De greppel

Herman Koch

3.5 /5

Gelezen? Geef jouw waardering

Succesvol toegevoegd
Robert Walter, geliefd burgemeester van Amsterdam, vermoedt dat zijn vrouw vreemdgaat met een van zijn wethouders. En nog wel met die oerdegelijke wethouder die zich inzet voor het milieu. Niet veel later beweert een journaliste dat de burgemeester betrokken is geweest bij het toetakelen van een agent tijdens een Vietnam-betoging. Dan staat opeens zijn vierennegentigjarige vader op de stoep: hij en zijn vrouw willen samen euthanasie plegen. De greppel laat zien hoe een ogenschijnlijk stabiele man in korte tijd. Voorgelezen door Kees Hulst.

Wat anderen schrijven over dit boek

Prachtige schrijfstijl. Leest vlot.

zalige schrijfstijl; vaak herkenbare situaties; je zit volledig in het verhaal

Well written like most of Koch's books but 75 pages too long.

Robert Walter is burgemeester van Amsterdam. Hij heeft een buitenlandse vrouw, die hij in het verhaal voor de privacy ‘Sylvia’ noemt, en een dochter: Diana. Hij leidt een rustig leven, tot er Robert iets opvalt. Tijdens een nieuwjaarsreceptie lijkt het er op dat zijn vrouw flirt met wethouder Maarten van Hoogstraten. Krampachtig probeert Robert in elke gebeurtenis bewijs te zoeken voor deze affaire: ‘Ik werd een undercoveragent in mijn eigen huis. Van achter de krant bestudeerde ik mijn vrouw.’

img_5009

Wat een strijd om dit boek uit te lezen. Met veel verwachting begon ik aan de nieuwe Koch. Ik hou namelijk van zijn stijl. Het diner was een pareltje! De greppel bevat de bekende elementen van een typisch Koch boek: een irritant, zelfingenomen mannelijk hoofdpersonage, een duidelijk beschreven setting (dit keer Amsterdam baby!) en de techniek om bepaalde details te verzwijgen (nationaliteit echtgenote bijvoorbeeld).

“Dat is het wat mij altijd het meest heeft tegengestaan aan de wethouder: hij is uit het boerendorp naar de grote stad vertrokken, maar heeft het platteland meegebracht. De windmolens. De blije, zich in de modder rondwentelende biologische varkens. Zijn eigen mestgeur.”

Koch kaart veel maatschappelijk relevante thema’s aan zoals zelfmoord,euthanasie en overspel. Het hoofdpersonage vertelt hier in detail over waardoor je het gevoel krijgt meer een gedachtegang te lezen dan echt een spannend boek met duidelijk verhaal. Je fantasie moet dit boek afwerken want Koch zal het niet doen. Er wordt te veel gesuggereerd en te weinig verduidelijkt. Je krijgt een toevloed aan informatie maar ik wist gewoon niet wat ik ermee moest doen. Ik blijf op mijn honger zitten na het lezen van De Greppel door een verhaal dat steeds vanalles belooft maar het nooit waarmaakt.

https://luunie.wordpress.com

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?
Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan om verder te gaan!