteit en kijk op geloof, dit kan er voor zorgen dat het wel op sommige momenten nogal zwaar kan worden, maar aangezien het boek maar een 200 pagina’s heeft is dit zeker de moeite waard.

Lees meer

Door Ruben Van den Nest

op 19/05/2021

“Alle begin is moeilijk.” Hoewel dit boek nemen toch niet zoveel moeite kostte.
Godverdomse dagen op een godverdomse bol, een boek waarin Dimitri Verhulst erin slaagt de wereldgeschiedenis en uiteraard alle vuiligheid die daarbij komt kijken naverteld in een kleine 200 bladzijden. Met een eerder cynische en humoristische blik bekijkt hij de problematiek van de afgelopen duizend jaar in dit daardoor ook eerder komisch boek. Het boek werd zo’n succes dat Humo dit werk bij één van zijn weekbladen heeft bijgevoegd. Dimitri Verhulst heeft een stijl waarbij ik mij soms ongemakkelijk vind, en het zelf af en toe gaat vervelen.
Het hoofdpersonage is “‘t”, wat de mens voorstelt, deze loopt de hele geschiedenis door en maakt de eigentijdse problemen mee. Er worden heel wat retorische vragen gesteld, die dan betrekking hebben tot de uitroeiing van één of andere diersoort of naar de periode waarin we nu leven. Verder worden nog enkele diersoorten en andere details verteld, wat de lezer een beter beeld schetst in de vroegere historische periodes., maar wordt dit na een tijd toch moeilijk om bij te houden. Ervaren lezers zullen door Verhulst zijn boeken snel doorgaan, want ondanks dat ik niet een grote fan was, las dit verbazend vlot. Doordat het hoofdpersonage zaken regelmatig herhaalt en blijft herhalen, kan dit voor sommige lezers als storend overkomen.
Dit boek is vrij vernieuwend, omdat op belangrijke gebeurtenissen een neerbuigende kijk wordt gegeven, godsdiensten en belangrijke uitvindingen simplistisch worden voorgesteld, maar vaker als humoristisch wordt beschouwd, deze tweede visie is waarschijnlijk het doel van de auteur.
voor de beginnende lezer raad ik dit boek niet aan, omdat dit ingewikkeld is neergepend en worden er vaak moeilijke woorden gebruikt. Er wordt gebruik gemaakt van tijdssprongen over enkele regels, en dit soms met sprongen van zo’n duizend jaar. Om de samenvatting van onze geschiedenis in een boek samen te vatten, is veel voorbereiding nodig, maar dit is goed uitgevoerd en het boek is inhoudelijk zeer sterk en goed geschreven, maar moet je wel liefhebber zijn van de stijl van Verhulst.

Lees meer

Door Junior Leroux

op 28/12/2020

Voor mij het beste werk van één van Vlaanderens beste schrijvers. Animerende en confronterende tijdslijn vol rauwe realiteit, van een welgekend hoofdpersonage in derde persoon enkelvoud. Bravo!

Lees meer

Door Toernee Red

op 25/07/2020

Recensie volgt nog. Eerst boekenkast aanleggen.

Lees meer

Door Mireille Verboven

op 05/12/2019

Ik houd van de schrijfstijl; maar het verhaal was niet steeds even boeiend; wel bijzondere vertelling over " 't "

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief